Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ

 


Στην πολύβουη και πολυσύχναστη γωνιά της Αχαρνών και Στρατηγού Καλάρη, όπου και ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σταθμού Κάτω Πατήσια, εκείνο που ξεχώριζε χθες το απόγευμα στον αέρα αλλά και στην αίσθηση του κόσμου ήταν η μουσική που προέρχονταν από την αυλή του παρεκκλησίου της  Οσίας Ξένης. Εκεί στη μικρή αυλή της εκκλησίας γίνονταν το πανηγύρι που για τρία χρόνια ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας και ο κόσμος που πήγε, περίσσευε και στέκονταν κι έξω από τα κάγκελα να το απολαύσει. Κόσμος από τη γειτονιά, παιδιά από το σχολείο που διδάσκει ο π. Γεώργιος Γανωτής, ντόπιοι και ξένοι χάρηκαν το ωραίο πρόγραμμα και χόρεψαν με την ψυχή τους στους ήχους της ορχήστρας που αποτελούνταν εκτός από τον ιερέα που παίζει εκπληκτικό βιολί οι  Κώστας Κοπανιτσάνος, κλαρίνο, Ορέστης Κωτσάκος λαγούτο και Πέτρος Ανδρουτσόπουλος τραγούδι.

 



Το πανηγυράκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά γεγονότα της περιοχής και δηλώνει και το έργο που επιτελείται από την ενορία σε μια δύσκολη εκ των πραγμάτων γειτονιά της Αθήνας, λειτουργεί, όπως εξάλλου και η ενορία ως γέφυρα ανάμεσα στους ποικίλους πολιτισμούς που συνυπάρχουν εκεί και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά. Επί πλέον, με τον τρόπο που γίνεται, θυμίζει και είναι καλό να το τονίσουμε αυτό, γιορτές και πανηγύρια που γίνονταν στα εκκλησάκια πέριξ των Αθηνών και της Αττικής σε όχι πολύ μακρινές εποχές, τότε που η πόλη δεν είχε απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και ήταν για τους περίοικους τιμή για την περιοχή τους και αφορμή για μια μικρή εκδρομή.



 Το ιερό παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων ιδρύθηκε το 1921 από τον συριανό Παναγιώτη Ξυνάριο και τη σύζυγό του Ξένη ως ιδιωτικό εκκλησάκι στην αυλή του σπιτιού τους, όπου σήμερα βρίσκεται η είσοδος του σταθμού του ηλεκτρικού "Κάτω Πατήσια" . Μέσα στο ιερό παρεκκλήσιο - όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής - η κυρία Ξένη μάζευε τα παιδάκια  και τους έκανε κατηχητικό.  Το παρεκκλήσιο τότε ήταν πολύ μικρότερο από ότι είναι σήμερα. Στη σημερινή του μορφή έφτασε ύστερα από αρκετές παρεμβάσεις με σκοπό τόσο να μεγαλώσει όσο και να αντέξει στατικά στη φθορά του χρόνου. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου όπως και η φοιτητική στέγη  που είναι χτισμένη πάνω στην άλλοτε αυλή του παρεκκλησίου.

Ο π. Γιώργος Γανωτής παίζει βιολί


 Σημειώνεται ότι στο εκκλησάκι της Οσίας Ξένης, εντός του ιερού Ναού βρίσκεται και το ένα από τα δύο παρεκκλήσια που υπάρχουν στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο σε Κέλτες Άγιους και την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιουνίου θα ψαλεί η ιερά ακολουθία πάντων των Βρετανών και Κελτών Αγίων, ποίημα του κ. Κωνσταντίνου Γανωτή ενώ το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν και άλλες λειτουργίες αφιερωμένες σε αυτούς.  

ΑΘΗΝΑ, 20062022

1 σχόλιο: