Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η ΚΑΤΙΝΑ ΨΑΡΙΑΝΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ…

Η Νένα Μεντή διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο της Κατίνας Ψαριανού
Πρόλαβα να γνωρίσω τον Δημήτρη Ν. Δημητρίου (Νικηφόρο), έναν ρουμελιώτη αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού από την Αγόριανη Παρνασσού, από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μίλησα λίγο μαζί του πριν πεθάνει. Έμαθα όμως περισσότερα γι’ αυτόν από το κλασικό για την περίοδο εκείνη βιβλίο του «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης». Με τον αδελφό του Ασημάκη αργότερα συνδέθηκα περισσότερο, συναντιόμασταν συχνά στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» γιατί ήμασταν και γείτονες και απ’ αυτόν έμαθα περισσότερα για την οικογένεια Δημητρίου, τη συμμετοχή και τους ηρωϊσμούς της στην Εθνική Αντίσταση αλλά και τις διώξεις και τις περιπέτειες που υπέστησαν στα χρόνια που ακολούθησαν. Έφυγε και ο Ασημάκης αλλά διατήρησα επαφή με τα νεότερα μέλη της και έτσι έμαθα πριν από λίγα χρόνια  για το βιβλίο που έγραψε η αδελφή τους Λούλα Τύμπα – Δημητρίου με τίτλο «Μέσα από τα δικά μου μάτια» και γνώρισα περισσότερα για όλους τους Δημητρίου και φυσικά για τα πράγματα και τις καταστάσεις μετά το ’50 στην Αγόριανη και όπου αλλού σκορπίστηκε η οικογένεια.
 
Η Κατίνα Ψαριανού με την αδερφή της Λούλα Τύμπα
Προχθές στον «Ιανό» η άλλη αδελφή των Δημητρίου, η Κατίνα Ψαριανού συμπλήρωσε ένα μέρος της ιστορίας της οικογένειας Δημητρίου το βιβλίο «Ας ζήσει και κανένας» το οποίο αποτελεί την προσωπική μαρτυρία της για τα χρόνια του Εμφυλίου για ένα κορίτσι που για στα βουνά της Ρούμελης κοντά σε έναν άλλο ρουμελιώτη καπετάνιο, τον Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου) από την Κάτω Αγόριανη (Λιλαία) και τις δύσκολες στιγμές που έζησε στις άνισες μάχες, στις ατέλειωτες διαδρομές, την αδυσώπητη πείνα, τον διαρκή φόβο και την απελπισία ενός αγώνα που έδειχνε από την αρχή πως ήταν χαμένος.

Από αριστερά: Χρήστος Χωμενίδης, Νένα Μεντή, Κατίνα Ψαριανού, Κώστας Μπακογιάννης,
Πέτρος Τατσόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός.
- Την παρουσίαση του βιβλίου της Κατίνας Ψαριανού «Ας ζήσει και κανένας»¨που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΑΝΟΥ συντόνισε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος με τον Γρηγόρη Ψαριανό και μίλησαν οι συγγραφείς Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Νένα Μεντή. 

Περισσότερες φωτογραφίες στο https://web.facebook.com/ilias.p.ii/media_set?set=a.10208645507922828&type=3&pnref=story.unseen-section



ΑΘΗΝΑ, 16022017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου