Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


Πάμε πίσω - σε μια εποχή πριν από μισό αιώνα περίπου, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες μετά τη φοβερή δεκαετία 1940 – 1950 που το χρήμα ήταν τόσο σπάνιο, όσο και στις ημέρες μας πλέον και αντλούμε πληροφορίες από τους λίγους ηλικιωμένους μαχητές της ζωής που έχουν απομείνει στο χωριό Αμάραντος Ιτάμου Καρδίτσας (Μαστρογιάννη για τους παλιότερους).  Μιλάμε και με ορισμένους νέους που μελετούν σοβαρά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής βασικών για την επιβίωση των ανθρώπων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και με τη βοήθεια της τεχνολογίας βεβαίως, προσπαθούν να διασώσουν τουλάχιστον το παράδειγμά τους που τόσο αποτελεσματικό ήταν για τότε και το οποίο δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ακολουθήσουμε πάλι για να επιβιώσουμε σε ένα κόσμο που την οικονομία του όλο και περισσότερο ελέγχουν οι άπληστες αγορές και την διαχειρίζονται επιπόλαιοι οικονομολόγοι και τυχάρπαστοι πολιτικοί. 

Στο ταξίδι μας αυτό στο γόνιμο παρελθόν της δημιουργικής ιστορίας του χωριού και τη γνωριμία με τους πρωταγωνιστές  σας θέλουμε να είστε μαζί μας και μέσα από τις δημοσιεύσεις σε τούτη την  ειδική σελίδα με τίτλο «Ο αγώνας της επάρκειας στα Άγραφα» στο Facebook καθώς και στις σημειώσεις του «Ακτήμονα» να ανοίξουμε έναν ενδιαφέροντα και χρήσιμο διάλογο.   

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ…



Ο Αμάραντος Ιτάμου Καρδίτσας (πρώην Μαστρογιάννη) είναι μια από τις «μικρές πατρίδες» που αγαπώ ιδιαίτερα και τούτο οφείλεται στους καλούς φίλους από εκεί, τον Αντώνη Παπαδάκο, τον Θωμά Νικολόπουλο, τον Τάσο Μανώλη, τον Βασίλη Καπνογιάννη και πολλούς άλλους που μας ενώνει το ενδιαφέρον για το χωριό και τους ανθρώπους του.

Τον Αμάραντο έχω επισκεφθεί πολλές φορές και είναι μάλιστα και αρκετά τα κείμενα που έχω κατά το παρελθόν γράψει για τον τόπο και τους ανθρώπους του και έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.  Για όσους δεν τον γνωρίζουν, πρέπει να πούμε πως απέχει 25 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, μέσα σε μια κατάφυτη από έλατα, καστανιές και βελανιδιές πλαγιά. Από το χωριό ξεκινάει δρόμοι που οδηγούν στους συνοικισμούς που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία καθώς και το ποτάμι Γλαβάς όπου υπάρχει και το ωραίο ομώνυμο γεφύρι. Μαζί το επόμενο διάστημα θα γνωρίσουμε όλες τις φανερές και τις κρυφές ομορφιές αυτού του ωραίου χωριού…

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 14052015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου