Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ...


 
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα ρέμα έξω από τα σύνορα του Δήμου της Αθήνας όπου συνήθως κινούμαι αλλά από το υπέδαφός της υποψιάζομαι πως αντλεί τα νερά του τα οποία «εμπλουτίζονται» με κυβικά άλλων υδάτων από ακάθαρτες πηγές και αποχετεύσεις. Υτό το ρέμα ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι εκβάλλει στην περιοχή Έδεμ, στα σύνορα του Αλίμου. Κατά το παρελθόν επίσης είχα ακούσει και διαβάσει για τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι των περιοχών που διασχίζει για τον καθαρισμό και την προστασία του από την ρύπανση αλλά πάλι δεν έτυχε ποτέ να το γνωρίσω και δεν είναι της ώρας να πω το γιατί.
Χθες όμως και χάρη στην πρόσκληση μιας καλής φίλης που με απήγαγε κυριολεκτικά από τα ωραία Εξάρχεια και πήγαμε να πιούμε καφέ στην πλαζ του  Έδεμ μπροστά στη θάλασσα γνώρισα και τις εκβολές του ρέματος της Πικροδάφνης στο Σαρωνικό και μου έκανε εντύπωση πως πάνω από το γεφυράκι στην παραλιακή λεωφόρο ένας άνθρωπος με ριγέ μπλουζάκι όπως των τουριστών σε πλεούμενα, ψάρευε με καλάμι στα νερά του ρέματος. Απόρρησα και τον ρώτησα τι ψαρεύει από εκεί. «Κεφαλόπουλα» μου απάντησε με μια προφορά που έδειχνε την καταγωγή του από κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Κοίταξα κάτω, στα νερά του ρέματος που σμίγει με αυτών της θάλασσας και είδα πως ήταν καθαρά και όντως έπλεαν ψάρια αρκετά, ανάμεσά τους και κάποια μεγαλούτσικα που μπορούσαν να τσιμπήσουν το δόλωμά του. «Έρχομαι συχνά, περνάω την ώρα μου και πιάνω και κανένα μεγάλο» μου είπε σαν να ήθελε με περισσότερα στοιχεία να διαλύσει τη δυσπιστία μου απέναντί του και στο αποτέλεσμα του ψαρέματός του.

Δεν είχα κανένα λόγο να αμφιβάλλω πλέον πως το ρέμα της Πικροδάφνης εκβάλλει καθαρό νερό, όσο μπορεί βεβαίως και τέτοιο που να μη σκοτώνει τα ψάρια, στο Σαρωνικό και το γεγονός μου επιβεβαίωσαν και δυο πιτσιρικάδες που υπό το άγρυπνο βλέμμα της μεγαλόσωμης μητέρας τους έπαιζαν τους ψαράδες στα ρηχά με μια ψευτοαπόχη καθώς και δυο τολμηρούς κολυμβητές που απολάμβαναν την πρώτη μέρα του Ιούνη στις εκβολές του ρέματος της Πικδροδάφνης στο Σαρωνικό σε μια παραλία που λέγεται Έδεμ ανατολικά της Αθήνας...
ΑΘΗΝΑ, 02062014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου