Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;



Απριλιάτικη η χθεσινή ημέρα προκαλούσε για μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και η κίνηση, στους κεντρικούς τουλάχιστον, φανέρωνε πως πλησιάζει το Πάσχα. Είχε μήνες να βγει τόσος κόσμος στα μαγαζιά και να αράξει στα καφενεία που έβγαλαν τραπεζάκια στις πλατείες, κάτω από τα δέντρα τα οποία μέσα σε δυο – τρεις χλιαρές νύχτες είχαν καταφέρει να βγάλουν τα πρώτα τους χλωμά φυλλαράκια και ήταν έτοιμα να φουντώσουν. 

Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τις νεραντζιές της Ακαδημίας και της πλατείας Κολοκοτρώνη – τα μοναδικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που επιζεί ακόμα η ιθαγενή χλωρίδα της πόλης. Αυτά τα υπομονετικά δέντρα δεν γυμνώνονται ποτέ το χειμώνα, διατηρούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο και κρατάνε τους καρπούς τους μέχρι την ανθοφορία που πλημμυρίζει την κώμη τους και γεμίζει τον αέρα με το μοναδικό άρωμα των λουλουδιών τους. Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλη φυσική μυρωδιά όλο το χρόνο στην Αθήνα εκτός από αυτή των νεραντζιών και έτσι μου έρχεται να προτείνω κάτι σαν ημέρα όσφρησης των Αθηναίων κάθε πρώτη Κυριακή του Απρίλη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι πως σε αυτή την κακομεταχειρισμένη πόλη υπάρχουν ακόμη πράγματα που την ομορφαίνουν. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την φαντασία που μπορεί να διαθέτει ο εκάστοτε Δήμαρχος και οι άλλοι άρχοντες της πόλης αλλά που καιρός για τέτοιες ευαισθησίες και πρωτοβουλίες. Άλλα περίεργα πράγματα έχουν αυτοί στο μυαλό τους… 

Να μην πολυλογώ όμως, η ουσία της χθεσινής ημέρας βρίσκονταν στο άρωμα που γέμιζε τον αέρα σε ορισμένα σημεία της πόλης που από θαύμα δεν ξεριζωθεί οι νεραντζιές και να φυτευτούν φοίνικες για παράδειγμα η να χτιστούν σιντριβάνια και είναι το σήμα πως μπήκε η άνοιξη. Είναι τόσο δυνατό μάλιστα αυτό το άρωμα που σε πολλά σημεία καλύπτει ακόμα και τη βρωμιά των καυσαερίων και των σκουπιδιών. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι νεραντζιές κατοικούν δίπλα σε εμβληματικά κτίρια της πόλης, όπως η Ακαδημία, η Παλιά Βουλή, ακόμα και στο τρισάθλιο πάρκο πίσω από τη Βιβλιοθήκη, γεγονός που ανεβάζει το κύρος τους και τις προστατεύει από πονηρές επιθυμίες εργολάβων και άλλων επιτήδειων. 


Από τα άλλα δέντρα που στόλιζαν χθες την Αθήνα, είναι ορισμένες κουτσουπιές που παρά την αφάνταστη ταλαιπωρία τους είχαν βγάλει και αυτές τα ροζ – μωβ λουλούδια τους και ομόρφαιναν κάποια σημεία, δίνοντας κι αυτές την αίσθηση ότι πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτές είναι σαφώς πιο λίγες και πιο κακοπαθημένες γιατί υποφέρουν από τα συνεργεία που σκάβουν κάθε λίγο και λιγάκι τα πεζοδρόμια και τους καταστρέφουν το ριζικό τους σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει δε και με τις νεραντζιές στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας για παράδειγμα που έχουν την ατυχία να είναι σε δεντροστοιχίες.
Κυριακή σήμερα νομίζω πως είναι η κατάλληλη ημέρα να κάνετε μια βόλτα στην Αθήνα και να απολαύσετε αυτές τις σπάνιες στιγμές της πόλης και τα ανθισμένα δέντρα της. 

ΑΘΗΝΑ, 05042009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου