Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

 


Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ανατολικής Φραγκίστας «Οι Δώδεκα Απόστολοι» που έγινε πριν από λίγες ημέρες και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Συμβουλίου υπήρξε και η αφορμή για την πρώτη, μετά τους περιορισμούς λόγω της επιδημίας  συνάντηση των συγχωριανών του σπουδαίου χωριού της κεντρικής Ευρυτανίας.

 




Έτσι, στην φιλόξενη καφετερία του ξενοδοχείου «Πάρνων» αντάμωσαν πολλοί Ανατολικοφραγκιστιανοί και φίλοι του χωριού. Την πίτα ευλόγησε ο πάπα Γιάννης Λάμπου και ο τυχερός ήταν ο Βασίλης Μπόνιας. Τυχεροί στην περίπτωση θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι οποίοι επανεκλέχθηκαν καθώς και οι νέοι οι οποίοι μαζί με τους παλιούς θα εκλέξουν σύντομα το νέο Προεδρείο.  Παρών στην κοπή της πίτας έδωσε ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, η καταγωγή του οποίου είναι από την Ανατολική Φραγκίστα. Είχε προσκληθεί και δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης αλλά την ίδια ώρα έκοβε πίτα η Γρανίτσα οπότε η απουσία του ήταν δικαιολογημένη.





 Ο Σύλλογος της Ανατολικής Φραγκίστας «Οι Δώδεκα Απόστολοι» ιδρύθηκε το 1981 και στα χρόνια που πέρασαν επέδειξε σημαντικό έργο καθώς πέρα από τα συνηθισμένα που απασχολούν όλα τα χωριά, η Ανατολική Φραγκίστα  εκτός από τα ιστορικά μνημεία και ναούς που διαθέτει είναι το χωριό καταγωγής επιφανών ανδρών : Του αείμνηστου Έλληνα Πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη  προς τιμήν του οποίου είχε ιδρυθεί το  «Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης», του σπουδαίου λογοτέχνη Δημητρίου Παπαδόπουλου, ή «Τυμφρηστού» (1870-1930), του ευεργέτη της Ανατολικής Αθανάσιου Παπαδόπουλου αλλά και Του κλεφταρματολού και ηρωϊκού οπλαρχηγού Γιάννη Φραγκίστα (1764-1861).





Αναφερόμενος στο έργο της προηγούμενης περιόδου ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουτσιούμπας είπε ότι αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση που ο σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων διαμεσολάβησε και πρωτοστάτησε στη παρουσίαση 2021 και το 2022 δυο σημαντικών βιβλίων. Αρχικά το 2021 με πρωτοβουλία του Κώστα Μπουμπουρή τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ  για την έκδοση του βιβλίου,  «Ο Κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας - πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη-Καραϊσκάκη». Η έκδοση   του βιβλίου   στηρίχθηκε από τον εκδοτικό οίκο του «Μπατσιούλα» διαφορετικά δεν θα είχε εκδοθεί. Το εν λόγω βιβλίο παρουσιάστηκε στην πλατεία Ανατολικής Φραγκίστας στις 16-8-2021 με παρουσία πολλών επισήμων. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση του έργου «Πατρίδα» που ο θίασος σημειωτέον προσήλθε αφιλοκερδώς χάρη της σχέσης που διατηρεί με τον συγγραφέα Κώστα Μπουμπουρή.

 Επίσης ανέφερε ότι στις 19-8-2022 με πρωτοβουλία του πατέρα Ευάγγελου Φεγγούλη  τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα  καθώς  και του Κώστα Μπουμπουρή έγινε παρουσίαση τριών βιβλίων α) Τα ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, του πατρός Ευάγγελου Φεγγούλη. β) Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΠΛΑΣ του Κώστα Μπουμπουρή και γ) Ανατύπωση ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ του αείμνηστου Σεραφείμ Τσιτσά από την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών.

 



Στην εκδήλωση αυτή ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή τιμητικών βραβείων   στους απογόνους των οπλαρχηγών Πανουργιά και Δράκο, Κώστα και Ευάγγελο Πανουργιά και Δημήτρη Δράκο καθώς και στον Κώστα Κωστόπουλο που επί πολλά χρόνια πρωτοστάτησε για το ίδρυμα Καφαντάρη. Ο Πρόεδρος επίσης έκανε ιδιαίτερη δε αναφορά στο Δήμο Αγράφων για την  συνδρομή του στις   εκδηλώσεις αυτές.

Στις εκδηλώσεις αυτές ανέφερε επίσης ότι προσκλήθηκε και ο επιχειρηματίας - εφοπλιστής Νικόλαος Φραγκίστας απόγονος του οπλαρχηγού Γιαννάκη Φραγκίστα  αλλά δεν κατάφερε να παρευρεθεί. Προσωπικά τον επισκέφθηκε μετά το Πάσχα του 2022 στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά και δήλωσε ότι επιθυμεί πολύ να επισκεφθεί το χωριό. Του απεστάλη πρόσκληση και για την εκδήλωση αλλά για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά δήλωσε ότι στο μέλλον θα πραγματοποιήσει κάποια επίσκεψη.

 





Ένα από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο Δ. Σ. του Συλλόγου είναι η προστασία, διάσωση και ανάδειξη του παλιού τοξωτού γεφυριού στη θέση Παλιόμυλος, πράγμα για το οποίο έχει ενημερωθεί και γνωρίζει ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης. Φροντίδα επίσης χρειάζονται τα ωραία πλυσταριά της Ανατολικής Φραγκίστας που εκτός χρήσης φυσικά διατηρούνται ακέραια και στολίζουν το χωριό. Ήδη στο πλυσταριό Ξυνή έχουν γίνει κάποιες εργασίες με δαπάνες ιδιωτών αλλά υπολείπονται πολλά ακόμη ώστε να ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του.

 




Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελούν οι, Κώστας Κουτσιούμπας, Νίκος Τσαγκαράκης, Μαρία Παπαδοπούλου, Παύλος Κόκοτος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Μήτσου, Ηλίας Ζορμπάς, Σπύρος Καψάλης και Δημήτρης Πασχάλης.

ΑΘΗΝΑ, 31012023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου