Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ

Ο Άγγελος Χαϊδάς στο εργαστηριο του στη Ρεντίνα

Ο τόπος γύρω από τη Ρεντίνα ευνοεί τα μελίσσια και γι’ αυτό κάθε σπίτι παλιότερα είχε το δικό του μελισσομάντρι απ’ όπου έβγαζε το μέλι της χρονιάς. Με την πάροδο όμως του χρόνου, την αραίωση του πληθυσμού και τις αρρώστιες που εμφανίστηκαν, λίγοι έμειναν να ασχολούνται με τα μελίσσια και να συνεχίζουν την παράδοση της μελισσοκομίας. 

Ο Άγγελος Χαϊδας είχε φύγει από το χωριό για να σπουδάσει, έκανε διάφορες δουλειές στην Αθήνα αλλά κάποια μέρα το 1999 τα παράτησε όλα και γύρισε στη Ρεντίνα και επέλεξε να ασχοληθεί μαζί με τον αδερφό του Κώστα με τη μελισσοκομία. Ήξερε λίγα πράγματα αλλά έμαθε περισσότερα από τον Κώστα Μάλλιο και τον αείμνηστο μπάρμπα Μήτσο Μάλλιο, τον «δάσκαλο» που ήταν από τους παλαιότερους μελισσοκόμους στην περιοχή.

Ξεκίνησε στην αρχή με τρία μελίσσια και ακολουθώντας τις συμβουλές τους πήραν μαζί με τον αδερφό του 80 μελίσσια και με αυτά ξεκίνησαν μια δύσκολη αλλά συναρπαστική πορεία στη μελισσοκομία που τους έφτασε στην κορυφή της παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών μελιών. Το 1912 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ανώτερης ποιότητας και γεύσης στο διεθνή διαγωνισμό Βιολογικού  της BIOMIEL που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιταλία. Το 2014 στον ίδιο διαγωνισμό πήρε χρυσό μετάλλιο και το 2015 βραβεύτηκε πάλι με το χρυσό μετάλλιο ως το δεύτερο καλύτερο μέλι στον κόσμο.

Καμαρώνουν τα αδέρφια Χαϊδά για τις σπουδαίες αυτές διακρίσεις, καμαρώνουν και οι χωριανοί τους για τον Άγγελο και τον Κώστα κι όλοι μαζί καμαρώνουν που ο τόπος τους παράγει τόσο υψηλής ποιότητας προϊόντα. Το «μέλι δάσους» όπως το λένε, φτιάχνεται από μελίσσια που συλλέγουν νέκταρ από μεγάλη ποικιλία λουλουδιών και μελιτωδών εκκρίσεων που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα της περιοχής μέσα σε πυκνά δάση από καστανιές, βελανιδιές και έλατα. Έτσι παράγεται ένα ποιοτικό, παχύρευστο μέλι με καστανό χρώμα, ελαφρό άρωμα και πλούσια γεύση, υψηλής περιεκτικότητας ιχνοστοιχείων και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.



Για να το πετύχουν όμως αυτό και να διατηρήσουν την ποιότητα του μελιού τους ο Άγγελος με τον Κώστα κρατάνε τα μελίσσια τους μεγάλο διάστημα στην περιοχή και τα πηγαίνουν μόνο να ξεχειμωνιάσουν στη νότια Πελοπόννησο σε αυστηρά επιλεγμένες περιοχές που δε ψεκάζονται ή είναι γεμάτες φυτοφάρμακα και ορισμένες φορές τα πηγαίνουν για το πεύκο στην Εύβοια, τη Χαλκιδική ή τη Θάσο. Το μέλι τους όμως το συσκευάζουν στο εργαστήριό τους στη Ρεντίνα όπου μπορεί όποιος θέλει να το προμηθευτεί μαζί βεβαίως με βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη καθώς και κερί. Τα ίδια προϊόντα μπορεί να αναζητήσει όποιος θέλει στην Αθήνα, σε συνεταιριστικά καταστήματα.


- Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τους αδελφούς Χαϊδά μπορεί να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 2443071319 στη Ρεντίνα, στο ahaidas35@gmail.com ενώ μπορεί να μάθε περισσότερα γι’ αυτούς στο Facebook στη σελίδα: Μέλι Χαϊδα. 

ΑΘΗΝΑ, 10032017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου