Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΛΑΛΑΓΚΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΚΟΥΛΑΣ


Αν δεν ήμουν στην Αθήνα σήμερα το πρωί και έμεινα ακόμα στο Κεφαλοχώρι της Κόνιτσας (Λυκόραχη παλαιότερα και Λούψικο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους) η κυρά Κούλα Φασούλη θα μας έφτιαχνε όπως και τον Μάη λαλαγκίτες, όπως λένε εδώ τις τηγανίτες που η βάση τους είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά.

Παρά την απλότητα των υλικών όμως η εκτέλεσή τους απαιτεί προσοχή ως προς την παρασκευή και κυρίως όταν τις βάλει στο τηγάνι όπου με την πείρα της προσέχει να έχει το λάδι τη σωστή θερμοκρασία και η εμβάπτισή τους να μην κρατήσει ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω από το κανονικό γιατί αλλιώς θα «λαδώσουν» και θα γίνουν πολύ βαριές.

Έτσι τις λαλαγκίτες μπορεί να τις απολαύσει όποιος θέλει όπως βγαίνουν αμέσως ζεστές από το τηγάνι αλλά και να τις ανοίξει και να βάλει ανάμεσά τους τυρί ή μέλι ενώ παλαιότερα τις πρόσφεραν στις λεχώνες για να πάρουν δύναμη και να έχουν περισσότερο γάλα.

Σήμερα οι λαλαγκίτες αποτελούν απλά μια λιχουδιά στο τραπέζι αλλά οι νοικοκυρές που μπαίνουν σε αυτό τον ελάχιστο κόπο είναι λίγες και γι’ αυτό τις προσέχουμε, τις αγαπάμε και τις καμαρώνουμε σαν δημιουργούν με τόσο απλά πράγματα στην κουζίνα τους…

2 σχόλια:

  1. πολύ καλή συνταγή, είναι τέλεια...

    σε ευχαριστούμε Κυρία Κούλα

    Ιωάννης Μήτσης του Δημητρίου & Ανδρομάχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλή συνταγή, είναι τέλεια...

    σε ευχαριστούμε Κυρία Κούλα

    Ιωάννης Μήτσης του Δημητρίου & Ανδρομάχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή