Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ


Πήγα σήμερα 40 χρόνια πίσω… Στην πρώτη παρέλαση του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Κάψης και στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού.


Η πρώτη έγινε ήταν στις γυμναστικές επιδείξεις «Τυμφρήστια» που γινόταν με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών σχολείων της περιοχής του Ανατολικού Τυμφρηστού στον Άγιο Γεώργιο. Ήταν μια εποχή που σε όλα τα χωριά: Άγιος Γεώργιος, Νεοχωράκι, Πτελέα, Βίτωλη, Μεγάλη Κάψη, Τυμφρηστός, Μεσαία Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο, Νεοχώρι, Πιτσιωτά, Περίβλεπτο, Δίκαστρο και Παλαιόκαστρο λειτουργούσαν δημοτικά σχολεία και οι μαθητές – μαθήτριες συναντιόμασταν για πρώτη φορά και γνωριζόμασταν σε ένα τέτοιο γεγονός λίγο μακριά από το χωριό μας.

Η σχέση μας βέβαια με τη γυμναστική και τον αθλητισμό εν γένει ήταν κάπως παράξενη γιατί για όλους τότε προτεραιότητα ήταν οι δουλειές στα χωράφια και στα ζωντανά παρά τα «παιχνίδια». Αυτά τα πράγματα ήταν για τα παιδιά των πόλεων και των οικονομικά άνετων που τότε σπάνιζαν. Παρ’ αυτά και χωρίς να έχουμε καμιά προπόνηση τα καταφέρναμε σε διάφορα αγωνίσματα και είχαμε και κάποιες επιδόσεις.

Στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου που μετά το Δημοτικό βρεθήκαμε σχεδόν όλοι, μάθαμε λίγα περισσότερα για τη γυμναστική και αρχίσαμε τις παρελάσεις στις εθνικές εορτές που λόγω φτώχειας δεν γίνονταν με απολύτως ομοιόμορφα ρούχα αλλά με ότι ο καθένας είχε και θεωρούσε καλό ρούχο. Τότε ήταν που μαζεύονταν απ’ όλα τα χωριά με τη πρωινή συγκοινωνία οι γονείς από όλα τα χωριά και μας καμάρωναν σαν την ελπίδα του τόπου.


Το 1970 στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού πηγαίναμε 480 παιδιά και λειτουργούσαν όλα τα δημοτικά σχολεία! Σήμερα αμφιβάλω αν στο Γυμνάσιο πηγαίνουν παραπάνω από 30 παιδιά και μόνο δυο δημοτικά σχολεία λειτουργούν. Το γεγονός δεν δηλώνει τίποτα άλλο παρά την πλήρη κατάρρευση του τόπου και τη διακοπή (προσωρινά νομίζω) της συνέχειας των γενεών με ότι και αν αυτό σημαίνει…

Σε γενικές γραμμές πάντως οι φωτογραφίες από αυτές τις παρελάσεις αποτελούν ντοκουμέντα για εκείνη την εποχή και την ιστορία του τόπου και επιβάλλεται η πολλαπλή ανάγνωσή τους. Ανάγνωση την οποία οι παλιοί μου συμμαθητές στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού θα διαβάσουν κάποια στιγμή σε κάποιο από τα υπό έκδοση βιβλία μου…

3 σχόλια:

  1. Λεβέντης! Καλό θέμα για ένα βιβλιαράκι: Περιγραφή τρόπου ζωής τότε, πολιτικής ατμόσφαιρας και πως τη βίωναν τα παιδιά, φτώχειας, πρώτων ανομολόγητων ερώτων, ζωής στα χωράφια και μετά στο δίχως ηλεκτρισμό σπίτι (τα πρόλαβες αυτά;), με ένα τηλέφωνο (μόνο) στο καφενείο του χωριού (και αυτό με... μανιατό!), γέροι καμένοι σε δύο ή τρείς πολέπους κτλ, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα γίνω πνεύμα αντιλογίας αν πω ότι στην εποχή μας οι παρελάσεις είναι ανούσιες; Ειδικά οι μαθητικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μια ξεχωριστή 'επετειακή' ανάρτηση!

    Είναι πολύ σημαντικό που επισημαίνεις ότι " δεν γίνονταν με απολύτως ομοιόμορφα ρούχα αλλά με ότι ο καθένας είχε και θεωρούσε καλό ρούχο" γιατί δεν είναι γνωστό- τουλάχιστον στους νεότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή