Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ…


Δεν χρειάζεται να ακούει ειδήσεις και να αφουγκράζεται τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης να καταλάβει πως περνάμε οικονομική κρίση, ο Θύμιος Γεωργατσέλης από το χωριό Πηγή Τρικάλων, αλλά τη νιώθει από πρώτο χέρι κάθε Δευτέρα που πηγαίνει στο παζάρι…

Ο Θύμιος στο χωριό του έχει χωράφια που καλλιεργεί, μαντριά για τα ζωντανά και κοτέτσια με πουλερικά. Με ότι παράγει από αυτή την περιουσία ζει την οικογένειά του και ότι περισσεύει το πηγαίνει στο παζάρι να το πουλήσει και μάλιστα σε ποικιλία, όπως τα αυγά. Αυτά τα χωρίζει σε δυο κατηγορίες, τα κανονικά από κότες που είναι σχετικά φθηνά – ξεκινάνε από 50 λεπτά το ζευγάρι και προς το μεσημέρι πέφτουν στα 20 και τα παπίσια, εκείνα δηλαδή που κάνουν οι πάπιες και είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τα άλλα.

Αυτά τα πουλάει ενάμιση ευρώ το ζευγάρι επειδή βεβαίως είναι μεγαλύτερα αλλά και γιατί δεν έχουν χοληστερίνη. Έτσι λέει και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό του που τρώει κάθε βράδυ τρία απ’ αυτά κομμένα σε φέτες, πίνει και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το οποίο φτιάχνει από το δικό του βέβαια αμπέλι, νοιώθει μια χαρά και δεν έχει ανάγκη το γιατρό τον οποίο σπάνια επισκέπτεται. Έτσι ανεπιφύλακτα προτείνει σε όποιον τον ρωτάει για τα παπίσια αυγά να τα καταναλώνει χωρίς κανένα φόβο για αύξηση της χοληστερίνης.

Είδα πολλούς προχθές να τον ακούνε προσεκτικά σε ότι έλεγε γύρω από τα παπίσια αυγά αλλά λίγους να τα αγοράζουν με τη βεβαιότητα πως θα τους κάνει καλό άμα τα φάνε. Για όσους προέβαλλαν κάποια δυσπιστία ή έλεγαν πως είναι ακριβά, ο Θύμιος είχε τη λύση προτείνοντας τα αυγά από τις κότες τα οποία και ήταν φθηνότερα και παρά τη χοληστερίνη που αποδεδειγμένα έχουν είναι η λύση για το τραπέζι των αδύνατων και της φτωχολογιάς.

Ο Θύμιος ως παραγωγός είχε κάνει το χρέος του στο παζάρι αλλά την επιλογή των αυγών την καθόριζε η τσέπη των αγοραστών οι οποίοι φυσικά και θα ήθελαν να μην φορτώσουν τον οργανισμό τους με χοληστερίνη αλλά με τις πενταροδεκάρες που είχαν στην τσέπη τους δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Θα έτρωγαν αυγά από τις κότες και σαν έρθει η ώρα που θα τους πει ο γιατρός πως πρέπει να πάρουν χάπια να ρίξουν τη χοληστερίνη θα βλαστημήσαν την φτώχεια που τους επέτρεψε να τρώνε αυγά μόνο από πάπιες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου