Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ… ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ



Φυσικά και γνωρίζουν τα παιδιά τον αέρα· από τις αισθήσεις τους, τα μαθήματα και φυσικά από την τηλεόραση αλλά και από ένα σωρό άλλα ερεθίσματα – όσα και οι κατευθύνσεις από τις οποίες αυτός πνέει. Τον μαθαίνουν μέσα από την επιμέλεια των γονιών οι οποίοι φροντίζουν πρωτίστως και ακατάπαυστα να μην κρυώσουν αλλά τον «βλέπουν» και τα ίδια στο τρέξιμο των σύννεφων στον ουρανό, στην κίνηση των δέντρων όταν φυσάει δυνατά, τον «ακούνε» στη θάλασσα όταν ανεβαίνουν τα μποφόρ, τον «μυρίζουν» σε ένα λουλούδι ή σε ένα κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο, τον «ακουμπάνε» με τα πρόσωπά τους στην πρωϊνή δροσιά ή τον λίβα και τον «γεύονται» σε ένα ωραίο περίπατο στο δάσος ή το νησί.



Εκείνο που δεν ξέρουν τα παιδιά είναι ότι ο αέρας είναι μια τεράστια δύναμη την οποία ο άνθρωπος με διάφορα τεχνάσματα και εργαλεία τον βάζει να δουλέψει για λογαριασμό του και με την ενέργεια που παράγει απ’ αυτόν διευκολύνει τη ζωή του σε πλείστα όσα ζητήματα της επιβίωσης και το κυριότερο, ότι αυτή είναι καθαρή και ανεξάντλητη.



Αυτή ακριβώς την ιδιότητα του αέρα προσπαθεί να διδάξει στα παιδιά 4 – 7 και 8 - 14 ετών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύλος είναι και γυρίζει… ο αέρας μας ταϊζει» που έφτιαξαν η Κωνσταντίνα Κουτλάκη και η Αλεξάνδρα Μαυρίκου από το «Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων» και το παρουσιάζουν κάθε Κυριακή πρωί στις 12 στους χώρους του Ινστιτούτου (Ασωμάτων 45 – στο παλιό αθηναϊκό σπίτι που έχει στην πρόσοψή του τις Καρυάτιδες στον Κεραμεικό) και όπως έδειξαν τα πράγματα την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε για πρώτη φορά, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν και έμαθαν και το αγάπησαν.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες στην ενεργοποίηση των αισθήσεων, ερμηνείας πινάκων ζωγραφικής, εκπαιδευτική δραστηριότητα βασισμένη στην ψηφιακή εικόνα και την ψηλάφηση υλικών, παιχνίδι εξάσκησης παρατηρητικότητας, ανάγνωση παραμυθιών με θέμα την τροφική αλυσίδα του ψωμιού, ομαδικό παιχνίδι αφομοίωσης γνώσεων (μίμηση ή αναγνώριση) καθώς και εικαστικό παιχνίδι. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν πως ο αέρας δηλώνει διαρκώς την παρουσία του στη ζωή μας, πως ωθεί ένα ιστιοφόρο, πως λυγάει τα δέντρα, πως δίνει κίνηση στη φτερωτή του ανεμόμυλου, πως αλέθει το σιτάρι ο μυλωνάς αλλά δεν μένουν εκεί, παρουσιάζουν και τη συνέχεια που έχει το αλεύρι στο φούρνο και στο τραπέζι των ανθρώπων είτε με τη μορφή του ψωμιού, είτε με τη μορφή ζυμαρικών και άλλων παρασκευασμάτων. 



Το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή το πρωί στους επόμενους μήνες και όποιος ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα 6977787407, 6972902858 και 6945794442 καθώς και στο itemylon@gmail.com.  



ΥΓ. Για την παρουσίαση του ωραίου προγράμματος δεν δείχνουμε, για ευνόητους λόγους τις δραστηριότητες και τα παιδιά που συμμετέχουν αλλά δεν μπορούμε να μη δείξουμε και πως καθένα ζωγραφίζει τον δικό του ανεμόμυλο με τα χρώματα της αρεσκείας του...

ΑΘΗΝΑ, 19112016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου