Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ο «ΥΨΩΜΕΝΟΣ» ΔΕΝΤΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ…

 


Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Μεσαίας Κάψης βρίσκεται δίπλα στο μονοπάτι που ένωνε τα τρία Κάψια κάτω από τον Άγιο Παντελεήμονα και ήταν ένα ιστορικό κτίριο δεμένο με την ιστορία της περιοχής και το οποίο ευπρεπίστηκε πριν από κάποια χρόνια με τον γνωστό πρόχειρο τρόπο αλλά αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα την αγάπη που είχαν όλοι οι Καψιώτες προς αυτό καθώς και οι περαστικοί και πάντα το καντήλι του ήταν αναμμένο.  

Μέχρι πριν ανοιχτεί ο αμαξιτός δρόμος, αρχές της δεκαετίας του ’70 γύρω από το εκκλησάκι υπήρχαν μεγάλες, αχρονολόγητες  βελανιδιές, «υψωμένες» τις έλεγαν για να μην τις κόβει κανένας και να προσφέρουν τη σκιά τους στους πανηγυριώτες και στους οδοιπόρους. Απ’ αυτές όσες κόπηκαν αρκετές για να περάσει ο δρόμος. Όσες έμειναν, στην νότια πλευρά και στην ανατολική εκτός του ότι θυμίζουν την παλιά εποχή συνέχισαν να κρατάνε γερά τον τόπο και να συντροφεύουν το εκκλησάκι και τους τάφους στο μικρό κοιμητήριο σίγουρες πως δεν κινδυνεύουν από κανένα αλυσοπρίονο καθώς δεν βρέθηκε κάποιος να τις αποχαρακτηρίσει από «υψωμένες» και ταγμένες στην Αγία Παρασκευή.

Να όμως που βρέθηκαν κάποιοι συντοπίτες μάλιστα που δεν νοιάστηκαν καθόλου γι’ αυτά και πήγαν προχθες και έκοψαν την τελευταία μεγάλη βελανιδιά που είχε μείνει πίσω από το ιερό, στην άκρη του του δρόμου και για να μην τους πέσει στον όχθο και κουραστούν, πήραν και σχετικά εργαλεία έλκυσης. Την πράξη τους αντελήφθησαν κάποιοι, κάλεσαν την δασική υπηρεσία και βεβαίως όλοι στην περιοχή περιμένουν τις κυρώσεις γιατί το κακό με τέτοιες περιπτώσεις έχει παραγίνει στην περιοχή. Όχι βέβαια γιατί έκοψαν ένα «υψωμένο» δέντρο ποιος δίνει πια σημασία σε τέτοια– αλλά γιατί όχι μόνο δεν ακολούθησαν τους σχετικούς κανονισμούς στο κόψιμο αυτού του δέντρου αλλά προσβάλλαν και το κοινό αίσθημα όσων αγαπούσαν το εκκλησάκι και τα δέντρα γύρω του που το ομόρφαιναν.

Πάντως απ’ ότι μαθαίνω τα ξύλα πρόλαβαν και τα πήραν και άφησαν μόνο ένα χοντρό κούτσουρο – δεν είχε μεγάλη λάμα το αλυσοπρίονο τους να το τεμαχίσουν. Από μόνο του αυτό αποτελεί στοιχείο της ζημιάς που έγινε στην Αγία Παρασκευή και η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το σύστημα «ο καθένας κάνει ότι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό». Επειδή η περίπτωση είναι κραυγαλέα και έχει ενοχλήσει πολλούς στην περιοχή πιστεύω πως θα γίνει η αφορμή η δασική υπηρεσία να βάλει στο χέρι όσους παραβαίνουν τους κανόνες, τόσο τους ανθρώπινους όσο και αυτούς που ήρθαν σαν παράδοση από τα παλιά χρόνια…

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 16052022

1 σχόλιο:

  1. Πως όταν ο καθένας κάνει ότι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό πουθενά, χαλάει τον τόπο και τις σχέσεις μεταξύ των συντοπιτών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή