Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ…Δεν είναι οι ιδιοτροπίες του νέου μήνα Μάρτιου που μας ξημέρωσε που μας πειράζουν κι ούτε που μας ξαφνιάζει αν από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει την διάθεσή του και από κοντομάνικο μας στείλει πάλι στα βαριά πουλόβερ. Έτσι είναι αυτός και με τον τρόπο του μας υποδεικνύει πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για τις αλλαγές – να κρατάμε νου και σώμα σε εγρήγορση και να μην κλαίμε μετά πάνω στις στάχτες της όποιας κατάστασης δημιουργείται.  

Από την άλλη, αυτός ο απρόοπτος μήνας εμπεριέχει στις ημέρες του και μια διάσημη επέτειο της ιστορίας, τη δολοφονία του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα από τους τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο στιγμή κατά την οποία ο Καίσαρας αναφώνησε την περίφημη φράση «Και σύ τέκνον, Βρούτε;»  και από τότε η έννοια της πατροκτονίας πήρε ιστορική διάσταση. Το γεγονός είναι επίσης γνωστό ως «αἱ εἰδοί και ἰδοί - Idus Martii ή Idus Martiae» που σημαίνει για τους Ρωμαίους την αποφράδα ημέρα. Το δίδαγμα της περίπτωσης αλλά και τις συνέπειές της ενώ όλοι τις γνωρίζουν αδιαφορούν κι έτσι διατηρούν στον αιώνα τον άπαντα, αναλλοίωτη την εντύπωση που έχουμε για τον Μάρτιο.

Για την περίπτωση πάντως, ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης έγραψε ένα μοναδικό ποίημα το οποίο συχνά πρέπει να διαβάζουμε και να προτρέπουμε και σε άλλους να το θυμούνται...

Μάρτιαι Ειδοί.

Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·
έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,
τότε κυρίως πρόσεξε σαν βγεις στον δρόμον έξω,
εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,
αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο
κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,
και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,
είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις τους διαφόρους
που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις
(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη
κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις
τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου.ΑΘΗΝΑ, 01022017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου