Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΑΡΩΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗΑπό το 2008, όταν ο Αντώνης Παπαδάκος από τον Αμάραντο Καρδίτσας, επέστρεψε στη γενέτειρα μετά από πολλά χρόνια απουσίας και εργασίας στην Αθήνα, παρακολουθούσε με προσοχή τα πράγματα του τόπου του και είχε βάλει στόχο να ανοίξει ένα παντοπωλείο με προϊόντα Καρδίτσας και φυσικά άρωμα ελληνικής γης.

Και ήρθε η ώρα, το καλοκαίρι να ανοίξει το παντοπωλείο με την εύγλωττη ταμπέλα «Αμάραντες γεύσεις» να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό της Καρδίτσας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη Δημοτική Αγορά και γέμισε τα ράφια του και τα ψυγεία του με προϊόντα από τις τοπικές επιχειρήσεις και αρκετές άλλες από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας των οποίων η παραγωγή δεν παρατηρείται στην Καρδίτσα ή η ποιότητά τους τα κάνει να ξεχωρίζουν σε όλη τη χώρα.  

Ή φιλοσοφία του Αντώνη συμπυκνώνεται στη φράση: «το ράφι του Καρδιτσιώτη παραγωγού» και ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου με τους παραγωγούς και βιοτέχνες της περιοχής οι οποίοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα αλλά για τεχνικούς λόγους ή εξαιτίας της απασχόλησής τους με την παραγωγή αδυνατούν να έχουν μια δυναμική παρουσία στην αγορά τόσο στην τοπική, όσο και στην ευρύτερη. Έτσι ο Αντώνης έρχεται και τους παραχωρεί το πολυπόθητο ράφι του παντοπωλείου του στο οποίο θα τους γνωρίσουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης ενώ παράλληλα τους δίνει και τη δυνατότητα να έρχονται στις «Αμάραντες Γεύσεις» και να συζητάνε με τους καταναλωτές, προβάλλοντας έτσι οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Τα προϊόντα της Καρδίτσας αλλά και των γειτονικών της νομών είναι κατ’ εξοχήν γεωργικά και κτηνοτροφικά και είναι αρκετές οι τοπικές επιχειρήσεις που προχωρούν στην μεταποίησή τους πράγμα που παράγει περισσότερο πλούτο για και φυσικά δίνει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Έτσι, στο παντοπωλείο δεν φτάνουν μόνο προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό της Καρδίτσας αλλά και πολλά άλλα με σήματα τοπικών και θεσσαλικών επιχειρήσεων που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά που κυριαρχείται από μεγάλα ονόματα.

Κι έχει η Καρδίτσα εξαιρετική παραγωγή τυριού, φέτας και κασερίου με γάλα από ζώα που βόσκουν στα βουνά των Αγράφων, πολύ ωραία αλλαντικά με ντόπια κρέατα, διακεκριμένα κρασιά, τσίπουρα, αποστάγματα και την τοπική μπύρα «Στίλβη». Η περιοχή επίσης παράγει επίσης καλής ποιότητας όσπρια τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς χώρο στο τραπέζι της οικογένειας και παρατηρείται και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αυτά ενώ από τα βουνά και τα δάση της προέρχεται και το πολύ ωραίο μέλι καθώς και πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων από τα οποία ευωδιάζει το παντοπωλείο.  

Ποιοτικά και ξεχωριστά είναι επίσης τα  προϊόντα που φέρνει ο Αντώνης από άλλα μέρη και όλα προέρχονται από διακεκριμένες επιχειρήσεις, οικογενειακές κυρίως καθώς και συνεταιριστικές. Έτσι διαθέτει ελιές και λάδι από την Καλαμάτα, ζυμαρικά από την Ηλεία, γραβιέρα από την Ίο, μανιταροσκευάσματα από τα Γρεβενά και σιγά εμπλουτίζει τα ράφια του και τα ψυγεία του με πολλά άλλα.

Στους στόχους του Αντώνη είναι να γίνει το παντοπωλείο και χώρος όπου κατά καιρούς και ανάλογα την περίοδο θα οργανώνονται θεματικές ημέρες γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η οργάνωση της μεταφοράς των προϊόντων στον πελάτη φυσικά με ποδήλατο. Ως παρανομαστή σε όλα αυτά βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η αγάπη του Αντώνη για τον τόπο του και φυσικά τα Άγραφα και τη λίμνη Πλαστήρα για την προβολή των οποίων έχει σχεδιάσει και θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ορισμένες δράσεις.


- Για όποιο επιθυμεί να επισκεφτεί τις «Αμάραντες Γεύσεις», θα τις βρει στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας, στο κέντρο της πόλης και στο τηλέφωνο 2441020991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου