Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Ήταν ο μύλος Αργυρίου στο λόφο Πετρίτη στο Μετς, περιοχή που ορίζεται από το λόφο του Αρδηττού και το κομμάτι της κοίτης του Ιλισσού που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν ακατοίκητη και στα ψηλά σημεία της στον Αρδηττό επάνω υπήρχαν οι ανεμόμυλοιτου Γεωργάκη, που τροφοδοτούσαν με αλεύρι την περιοχή της Αθήνας.
Στη διάρκεια της Επανάστασης και της πολιορκίας της Ακρόπολης,οι Τούρκοι αξιοποίησαν τους μύλους αυτούς,αναγκασμένοι όμως να τους φρουρούν με 80-100στρατιώτες τον καθένα. Ο τελευταίος από τους μύλους που είχε σωθεί σε αρκετά καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας,κατεδαφίστηκε το 1986 από τον ιδιοκτήτη του.

 
- Στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων «Η δική μας Αθήνα» που διοργανώνει σήμερα και αύριο το δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αθήνας, το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων διοργανώνει την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 11.30 έκθεση με τίτλο «Ο τελευταίος ανεμόμυλος της Αθήνας.Ο ανεμόμυλος του Μετς». Η έκθεση θα γίνει στο κτίριο του ΙΤΕΜ, Αγίων Ασωμάτων 45, Θησείο. Περισσότερες πληροφορίες στο  τηλέφωνο 2107214381, e-mail: itemilon@gmail.com και www.athensmuseums.net .
 
ΑΘΗΝΑ, 14062014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου