Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΕΝΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΥΘΟΥΣ



Φυτρώνει πριν ακόμα ζεσταθεί η γη για να προλάβει τα άλλα κλαριά, τα ψηλά, που στολίζονται για το Πάσχα και με τη σεμνή του παρουσία ανάμεσα στα αγριόχορτα των χωραφιών πλημμυρίζει τον αέρα της κρύας εξοχής με μεθυστικά αρώματα...

Πρόκειται για τον ίον το εύοσμον ή ίτσια όπως τα λένε στο χωριό και επιστημονικά Viola Odorata (βιολέτα η μεθυστική) που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο απόγειο τη ανθοφορίας της σε όλα τα υγρά χωράφια του χωριού μου και πράγματι δημιουργεί απόλαυση σε όποιον τα περπατήσει και ξαπλώσει πάνω στο έδαφος για να νιώσει στο πρόσωπό του το απαλό λουλούδι και να χορτάσει η ψυχή του από την εξαιρετική μυρωδιά της.
Το όνομα αυτού του διάσημου για λουλουδιού το οποίο χρησιμοποιούν στην αρωματοποιία, εμπειρικά στην ιατρική ενώ στολίζει και πολλούς κήπους προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα Ιώ. Η Ιώ σύμφωνα με τη Wikipedia ήταν θυγατέρα του Ϊασου, βασιλέα του Άργους και απογόνου του Ίναχου ή κατά άλλη εκδοχή του ιδίου του βασιλέα Ίναχου ή κατά τρίτη εκδοχή του Κορίνθιου Πειρήνα, θείου του ήρωα Βελλεροφόντη

Μητέρα της ήταν η Μελία ή η Λευκάνη. Ήταν ιέρεια της Ήρας και έγινε ερωμένη του Δία.
Σύμφωνα με τις διάφορες πηγές, η περιπέτειά της άρχισε όταν η Ήρα αντιλήφθηκε την παράνομη σχέση. Τότε ο Ζευς, για να την προστατεύσει από το μένος της συζύγου του, τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Η Ήρα όμως υποχρέωσε τον Δία να αρνηθεί, με όρκο (αφροδίσιος όρκος), την παράνομη σχέση του και να της παραδώσει την ωραία αγελάδα, πράγμα που εκείνος αναγκάστηκε να κάνει.
 Η Ήρα εμπιστεύτηκε τη φύλαξη της αγελάδας στον πανόπτη Άργο, που αγρυπνούσε εναλλάξ με τα 500 από τα 1.000 μάτια του. Ο Ζευς ανέθεσε στον Ερμή να τερματίσει την κατάσταση και να βοηθήσει τον έρωτά του απελευθερώνοντας την Ιώ. Ο Ερμής αποκοίμισε με τη γοητεία του αυλού όλα τα μάτια του Άργου, και ενώ κοιμόταν τον αποκεφάλισε.

Ο Ερμής, η Ιώ (ως αγελάδα) και ο Άργος σε μελανόμορφο αγγείο του 540–530 ΠΚΕ από την Ιταλία

Η Ιώ περιπλανήθηκε ως αγελάδα στην περιοχή γύρω από τις Μυκήνες και κατόπιν πέρασε στην Εύβοια. Η Ήρα όμως δεν παραιτήθηκε από την εκδίκησή της και έστειλε έναν οίστρο (μύγα των βοδιών) για να την βασανίζει. Τότε η Ιώ καταδιωκόμενη από τον οίστρο άρχισε να περιπλανάται σε όλη την Ελλάδα. Διέτρεξε την ακτή του Ιονίου πελάγους (που εξαιτίας της πήρε το όνομά του), έφθασε στην Ιλλυρία, διέσχισε όλη την Σκυθία, έφθασε στον Προμηθέα που ήταν δεμένος στον Καύκασο, διέτρεξε την ακτή του Εύξεινου Πόντου (που εξαιτίας της μετέβαλε την ονομασία της, από Άξενος Πόντος σε Εύξεινος), διήλθε από τον Βόσπορο (που εξαιτίας της πήρε το όνομά του (βους+πόρος), και τελικά κατέληξε στην Μέμφιδα της Αιγύπτου όπου γέννησε τον Έπαφο, τον γιο της από τον Δία, ο οποίος στο μέλλον θα γινόταν γενάρχης της φυλής των Δαναών.


Το άνθος βιολέτας ήταν ένα από τα αγαπημένα στην αρχαία Ελλάδα και έγινε το σύμβολο της Αθήνας . Το άρωμα υπαινίσσετο το σεξ, οπότε η βιολέτα ήταν ένα εμβληματικό άνθος της Αφροδίτης και επίσης, του γιου της Πριάπου, της θεότητας των κήπων και της γονιμότητας. Ο Ίαμος ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ευάδνης. Εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του κατά τη γέννηση. Τον άφησε να κείτεται στα Αρκαδικά δάση σε ένα κρεβάτι από βιολέτες, όπου τρεφόταν από τα ερπετά, με μέλι. Τελικά, βρέθηκε από διερχόμενους βοσκούς, που τον ονόμασαν Ίαμο από το ιώδες (ίον) κρεβάτι. Η θεά Περσεφόνη και οι συντρόφισσές της Νύμφες μάζευαν σε ανοιξιάτικο λιβάδι, ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) τριανταφυλλιάς, κρόκου, βιολέτας, ίριδας, κρίνου και δελφινίου (larkspur), όταν απήχθη από τον θεό Άδη.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 02042017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου