Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ


Αρχίζοντας με τη μεγάλη Πανσέληνο του Αυγούστου απόψε, μπαίνουμε στο πιο λαμπρό τριήμερο του καλοκαιριού, στον Δεκαπενταύγουστο κι εδώ στην Αμοργό και ιδιαίτερα στην Αιγιάλη όλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Παναγία, στο μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία την Πανωχωριανή, ανάμεσα Λαγκάδας και Θολαρίων.

Έτσι λοιπόν αφού απολαύσουμε απόψε την Πανσέληνο σε οποιοδήποτε μέρος της Αμοργού και ειδικά βέβαια από τα βράχια της Χοζοβιώτισσας που θα τη δούμε να βγαίνει μέσα από το πέλαγος, να ετοιμαστούμε από αύριο για γλέντια σε όλα τα μαγαζιά της Αιγιάλης.

2 σχόλια:

  1. Αν είσαι στη Λαγκάδα αύριο, που γίνεται το γλέντι - Πανηγύρι της Παναγίας, μείνει μέχρι τα ξημερώματα, μην πας καθόλου να κοιμηθείς. Θα ζήσεις κάποια τοπικά έθιμα (αν δεν τα ξέρεις ήδη), όπως: καραμελοπόλεμο-σοκολατοπόλεμο ή συκο-πόλεμο αν θυμάμαι καλά (πάνε τόσα χρόνια!). Τα ξημερώματα, με συνοδεία μουσικάντηδων, οι νέοι του χωριού γυρνάνε απ' όλα τα σπίτια, παίζουν ένα τραγούδι κι οι νυκοκυραίοι τους δίνουν λογής-λογής καλούδια, φαγώσιμα και μη... Δεν μπορώ να θυμηθώ αν είν' εδώ, στην Αμοργό, που πρόκειται για τους νέους που είν' η "Σειρά" τους να φύγουν για φαντάροι κι ούτε φυσικά ξέρω αν ισχύει ακόμη αυτό το έθιμο, ή αν το 'ζησα σε κάποιο χωριό της Μακεδονίας επί "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης- Θεσ/νίκη 1997". Αν θέλεις ψαξ' το και πληροφόρησέ με. Καλή δουλειά και διασκέδαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα σχόλιο μόνο...τυχερούλη....
    ομορφα εκει πέρα....
    να περνάτε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή