Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΙ...


Πέρασα μια ολόκληρη μέρα περπατώντας στο χωριό Μαυρομάτι της Καρδίτσας αναζητώντας εικόνες που να θυμίζουν τον παλιό γενναίο κόσμο των Ελλήνων που όπως ακούω από τα πανάθλια ΜΜΕ και βλέπω στα μάτια των ανθρώπων που συναντάω και μιλάω μαζί τους τον πήρε και το σήκωσε αυτές τις ημέρες ο τυφώνας του ΔΝΤ…

Δεν είναι της στιγμής να γράψω ρεπορτάζ ούτε να αρχίσω να ανεβάζω κάποιες από τις δεκάδες φωτογραφίες που έκανα εδώ αυτές τις ημέρες και θα της δημοσιεύσω σύντομα με τα ανάλογα κείμενα, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην πω ένα τρυφερό λόγο για τα έργα κάποιων ανθρώπων και τη μεταφυσική τους πριν κλείσω μια  κουραστική ημέρα.

Είδα λοιπόν σε ένα από τα δεκάδες κηπάρια που φτιάχνουν δίπλα από τα σπίτια στο Μαυρομάτι για να έχουν τα λαχανικά τους και πολλά άλλα αγαθά της γης, μια γυναίκα δεν αρκέστηκε στη διαρκή φροντίδα και προσοχή που απαιτεί η καλλιέργεια αλλά κρέμασε πάνω από τα κηπευτικά της και μια ολόκληρη αρμαθιά σκόρδα για να μην τα ματιάσουν οι περαστικοί . Τα σκόρδα στο χωράφια καθώς και άλλα του κακού αποπεμπτικά σύμβολα και αντικείμενα ήταν πολύ συνηθισμένα παλιότερα αλλά τελευταία μόνο λίγες νοικοκυρές το διατηρούν καθώς το «μάτι» και τα σχετικά έχουν γελοιοποιηθεί από την τηλεόραση.

Η εγκατάλειψη αυτής της συνήθειας επίσης οφείλεται σε ένα σωρό λόγους αλλά ο κυριότερος είναι η εγκατάλειψη των χωριών από τους κατοίκους και φυσικά η χρήση των μηχανών. Έτσι όταν δούμε μια αρμαθιά σκόρδα σε ένα κήπο αμέσως καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνιμα στο χωριό της και δεν έχει επηρεαστεί από οποιονδήποτε νεωτερισμό ή δεν της αρέσουν καθόλου τα προϊόντα που φέρνει ο πλανόδιος μανάβης. Η επιλογή της δε φαίνεται πολύ καθαρά στα διάφορα, κατά εποχές είδη που καλλιεργεί και στο μοίρασμά τους μέσα στον κήπο.

Κατά συνέπεια η γυναίκα αυτή, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο που διαρκώς φθίνει και σε λίγα χρόνια θα τελειώσει καθώς η γενιά της φύγει στους ουρανούς. Ένα κεφάλαιο πάλι που στη δίνη της εξέλιξης των τελευταίων 30 ετών και την αποκτήνωση της αγοράς όχι μόνο κανένας δεν έδωσε σημασία αλλά αντιθέτως σαν να έπεσε πάνω του πολύ κακό «μάτι» δεν βρέθηκε πουθενά καμία σοβαρή ξεματιάστρα να το διώξει και ρίζωσε στη γη…

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 24042010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου