Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΚΑΤΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ


Μοιάζει σαν σύμπτωση αλλά περισσότερο μπορούμε να πούμε πως ήταν αναμενόμενο, σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς για την πολιτική, να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για τον «Νέστορα» της ελληνικής πολιτικής, τον αείμνηστο Ηλία Ηλιού. Είναι μάλιστα ευτύχημα που το βιβλίο αυτό το υπογράφει ένας παλαίμαχος πολιτικός, ο Βασίλης Μπρακατσούλας, ο οποίος έζησε από κοντά και συνεργάστηκε τον Ηλία Ηλιού από 1958 που εκλέχθηκε βουλευτής Καρδίτσας με την ΕΔΑ ως το τέλος της ζωής του μεγάλου πολιτικού της Αριστεράς, το 1985.

Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από της εκδόσεις «Κέδρος» μίλησαν ο Δημήτρης Σιούφας, Καρδιτσιώτης κι αυτός και τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος ο οποίος έγραψε και το επίμετρο στην έκδοση ενώ πολλοί ήταν οι φίλοι,  συνεργάτες και οι συμπατριώτες του που ήρθαν χθες το απόγευμα να ακούσουν στο Polis Art Cafe τα όσα ειπώθηκαν για το βιβλίο και τον Βασίλη Μπρακατσούλα.



ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Ο Ηλίας Ηλιού (1904-1985) έζησε και έδρασε σε μια εποχή που τη σημάδεψαν ιστορικά γεγονότα: δικτατορίες, ολοκληρωτικά καθεστώτα, στρατιωτικά κινήματα, δύο καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι, Κατοχή και Εμφύλιος.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο Ηλιού αποδέχθηκε την πρόσκληση της Iστορίας και εντάχθηκε στην Aριστερά με επίγνωση των κινδύνων και των προοπτικών. Διέθεσε στην υπηρεσία του αγώνα το πάθος, τη σοφία, την εντιμότητα και τη γενναιότητά του. Ενταγμένος στο ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής και αργότερα ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΑ, μόχθησε για τους κοινωνικά αδικημένους και τους υπερασπίσθηκε με όλα τα μέσα: το λόγο, τη γραφίδα, την πολιτική και δικανική συμμετοχή. Με νηφαλιότητα, ρεαλισμό, ψυχραιμία και οξυδέρκεια, αναμόχλευσε το «βυθό» των κοινωνικών προβλημάτων και όταν διαπίστωνε αντιφάσεις και αρρυθμίες, δε δίσταζε να αναθεωρήσει θέσεις και απόψεις. Με το έργο και τη δράση του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενότητας ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη.
Αμετάθετο κοσμοείδωλό του ήταν ο ανθρωπισμός. Ορθολογικός και πειστικός στο βήμα, μαχητικός ενάντια στις βιαιότητες, ευγενής και φιλικός απέναντι στους αντιπάλους, ριζοσπάστης στις πολιτικές προτάσεις του, άνοιξε δρόμους και ορίζοντες, έφερε στην ελληνική κοινωνία τον άνεμο της ανανέωσης και της υπέρβασης της χρόνιας πολιτικής παθογένειας. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του ήταν «η στοχαστική και διαλεκτική διερεύνηση της πραγματικότητας σε όλες τις επιστρώσεις της και η ικανότητα του οραματισμού και της πρόγνωσης των μελλόντων» (Θουκυδίδη, Ιστορίαι, I, 138). Μια συναρπαστική μελέτη που αποτιμά τη ζωή και τη δράση ενός ρηξικέλευθου και ακαταπόνητου αγωνιστή της Αριστεράς.



ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΚΑΤΣΟΥΛΑΣ


Ο Βασίλης Μπρακατσούλας γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κανάλια Καρδίτσας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1947 στο Φανάρι της Καρδίτσας και το 1952 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Άσκησε από τις αρχές του 1954 το επάγγελμα του δικηγόρου στην Καρδίτσα και από το 1970 στα δικαστήρια της Αθήνας, στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκε επί χρόνια πολλά και αφιλοκερδώς στα δικαστήρια και στις διοικητικές αρχές διωκόμενους πολίτες, που αγωνίζονταν για τις ιδέες και τα δικαιώματά τους. 

Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και σύντομα αναδείχθηκε στέλεχος των οργανώσεων της νεολαίας και των φοιτητών. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίσθηκε ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΑ, εκλέχθηκε το 1958 βουλευτής Καρδίτσας και στη συνέχεια άλλες τέσσερις φορές (1989-1996) του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και των κεντρικών επιτροπών της νεολαίας της ΕΔΝΕ και του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, νομάρχης Μαγνησίας, Ιωαννίνων, περιφερειάρχης Νoτίου Αιγαίου και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με τις ιδιότητές του αυτές έλαβε μέρος σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Είναι συγγραφέας πολλών νομικών, φιλοσοφικών και άλλων βιβλίων, συνεργάτης εφημερίδων σε θέματα πολιτικά, ιστορικά και λογοτεχνικού περιεχομένου και υπήρξε διευθυντής για πολλά χρόνια της εβδομαδιαίας εφημερίδας Η φωνή της Καρδίτσας. Για την πνευματική του προσφορά δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και κατά τις παρουσιάσεις έργων του διατυπώθηκαν επαινετικά σχόλια. 
Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με διπλώματα και μετάλλια για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, την αντίστασή του στη Χούντα, και υπέστη διώξεις, εκτοπίσεις και φυλακίσεις σε Μακρόνησο, Γυάρο, Λέρο, Φυλακές Λάρισας και Αίγινας. 
Επί δώδεκα χρόνια υπήρξε πρόεδρος της αντιστασιακής οργάνωσης υπό τον τίτλο Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ).






















ΑΘΗΝΑ, 03042015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου