Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΙΤΟ


  
Η ομάδα «ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» στέλνει κι εφέτος τα χρόνια της πολλά στους φίλους από το Λεοντίτο και από τα άλλα χωριά της Αργιθέας που θα γιορτάσουν απόψε και αύριο τον προστάτη του χωριού τους, Άγιο Χαράλαμπο στο χιονισμένο Λεοντίτο, το χαμένο στην καρδιά των Αγράφων χωριό. 


«… Ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα πρόπερσι και σαν απόψε, παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους πήγα με τον φίλο Λάμπρο Τσιβόλα στο Λεοντίτο όπου η κοινότητα της διασποράς προσπαθεί και το καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία να αναβιώνει την μεγαλύτερη γιορτή του χωριού και να ευχηθεί στους εορτάζοντες και εορτάζουσες που περισσεύουν σε αυτό το χωριό. 


Κατ’ εξαίρεση με τα άλλα χωριά των Αγράφων και της Αργιθέας, το Λεοντίτο γιόρταζε αυτή τη χειμωνιάτικη ημέρα γιατί οι κάτοικοί του δεν μετακινούνταν στον κάμπο επειδή είχαν μικρά κοπάδια και ασχολούνταν συστηματικά με τη γεωργία. Έτσι μέχρι πριν από 30 περίπου χρόνια κρατούσαν ζωντανό το Λεοντίτο. Σήμερα, έχει σχεδόν ερημώσει καθώς και παπα Χρήστος Αποστόλου κλείνει το μαγαζί που διατηρούσε στο χωριό και κατεβαίνει κι αυτός στον κάμπο. 


Οι Λεοντιτιώτες όμως, είτε ζουν στην Αθήνα, είτε στις πόλεις του θεσσαλικού κάμπου προσπαθούν και πηγαίνουν στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο κι έτσι, όποιος βρεθεί εκεί θα βρει τουλάχιστον κάποια πόρτα ανοιχτή και μια σόμπα να ζεσταθεί. Τα Σαββατοκύριακα πάλι, η οικογένεια του παπα Χρήστου ανοίγει το μαγαζί κι έτσι, χωριανοί και επισκέπτες βρίσκουν χώρο να ανταμώσουν και να διασκεδάσουν. 


Πέρσι λοιπόν, παρά το βαρύ χιόνι που είχε πέσει στην Οξιά, ο δρόμος ήταν ανοιχτός και προχωρήσαμε χωρίς δυσκολία προς το Λεοντίτο. Την παραμονή μετρήθηκαν στο χωριό, πάνω από 150 άτομα και όλοι συγκεντρώθηκαν στο μαγαζί για το μεγάλο γλέντι. Για το φαγητό είχαν φροντίσει όλες οι γυναίκες του χωριού και το τσίπουρο ήταν καλό και ντόπιο. Στην ορχήστρα, στα δυο βιολιά ήταν ο ονομαστός Κώστας Καλλιακούδας, ο γιός του Μιλτιάδης, στο σαντούρι ο Αντώνης Βασιλακάκος και τιμητικά πήρε θέση ο βετεράνος στο ντέφι (χειροποίητο μάλιστα) Σπύρος Δήμου ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Αγορίτσα είναι οι μοναδικοί κάτοικοι που μένουν όλο το χρόνο στο διπλανό Κουμπουριανά. 


Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα, αλλά όλοι το πρωί σηκώθηκαμε και περπάτησαμε το νέο χιονάκι που είχε πέσει τη νύχτα για να πάμε στο ανακαινισμένο υποδειγματικά μοναστηράκι του Αγίου Χαραλάμπους για τη λειτουργία την οποία τέλεσαν ο παπα Κώστας φυσικά, ο παπά Βασίλης Γυφτογιάννης ιερέας του διπλανού χωριού Σπυρέλο και ο σεβάσμιος παπά Ηλίας Νασιώκας. Μετά το τέλος της λειτουργίας, τα καλωσορίσματα στους καινούργιους επισκέπτες και τα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, όσοι έμειναν κάθισαν σε τραπέζι και μετά το φαγητό, αποχαιρετήθηκαν και έδωσαν ραντεβού για σήμερα που όπως μαθαίνω, έχει κι εφέτος το χιονάκι του και θα δώσει πάλι την ομορφιά του. 

 


ΥΓ. Οι φωτογραφίες από το πανηγύρι στο Λεοντίτο το 2008.
ΑΘΗΝΑ, 09022017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου