Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΥ…Δεν προλάβαινα με τίποτα να φτάσω προχθές στα Άγραφα, να αποχαιρετήσω για τελευταία φορά τον μπάρμπα Λάμπρο Κοντογούνη που σάλπαρε στα 82 χρόνια του από το παραποτάμιο λιμάνι του Αγραφιώτη, τη Βαρβαριάδα για τους ουρανούς των αγραφιώτικων βουνών. Έμαθα όμως από φίλους και συμπατριώτες τι έγινε και νοιώθω πως πρέπει να γράψω λίγες λέξεις για το συγκινητικό κατευόδιο που του έκαναν…

Ο μπάρμπα Λάμπρος, ο άνθρωπος που έκλεινε στην ψυχή και την καρδιά του όλα τα Άγραφα, πριν κλείσει τα μάτια του είχε εξομολογηθεί ένα βράδυ στο χάνι δίπλα στην ξυλόσομπα στο Γιώργο Κατσιφό να τραγουδήσουν στο ξόδι του το αθάνατο και ιδιαίτερα συμβολικό σε τέτοιες περιπτώσεις τραγούδι των βουνών μας: «Να πέθαινα και να’βρεχε / ν’ αργήσουν να με θάψουν / για να ξυπνήσω και να δω / ποια μάτια θα με κλάψουν…».

Και όντως άνοιξαν οι ουρανοί την ώρα που έβγαλαν το φέρετρο από το χάνι όπου τον ξενύχτησαν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους πολυάριθμους φίλους του απ’ όλα τ’ Άγραφα και την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα ακόμα και την Αιτωλοακαρνανία και από αλλού να φτάσουν στη Βαρβαριάδα, να τον αποχαιρετήσουν ως έπρεπε σε αυτό το τελευταίο ταξίδι του από τα Άγραφα στην αθανασία.

Το επικήδειο εκφώνησε ο Κώστας Μπουμπουρής και αναφέρθηκε στην ζωή και την πορεία του μπάρμπα Λάμπρου ενώι ο Ηλίας Μπουμπουρής διάβασε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο του Κώστα, «Αγραφιώτικο Συναξάρι» που αναφέρεται ακριβώς στη ζωή στη Βαρβαριάδα όπως την γνώρισε αυτός και οι άλλες οικογένειες που κατοικούσαν στα Μπουμπουρέϊκα και τα Κατσιφέϊκα κοντά στο χάνι. Για τον μπάρμπα Λάμπρο μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αγράφων Θύμιος Μιχόπουλος, ο πρώην νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Βαγγέλης Κατσιφός και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντρενογιάννης.

Έμεινε λοιπόν να πραγματοποιηθεί και η τελευταία επιθυμία του για το τραγούδι και το κλάμα του τελευταίου ασπασμού, κάλυψε ένας παραπονιάρικος σκοπός από το κλαρίνο του Λάμπρου Τσιλίκα ενώ αργά το βράδυ στον Κρέντη, στον ξενώνα των αδελφών Μάκκα, ο μπάρμπα Γιάννης Μάκκας τραγούδησε παλιά αγραφιώτικα και κλέφτικα και τον συνόδεψε με το κλαρίνο ο Λάμπρος Τσιλίκας, στη μνήμη του μπάρμπα Λάμπρου.

Στην παρέα πού τίμησε με αυτό τον τρόπο και πέρασε τη νύχτα της με ιστορίες και μνήμες από τον μπάρμπα Λάμπρο ήταν ο Ηλίας Μπουμπουρής, ο Κώστας Μπουμπουρής, ο Τάκης Ντάσιος, ο Γιώργος Κατσιφός, ο Βαγγέλης Κατσιφός, ο Ταξιάρχης Μπαλωμένος και ο Γιάννης Ντρενογιάννης. Εκεί ακούστηκε και όλοι πια το περιμένουν, ότι ο Κώστας Μπουμπουρής που έζησε κοντά στο χάνι και γνώριζε, όπως και άλλοι πολλοί φίλοι εξάλλου, ότι ετοιμάζει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αείμνηστο μπάρμπα Λάμπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου