Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

"ΕΛΑΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΟΥ 2009

Ο Στέφανος επί τω έργω...
Σημείο αναφοράς και μνημείο για την κοινωνία της Καρδίτσας είναι ο «Ελατος», το εστιατόριο-πατσατζίδικο, που εγκαινίασε στις 13 Νοεμβρίου 1959 ο ιδιαίτερα εργατικός και ενθουσιώδης τότε νέος από το Νεοχώρι, Στέφανος Θεολόγης (φωτογρ.), ο οποίος με την ίδια διάθεση την Παρασκευή μάς καλεί όλους να τιμήσουμε τα χρυσά γενέθλια του μαγαζιού, που τάισε και χόρτασε τρεις γενιές Καρδιτσιώτες και επισκέπτες της πόλης. 

Για τους ντόπιους, ήταν θεσμός ένα πιάτο φαγητό στον «Ελατο», καθώς αυτός ήταν δίπλα στο παζάρι στο κέντρο της πόλης, όπου εκεί έβγαιναν κάθε μέρα όλοι, είτε από τον κάμπο είτε από τα Αγραφα, να πουλήσουν ή να κάνουν τα ψώνια τους. Για τους επισκέπτες, πάλι, ο «Ελατος» ήταν το πιο διακριτό σημείο της Καρδίτσας, καθώς έμεινε ανοιχτός όλη τη νύχτα και για όλους τελικά ήταν και είναι το μαγαζί που άνοιγε την πόρτα σε όλα τα πορτοφόλια! 

Πράγματι, επί πενήντα χρόνια τώρα ο «Ελατος» κλείνει μόνο δυο ώρες την ημέρα, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, να φρεσκαριστεί ο χώρος και να ετοιμαστεί το φαγητό της νύχτας. Αυτές είναι και οι ώρες που ξεκουράζεται ο κυρ Στέφανος, ο οποίος, παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν και το γεγονός ότι έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του, περνάει εντούτοις τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στο μαγαζί, σερβίροντας με τον ιδιαίτερα γλυκό του τρόπο τους πελάτες, πολλούς από τους οποίους τυχαίνει να γνωρίζει παραπάνω από 70 χρόνια! 


Ένα απόγευμα στον "Ελατο" με τον Στέφανο Θεολόγη και τον Βασίλη Τσαντήλα.

Για όλους, από τους ντόπιους γνωστούς του, τους φοιτητές της πόλης, μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που κόπιασε κάποιο πρωί πριν από δύο χρόνια στον «Ελατο», ο κυρ Στέφανος έχει τον τρόπο να τους κάνει να επιστρέψουν και την επομένη!

Μισό αιώνα ιστορία έχει ο "Έλατος" του Στέφανου Θεολόγη. 

Ηλί

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην αλησμόνητη "Ελευθεροτυπία" στις 11/11/2009 και ήταν εκ μέρους μια μια χειρονομία τιμής προς τον Στέφανο Θεολόγη, έναν σπουδαίο άνθρωπο που λείπει από την καρδίτσα και από τον οποίο έμαθα πολλά για τον δικό του αγώνα στη ζωή αλλά και για ολόκληρο τον τόπο του, ιδιαίτερα τη Λίμνη Πλαστήρα.  Ο "Έλατος" μετά τον θάνατο του Στέφανου πέρασε επίσης σε άξια χέρια και ο νέος ιδιοκτήτης προσπαθεί να συνεχίσει την παράδοση...

2 σχόλια:

  1. Αυτές οι καταγραφές σου στις κάθε είδους "Μικρές Πατρίδες" είναι ανεκτίμητης αξίας και πλέον έχουν περάσει στο στάδιο της υπερ-συλλεκτικής αξίας φίλε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή