Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου κι αν βρεθεί κάποιος στην Αμοργό, αξίζει να ξυπνήσει πριν αρχίζουν να διαλύονται τα σκοτάδια της νύχτας και να βρεθεί ψηλά, σε κάποιο σημείο και να περιμένει να δει την ανατολή του ήλιου. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει βεβαίως και σε άλλα νησιά ή ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά η Αμοργός, εξαιτίας της κεντρικής της θέσης στο Αρχιπέλαγος έχει ένα προνόμιο που δεν έχουν τα άλλα. Την απουσία δηλαδή οποιασδήποτε μεγάλης ξηράς ως τα Δωδεκάνησα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να δει αδιάσπαστη τη γέννηση και τη ροή της ημέρας πάνω στο πέλαγος και το φως να φθάνει κατά κύματα χρωμάτων και αισθήσεων μέχρι τις ακτές και τις κορυφές του νησιού και να πλημμυρίζει την πλάση. 

Τις περισσότερες φορές βεβαίως και η ανατολή εμποδίζεται από τα πυκνά σύννεφα που γεννά τη νύχτα η Μικρά Ασία και κρέμονται σε μεγάλους, βαρείς σχηματισμούς πάνω από το πέλαγος και σκιάζουν τη έκρηξη του πρωϊνού. Το γεγονός έχει όμως κι αυτό την ομορφιά του καθώς επιβεβαιώνει τη δύναμη του ήλιου ο οποίος γοργά – γοργά ανεβαίνει στον αιθέρα και διακηρύσσει τον ερχομό της ημέρας ενώ με τη θέρμη του αρχίζει σιγά – σιγά να διαλύει τους σκοτεινούς υδρατμούς και να μοιράζει πάλι το γαλάζιο στο Αρχιπέλαγος. 

Άλλες φορές πάλι, όταν φυσάνε βοριάδες και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή, τότε είναι που διακρίνονται με πολύ λεπτές γραμμές στο κέντρο του φλογισμένου ορίζοντα τα σώματα της Πάτμου και των άλλων νησιών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η Αστυπάλαια που όπως απλώνεται αριστερά στο πέλαγος και μοιάζει με ολόκληρη ήπειρο. Το καλύτερο δε σημείο να απολαύσει κάποιος αυτά τα μοναδικά πρωϊνά είναι βεβαίως οι ταράτσες της Χοζοβιώτισσας ή από το ξάγναντο των ερειπωμένων μύλων της Χώρας. Από εκεί θα δει και ως μια αχνή σκιά δεξιά στο νοτιά και την Ανάφη. Όταν φυσάνε βοριάδες το καλοκαίρι ή τις πολύ ξηρές ημέρες του χειμώνα τα σχήματα των προαναφερόμενων νησιών μένουν στη θέση τους όλη την ημέρα ενώ τις άλλες ημέρες του χρόνου, όταν επικρατούν κυρίως οι υγροί νοτιάδες, ως το επόμενο πρωί, μόνο στο χάρτη του Αιγαίου ανιχνεύονται! 


Σημειώνεται πως για να δει κάποιος την ανατολή στο αρχιπέλαγος από την Αμοργό, δεν είναι απαραίτητο να ανεβεί στην ψηλότερη κορυφή της, τον Προφήτη Ηλία, γιατί από το μεγάλο ύψος θα χάσει το μέτρο και θα βλέπει τα σύννεφα σαν να έρπουν στη θάλασσα. Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου σημείο είναι ο δρόμος από τη Χώρα προς την Κάτω Μεριά… 

ΑΜΟΡΓΟΣ, 03032010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου