Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο ΑΚΤΗΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ


Μαζεύονται πολλά αυτά που βλέπω και γράφω κάθε μέρα για ανθρώπους, πράγματα και γεγονότα, στην πόλη, στα βουνά, στα νησιά, στα χωριά, παντού όπου πάω στην Ελλάδα και συναντώ κάτι που μου κινεί το ενδιαφέρον, προσωπικό ή δημοσιογραφικό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας ή να το δημοσιεύσω, όπως χρόνια τώρα ήξερα και έκανα στις εφημερίδες και τα περιοδικά και τελευταία, το βλέπετε μέσα από άτακτες δημοσιεύσεις στα προφίλ που διατηρώ στο Facebook και κυρίως από τον Ακτήμων (actimon.blogspot.com).

Τούτα όμως τα παραδοσιακά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και πολιτισμού, όπως όλοι βλέπουμε δεν πάνε καθόλου καλά και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ξέραμε ως τα σήμερα ενώ καινούργια μέσα, δικτυακά κερδίζουν συνέχεια έδαφος, χωρίς όμως αυτά να μπορούν να θεωρηθούν ακόμη ως πλήρη. Θεωρώ όμως ότι αυτά σιγά – σιγά θα ωριμάσουν, θα ολοκληρωθούν και για τις επόμενες γενιές θα είναι τα κύρια μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης. Είναι μια εξέλιξη που το ρόλο και τις συνέπειές της, κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να υπολογίσει και ενδεχομένως προκαλεί και λίγο φόβο σε κάποιους.

Τέλος πάντων, είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή γύρω από τα ΜΜΕ του μέλλοντος και δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναπτυχθεί γιατί ο λόγος του σημειώματος είναι ότι  η επικοινωνία μας από σήμερα μπαίνει σε περισσότερες ανοιχτές γραμμές όπου θα μπορεί ο καθένας αναγνώστης να βρίσκει  αυτό που επιθυμεί, να συμπληρώνει αν κρίνει το θέμα και γιατί όχι, να ανοίγουμε όλοι μαζί διάλογο. Στην ουσία, ο Ακτήμων αναλαμβάνει το ρόλο του διαχειριστή μιας σειράς ιστοχώρων (blogs) τα οποία θα έχουν συγκεκριμένο ειδική θεματογραφία η οποία θα πηγάζει από ένα τόπο ή ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Όλα αυτά τα blogs θα αποτελέσουν και τις συνιστώσες που θα συνθέσουν σε λίγο καιρό την μεγάλη ιστοσελίδα  των Μικρών Πατρίδων.

Συγκριμένα, ο Ακτήμων θα διαχειρίζεται τους εξής ιστοτόπους:
Η Αμοργός μου - myamorgosblogspot.com: Με θέματα που θα αναφέρονται στην Αμοργό και τα μικρά νησιά γύρω της που καλούνται Μικρές Κυκλάδες. Το Blog θα περιέχει και φωτογραφίες  κείμενα που έχουν δημοσιευτεί τα προηγούμενα χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά, με σελίδες από το βιβλίο «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του», με ειδήσεις, αναφορές, ρεπορτάζ, πληροφορίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα από αυτό το μοναδικό νησί. 

The AGRAFA / T’ Άγραφα - agrafagroup.bogspot.com: με θέματα που έχουν να κάνουν με τον τόπο, την ιστορία και τη φύση του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων, όπως αυτά αναπτύσσονται σε τέσσερις νομούς της κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το blog θα έχει η μνήμη των ανθρώπων και η λαλιά του το τόπου όπως αυτή εκφράστηκε με την παράδοση και τους αγώνες της ελευθερίας μέχρι πριν εξήντα από τώρα χρόνια.
Η δική μας Ευρυτανία - ourevrytania.blogspot.com: Με θέματα που έχουν να κάνουν με την Ευρυτανία και τους γειτονικούς σε αυτή τόπους, όπως η Αιτωλία ή ο Βάλτος και το κύριο βάρος θα δίνεται στους ανθρώπους που διατηρούν ακόμη τις παραδόσεις και πιο πολύ σε αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ από τον τόπο τους και διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτον.  

ΟΡΕΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ - oreinipatridabook.blogspot.com: Σε αυτό το blog τα περισσότερα κείμενα και φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «Ορεινή πατρίδα- στον Άσπρο, την Πίνδο», έκδοση της Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Τρικάλων (2007) το οποίο έχει σχεδόν εξαντληθεί. Πέραν από αυτό το γεγονός, σε αυτό το blog θα εμφανίζονται και καινούργια κείμενα και φωτογραφίες που θα αφορούν πάλι τον ίδιο τόπο εν’ όψει βέβαια της συμπλήρωσης και της επανέκδοσης του βιβλίου. Παράλληλα στο ίδιο blog θα εμφανίζονται και άλλα κείμενα και φωτογραφίες που θα αφορούν την ευρύτερη ορεινή ζώνη του νομού Τρικάλων.

Η ΑΘΗΝΑ ΜΟΥcivilias.blogspot.com Σε αυτό το blog θα συγκεντρωθούν όσα κείμενα και φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν εδώ κει εκεί τα τελευταία χρόνια για την πόλη, τη ζωή της, τα ιδιαίτερα γεγονότα που τη σημάδεψαν, τους ανθρώπους της, τα μνημεία της, τις εκδηλώσεις της, τα φυτά και τα ζώα της. Παράλληλα, πάλι θα γίνει προσπάθεια με κείμενα και φωτογραφίες να παρουσιάζεται όσο γίνεται βέβαια και η καθημερινή ζωή της Αθήνας σε μικρούς και μεγάλους δρόμους της καθώς και οι δραστηριότητες και οι συνήθειες ορισμένων από τους ανθρώπους της που ξεχωρίζουν.

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣmikrespatrides-actimon.blogspot.com: Σε αυτό το blog θα συγκεντρωθούν διάφορα κείμενα και φωτογραφίες δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια και αφορούν, όπως λέει και ο τίτλος, τις «Μικρές πατρίδες» των Ελλήνων και θα συνεχίσουν να φιλοξενούν καινούργια, όσα βέβαια δεν μπορούν να ενταχθούν στα άλλα ειδικά blogs. Βασικά, αυτό το blog θα εξελιχθεί, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, στη ιστοσελίδα mikres patrides.

Α, υπάρχει και ένα ακόμα blog, το ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ - greenilias.blogspot.com: που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες των διαφόρων εκλογών (Δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, εθνικές εκλογές 2009, 2012) που κατέβαινα με τους Οικολόγους – Πράσινους και διατηρεί την αξία του καθώς κάποια κείμενα δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους και ανάλογα με τον φόρτο εργασίας και φυσικά τις πολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσει να συμπληρώνεται με καινούργια.

Ελπίζω ότι με αυτό το μοίρασμα θα πάμε καλύτερα και θα δημιουργήσουμε πιο στενούς και βεβαίως πιο παραγωγικούς δεσμούς επικοινωνίας ανάμεσά μας με βάση πάντα την αντίληψη για τα πράγματα που προέβαλε και υπηρέτησε ο δικτυακός Ακτήμων που μαζί με το ρόλο του διαχειριστή όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνει και ένα άλλο, πιο του ανεξάρτητου σχολιαστή πραγμάτων και καταστάσεων γενικότερου ενδιαφέροντος. Τέλος, ο Ακτήμων, εγκαινιάζει από σήμερα και μια νέα σχέση με τους φίλους, συναδέλφους και τους αναγνώστες του με τη δημοσιεύση κειμένων και φωτογραφιών του σε όλα τα blogs υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδουν με το πνεύμα και την αντίληψη τους και βεβαίως ότι αυτά δεν θα αποτελούν αφορμή για αντιπαλότητες και πεδίο διενέξεων καθώς και δεν θα περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Καλή μας αρχή και καλή συνέχεια να έχουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου