Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

 


Η επίσκεψη σε μια έκθεση φωτογραφίας αποτελεί για τους λάτρεις αυτής της τέχνης εκτός από μια εικαστική εμπειρία και μια άσκηση γνωριμίας με τον φωτογράφο. Τον άνθρωπο δηλαδή που «κλείδωσε» με την ματιά του μια στιγμή από τον κόσμο που μας περιβάλλει, από γεγονότα που του δίνουν ζωή ή τον ταράζουν και φυσικά από το πως βλέπει αυτός μέσω του φακού του τους ανθρώπους, πως αποτυπώνει το είδωλό τους στο χαρτί και με υπό ποια οπτική γωνία επιχειρεί να μας μεταφέρει τους ίδιους και τον κόσμο τους.

Αναφέρομαι στην έκθεση «Ταξίδια – Περάσματα» με φωτογραφίες της Κάλλης Μπέλλου και της Θαλασσινής Δούμα στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στου Ζωγράφου στην οποία οι δυο φωτογράφοι παρουσιάζουν έργα τους από κάποιες απόμακρες γωνιές της γης. Εκεί που για να φθάσει κάποιος δεν αρκεί μόνο η διάθεση για ταξίδι αλλά και μια εσωτερική γνώση του τοπίου, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται μόνο με τα μάτια και την κάμερα.

Κάλλη Μπέλλου


Η Κάλλη Μπέλλου, μια συνειδητή ταξιδιώτισσα και έμπειρη φωτογράφος εκθέτει τις τις φωτογραφικές εντυπώσεις της από το απόκοσμο και γεμάτο μυστήρια εκπληκτικό Θιβέτ. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που επέλεξε να ταξιδεύσει εκεί, στη στέγη του κόσμου όπως συνηθίζεται να λένε αυτή την απόλυτα ορεινή χώρα πριν από κάποια χρόνια για να γνωρίσει έναν τόπο όπου οι παρεμβάσεις του ανθρώπου δεν ήταν ακόμη τόσο έντονες και δεν είχαν αλλοιώσει την φυσιογνωμία του. Έτσι πρόλαβε να γνωρίσει ένα Θιβέτ όπως αυτό σμιλεύτηκε από τους αιώνες και έτσι μας το συστήνει. Σκληρό, σιωπηλό, εσωστρεφές το βλέπουμε να απλώνεται στις εξαιρετικές φωτογραφίες της και προκαλεί για την γνωριμία του παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί λόγω της πολιτικής της δυναμικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή.





Η εμπειρία και η απόλαυση των φωτογραφιών της Κάλλης συμπληρώθηκε προχθές με μια ωραία ξενάγηση στη διάρκεια της οποίας μας μίλησε για κάθε μια με πολλές λεπτομέρειες κι έτσι νιώσαμε σαν να ήμασταν μέλη της παρέας της που μαζί ταξιδεύουν στον κόσμο. Μέσα από τα λόγια της γνωρίσαμε και την πορεία της στο χώρο της φωτογραφίας και πως από μια μικρή φωτογραφική μηχανή Agfa που τις χάρισε ο πατέρας της όταν ήταν 15 χρονών μέχρι σήμερα που χάρη στις δυνατότητες που δίνουν οι ψηφιακές μηχανές να παρεμβαίνει εικαστικά στο θέμα και να δημιουργεί άπειρες νέες εκδοχές της. Ενώνοντας τις δυο αγάπες της, τα ταξίδια και την φωτογραφία και με το δικό της συναίσθημα μας προσφέρει εξαιρετικά έργα και μας προκαλεί να την ακολουθήσουμε στα μονοπάτια και τις περιπλανήσεις ανά το κόσμο και τις αναζητήσεις της στα μυστηριώδη σημεία του.

Πέρα όμως από την φωτογραφία η Κάλλη έχει να επιδείξει και δυο ωραία ψηφιακά βιβλία τις «Φεγγαρο-ιστορίες», ιστορίες που απευθύνονται σε μεγάλους με καρδιά μικρή παιδιού όπως σημειώνει. Πρόκειται για το «Κόκκινο Σκαθάρι» που αφηγείται την ιστορία ενός σκαθαριού που ταξίδεψε στον κόσμο της φιλίας και της αγάπης και τη «Χρυσή βροχή», ένα ταξίδι στον κόσμο των ονείρων.  Και τα δυο μπορεί να τα διαβάσει όποιος επιθυμεί στον δικτυακό χώρο www.kallimoonstories.gr και είναι βέβαιο πως θα τα απολαύσει.

Θαλασσινή Δούμα

Παράλληλη είναι και η φωτογραφική ματιά της Θαλασσινής Δούμα που μας μεταφέρει εικόνες από σιωπηλές περιοχές του πλανήτη αλλά και πολύβουες. Στην έκθεσή της παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά «Journey in the labyrinth». Πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τρεις θεματικές ενότητες: «Move In», από τα ιερά φαράγγια της Αριζόνα όπου οι αυτόχθονες λατρεύουν μέχρι σήμερα τις γενεσιουργούς δυνάμεις της φύσης. «Dissolving Travellers», από τα απειλούμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής παγόβουνα της Γροιλανδίας. «Lines», από τις γεωμετρικές και εξορθολογιστικές δομές που αποτελούν το υπόβαθρο της εμβληματικής μεγαλούπολης της Νέας Υόρκης.





«H τριλογία ‘’Ταξίδι στον Λαβύρινθο’’ είναι μια μακριά πορεία» λέει η Θαλασσινή Δούμα. «Μια διαδρομή για την κατανόηση της φύσης και του αστικού χώρου που συνδιαλέγονται μέσα από ένα σύστημα ανταποκρίσεων και συσχετισμών, όπου όλα συνδέονται μεταξύ τους, όσο και αν φαίνονται διαφορετικά ή απομονωμένα. Είναι ένα πολυεπίπεδο ταξίδι ανάμεσα σε έρημα τοπία της φύσης και κτήρια της μεγαλούπολης. Όταν ξεκίνησα την προσωπική αυτή έρευνα δεν γνώριζα πού πραγματικά θα με οδηγούσε η αναζήτησή μου αυτή και ποια θα ήταν η σύνδεση των τόπων αυτών για μένα στον χωροχρόνο. Αυτό που τελικά με χαρά αποκόμισα ήταν η επιστροφή μου στις μυθικές ρίζες της Ελλάδας, το ταξίδι, και σ’ ένα άλλο κεντρικό σύμβολο που συνδέει το αρχαίο με το μοντέρνο και το παρόν, ξαναβρίσκοντας την ιδέα του λαβυρίνθου στην πέτρα και στους ουρανοξύστες, στο νερό και στο κρύσταλλο, στην άμμο και στον πάγο, αποκαλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες και αιώνια αναγεννημένες φόρμες. 

Η δουλειά μου αυτή είναι μεταφορικά ένα ταξίδι ψυχής που ξαναβρίσκει τον Λαβύρινθό της, όπου Λαβύρινθος είναι η εσωτερική αναζήτηση, επαναγέννηση και επανασύνδεση... η επιστροφή στη μήτρα της Μητέρας Γης».

 



Την έκθεση επιμελήθηκε η Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της Τέχνης – Επιμελήτρια με τη συνεργασία της Ζωής Χαραλαμπίδου, μουσειολόγου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.

Η έκθεση «Ταξίδια – Περάσματα» στο Μουσείο Γουναροπούλου (Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσσια) θα λειτουργήσει ως την Τετάρτη 18 Μαΐου). Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις ώρες επίσκεψης επικοινωνήστε στο 2107487657 & 2107777601. www.gounaropoulos.gr   

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2022 με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρατείνει την έκθεση «Ταξίδια - Περάσματα: Θαλασσινή Δούμα, Κάλλη Μπέλλου» μέχρι τις 18 Μαΐου. Στις 18.00 θα γίνει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ταξίδια - Περάσματα» από την επιμελήτρια Διονυσία Γιακουμή, και ομιλίες από τις καλλιτέχνιδες Θαλασσινή Δούμα και Κάλλη Μπέλλου.

ΑΘΗΝΑ, 10052022









1 σχόλιο:

  1. Η εξαιρετική έκθεση «Ταξίδια – Περάσματα» στο Μουσείο Γουναρόπουλου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 18 Μάϊου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή