Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΤΑ ΜΥΡΤΙΛΑ

 

Ο μικρός Δημήτρης Ελ. Ράπτης ακολουθεί στο χωράφι
τον πατέρα του και τον παππού του και μαθαίνει….

Ο καθηγητής Δημήτρης Ράπτης από το Μυρόφυλλο Τρικάλων υπηρέτησε με πάθος επί πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και από τότε που βγήκε στην σύνταξη άρχισε να ασχολείται με την καλλιέργεια μύρτιλων που εγκατέστησε ο γιός του Λευτέρης σε ένα χωράφι που αγόρασαν κοντά στα Ιωάννινα και από τότε δέθηκε με αυτά και την φροντίδα τους.

Αυτές τις ημέρες αρχίζει η ωρίμανση των μύρτιλων και βρίσκεται συνέχεια στο χωράφι καθώς αρχίζει η συλλογή τους και ακολουθεί η διάθεσή τους στο εμπόριο και στους ενδιαφερόμενους που συνδυάζουν την αγορά με μια επίσκεψη στο χωράφι όπου τον βρήκαμε και μας είπε για την μύρτιλα, την καλλιέργειά τους και την αξία τους.   


«Η φετινή σοδειά του μύρτιλου μπήκε στην τελική ευθεία και για ένα δίμηνο θα είναι και πάλι μαζί μας ως υγιεινό συμπλήρωμα της διατροφής. Η καλλιέργειά του  είναι απολύτως βιολογική, γιατί συμβαδίζει πρωτίστως και με την αντίληψή μας, να παράγουμε ό,τι μπορεί η φύση να μας δώσει, χωρίς να την εξαναγκάζουμε και να καταναλώνουμε έτσι χωρίς κανέναν κίνδυνο. Και η φύση μάς το δίνει απλόχερα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κτήμα, να δοκιμάσετε όλες τις ποικιλίες και να γευτείτε από κοντά αυτό το φρούτο που το αποκαλούν «ελιξήριο της νεότητας».

»Δεν χρειάζεται να πείσουμε για τη σπουδαιότητα αυτού του φρούτου στη διατροφή μας. Αλλά πρέπει να επαναλάβουμε ότι τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα. Εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχουν χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλό-σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης), αποτελούν διουρητικό, αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο και τονωτικό του οργανισμού. Τονώνουν γενικά τον οργανισμό, ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν τα φύλλα και ο καρπός τους συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων, προβλημάτων αρτηριοσκλήρυνσης και υπέρτασης. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε γλυκοζοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση του σακχαρώδους διαβήτη ειδικά, όταν καταναλώνονται σε μορφή αφεψήματος.  Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και οι φυτικές ίνες του φρούτου έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική επίδραση. Προφυλάσσουν από πολλές ασθένειες, όπως απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο, κακή χοληστερόλη, υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Είναι φτωχό σε λίπος, νάτριο και θερμίδες και κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής και δικαίως θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας».

Η καλλιέργεια των μύρτιλων, επιλέχθηκε από τον μηχανολόγο Λευτέρη Ράπτη γιατί έβλεπε σ’ αυτή μια διέξοδο από το θολό επαγγελματικό τοπίο του κλάδου του αλλά και γιατί η γη τον συγκινούσε πάντα. Ο παππούς Λευτέρης από το Μυρόφυλλο, καλλιεργητής γης μέχρι τον θάνατό του πριν από λίγα χρόνια, ήταν εκείνος που είχε σαν παράδειγμα και την αντίληψή του και την σχέση του με την γη υιοθέτησε και με αυτή οργάνωσε το χωράφι με τα μύρτιλα καθώς σε αυτά έβλεπε μια νέα δυναμική καλλιέργεια που ταιριάζει στην σύγχρονη αγορά. Θα μπορούσε να καλλιεργήσει αυτά που συνήθιζε ο παππούς του στο χωριό και εκείνα που υπαγόρευαν οι ανάγκες της εποχής αλλά η πρόκληση για τις νέες καλλιέργειες ήταν πιο ισχυρή κι έτσι προχώρησε τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε αυτές να είναι φιλικές προς . Πήρε φυτά από την Ολλανδία τα οποία θα μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα στο κλίμα της Ηπείρου και αυτή η επιλογή τον δικαίωσε. Είναι ήδη στον 7ο χρόνο με ικανοποιητική καρποφορία η οποία είτε προορίζεται για την αγορά ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να πάνε οι ίδιοι στο χωράφι να τα προμηθευτούν.


Η τιμή τους στο χωράφι είναι 8 – 10 ευρώ ενώ στην αγορά τα βρίσκουμε μέχρι 20. Τούτο αποδεικνύει  πόσο αποδοτικά είναι για τον καλλιεργητή. Ένα χωράφι 5 στρεμμάτων μπορεί να υποστηρίξει (με τη βοήθεια του καιρού βέβαια) αυτόν που το φροντίζει αλλά ένα άλλο 10 στρεμμάτων μπορεί να ζήσει εύκολα μια τετραμελή οικογένεια. Εννοείται ότι όλοι θα ασχολούνται για λίγους μήνες εντατικά με τα μύρτιλλα και το χωράφι για να αποδώσει και βεβαίως με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν πράγματα, όπως χημικά, φάρμακα και μέθοδοι καλλιέργειας που να υποβαθμίζουν την ποιότητά τους. Να το «χαϊδεύουν» όπως λέει ο Δημήτρης και να είναι σίγουροι πως αυτό δεν θα τους ξεχάσει…     

Καλή συνέχεια Λευτέρη και Δημήτρη…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το χωράφι και να προμηθευτούν από εκεί μύρτιλλα, μπορούν να σημειώσουν τα τηλέφωνα 6947894879 και 6978228923.

ΑΘΗΝΑ, 15062022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου