Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η ΜΝΗΜΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αέρας από τη Χελιδόνα και την Ευρυτανία οδήγησε χθες το βράδυ αρκετούς από Μικρό Χωριό και φίλους της Ευρυτανίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στον Ταύρο και παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «Το χωριό που νίκησε το θάνατο» παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Μεζερίδη και του παραγωγού – σεναριογράφου Βαγγέλη Πλάκα.
Ο Κώστας Καλαποθάκης από το (ΠΙΟΠ), ο Νίκος Μεζερίδης και ο Βαγγέλης Πλάκας

Μικροχωρίτες και Ευρυτάνες θυμήθηκαν την καταστροφή του χωριού τους

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία της κατολίσθησης του βουνού Κρι στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, το 1963, που είχε ως συνέπεια δεκατρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους αλλά και να θαφτούν, κάτω από τόνους λάσπης, 80 από τα 150 σπίτια και όλο το ζωικό κεφάλαιο του χωριού. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν, καθώς ήταν Κυριακή και οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στη Θεία Λειτουργία, ενώ ηρωική ήταν η παρέμβαση του δασκάλου που συγκέντρωσε τους μαθητές στο σχολείο και τους απομάκρυνε έγκαιρα. Ανθρώπινες τραγωδίες θα καταγραφούν, εκατοντάδες περιουσίες θα χαθούν αλλά θα γεννηθούν και ιστορίες δύναμης και ελπίδας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν, παρουσιάζεται η πιο καταστροφική κατολίσθηση, από άποψη θυμάτων και καταστροφών, που συνέβη στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ μεταδίδει ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το χωριό σύντομα αναγεννήθηκε, χάρη στην πρωτόγνωρη κινητοποίηση των κατοίκων, του κρατικού μηχανισμού και ιδιωτών.


ΑΘΗΝΑ, 08032017

Περισσότερα για το ντοκυμαντέρ http://www.protagon.gr/themata/mikro-xwrio-to-evrytaniko-xwrio-pou-nikise-to-thanato-44341360528





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου