Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ




Τρεις ημέρες αφιερωμένες στα Άγραφα, για να τα γνωρίσουν όσοι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να τα περπατήσουν αλλά και για να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας για την σωτηρία τους από την καταστροφή που ετοιμάζουν οι εργολάβοι της «πράσινης ανάπτυξης» με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλες τις κορυφές. 

  
Τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε αυτά, ως και 650 ανεμογεννήτριες (!!!) καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 90% (!!!) των κορυφών και κορυφογραμμών τους. Οι περισσότερες μάλιστα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ύψος 1600- 1900 μέτρων -θα είναι οι "ψηλότερες" ανεμογεννήτριες της χώρας- σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, με την κωδική ονομασία «SPA GR2430002: ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ» και «SCI GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον! Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και οι νησιωτικές. Ο αγώνας για την σωτηρία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Απέναντι στα αρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιά ευαισθησία υποθηκεύοντας τα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών, ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!



Σε συνέχεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης που έγινε πέρσι στο Ορειβατικό Καταφύγιο, Σας καλούμε στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, σε ένα ορειβατικό - αγωνιστικό τριήμερο, στις 17-18-19 Ιουλίου, που θα γίνει στα Καμάρια Αγράφων, που οργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων και ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, με την υποστήριξη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Πρόγραμμα 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων των Αγράφων

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιουλίου:
07.00 – 08.00 Πρωινό
08.00 - 09.00 Αναχώρηση για πεζοπορίες
20.00 – 21.00 Χαιρετισμοί, σύντομη παρουσίαση
21.00 – 22.00 Τοποθετήσεις, συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Ιουλίου:
07.00 – 08.00 Πρωινό
08.00 – 09.00 Αναχώρηση για πεζοπορίες
09.00 – 11.00 Κυνήγι κρυμμένου Αγραφιώτικου θησαυρού

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
1. Καμάρια – Καρνόπι – Τούρλα – Νιάλα (Μνημείο) - Επιστροφή (Εύκολη διαδρομή, Ώρες πορείας 7-8)
2. Καμάρια – Καρνόπι – Τούρλα – Νιάλα - Καταραχιάς (2003μ) - Επιστροφή (Εύκολη διαδρομή, Ώρες πορείας 8-9)
3. Καμάρια – Σβόνη (2039μ) – Επιστροφή (Εύκολη διαδρομή, Ώρες πορείας 4-5)
4. Καμάρια – Πουλί – Παπαδημήτρη (1937μ) - Επιστροφή (Μέτρια διαδρομή, Ώρες πορείας 8-10)

ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
1. Καμάρια – Μορφόραχη – Κοκαλίνα – Φιδόσκαλα – Επιστροφή (Εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών)
2. Καμάρια – Μορφόραχη – Κοκαλίνα – Φιδόσκαλα – Προσηλιακό (1861μ) – Επιστροφή (Εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 8-9 ωρών)

Αν υπάρχουν συμμετοχές, μπορεί να γίνουν και κάποιες από τις πεζοπορίες του Σαββάτου, για όσους δεν πρόλαβαν. Επίσης αν υπάρχουν συμμετοχές, θα γίνουν και ποδηλατικές διαδρομές. Οι ώρες πεζοπορίας είναι ενδεικτικές και σε όλες θα υπάρχουν οδηγοί-συντονιστές από τους διοργανωτές συλλόγους.



Παράλληλες δράσεις
Θα υπάρχουν ομάδες από τις οικολογικές οργανώσεις ’’Καλλιστώ’’ και ’’Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία’’ για ενημέρωση των δράσεων τους και για την βιοποικιλότητα των Αγράφων.
Θα υπάρχει μελισσοκόμος που θα ενημερώνει για την υπέροχη διαδικασία παρασκευής μελιού και των συναφών προϊόντων.
Θα υπάρχει ερασιτέχνης βοτανολόγος που θα μας μυήσει στα μυστικά των Αγραφιώτικων βοτάνων.


  
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα Καμάρια είναι ένας κτηνοτροφικός οικισμός στα 1550 μέτρα, ανήκει στον Δήμο Αγράφων, είναι ο ορεινότερος οικισμός της Ευρυτανίας και ένας από τους ορεινότερους της Ελλάδας. Παλιότερα εδώ έβοσκαν κοπάδια με χιλιάδες γιδοπρόβατα ενώ τα τελευταία χρόνια κατοικείται μόνο τα καλοκαίρια από λίγους Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους με λίγα κοπάδια.

Η πρόσβαση στα Καμάρια γίνεται από την πλευρά της Καρδίτσας με την διαδρομή Καρδίτσα-Καστανιά-Ανθηρό- Πετράλωνα-Καμάρια, (60 χιλιόμετρα, τα τελευταία 13 καλοπατημένος χωματόδρομος) και από την Ευρυτανία με την διαδρομή Καρπενήσι-Κρέντης-Άγραφα-Καμάρια (86 χιλιόμετρα, τα τελευταία 15 καλοπατημένος χωματόδρομος)
Παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες των εθελοντών του ΕΟΣΚ στην υποδοχή και στον χώρο συγκέντρωσης, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην περιοχή.

Οι διοργανωτές σύλλογοι θα προσφέρουν δωρεάν πρωινό στους συμμετέχοντες, επίσης θα φροντίσουν για την διατροφή των συμμετεχόντων (καφέδες, ποτά, φαγητά ως και vegan) με ένα μικρό κόστος. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τα δικαστικά έξοδα του αγώνα (Συμβούλιο της Επικρατείας, δικηγόροι κλπ). Η κατασκήνωση θα στηθεί στον χώρο γύρω από τον χώρο εκδηλώσεων, με σκηνές και εξοπλισμό που θα φέρει μαζί του ο καθένας ατομικά. Για όσους δε διαθέτουν αντίσκηνο, θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης με υπόστρωμα-υπνόσακο σε στεγασμένο χώρο. Στην γραμματεία θα είναι διαθέσιμα εργαλεία για διαμόρφωση του εδάφους για τοποθέτηση των αντίσκηνων.

Όλες οι δραστηριότητες είναι υπαίθριες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστούν από τις καιρικές συνθήκες, γι αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι!
Στον χώρο κατασκήνωσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το άναμμα φωτιάς!

Το νερό στις βρύσες της κατασκήνωσης είναι πόσιμο.

Δεν θα διατίθενται πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα (για ευνόητους λόγους). Κάθε ορειβάτης πρέπει να φροντίσει να έχει τα ατομικά του σκεύη φαγητού. Στον χώρο του bar θα διατίθενται επιπλέον: Καφέδες, χυμοί, αναψυκτικά, σνακ και οινοπνευματώδη.
Θα τηρηθούν φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας της πολιτείας, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοιού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία στα τηλέφωνα 6974110853, 6977394752 και 6973695595.

1 σχόλιο:

  1. Σας καλούμε στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, σε ένα ορειβατικό - αγωνιστικό τριήμερο, στις 17-18-19 Ιουλίου, που θα γίνει στα Καμάρια Αγράφων, που οργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων και ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, με την υποστήριξη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή