Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ



Είπα φέτος να αποτελέσω τη διαφορά και αντί των κοσμικών εκκλησιών ή της γειτονιάς μου να πάω στη λειτουργία της Ανάστασης από την άλλη πλευρά της Αθήνας, στην Ομόνοια, και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου που είναι εντοιχισμένη στο κτίριο της Πολυκλινικής Αθηνών (Πειραιώς και Μενάνδρου).
Ο λόγος προφανής - ήθελα να μη βρεθώ ανάμεσα σε κόσμο που αν δεν είναι τουρίστες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες της Αθήνας ή έστω παλαιοί ενορίτες, να έχουν μια ελάχιστη σχέση με την εκκλησία. Στον Άγιο Νεκτάριο λοιπόν ήταν ορισμένοι γείτονες όπως κατάλαβα, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της βάρδιας, λίγοι ασθενείς, κάποιοι συνοδοί. Τριάντα με σαράντα άτομα όλοι κι αφού πήραν το άγιο φως από τον παπα Αθανάσιο τον ακολούθησαν στην αντικρινή γωνία όπου με ντουντούκα, λόγω των συνεχών κωδωνοκρουσιών από τη μικρή καμπάνα του ναού που λειτουργεί με ηλεκτρικό μηχανισμό, έψαλε τα αναστάσιμα τροπάρια. Απ’ όσους παραβρέθηκαν σε αυτή την ωραία λειτουργία, πλήν όσων είχαν βάρδια στην κλινική, ξαναμπήκαν στην εκκλησία να παρακολουθήσουν ως το τέλος τη λειτουργία και να μεταλάβουν. Ελάχιστοι έφυγαν για τα σπίτια τους ή τα μακρινά ταβερνεία που τους περίμεναν οι μαγειρίτσες γιατί όπως πρέπει να ξέρετε η Ομόνοια και η γύρω περιοχή της στερείται αναλόγων και διαθέτει μόνο ταχυφαγεία.
Για να ολοκληρώσω την εικόνα για την Ανάσταση στις εκκλησίες γύρω από την Ομόνοια πήγα, μέσω της Ζήνωνος όπου ήταν συγκεντρωμένα όλα τα "αράπια" που πουλάνε ναρκωτικά στην Αθήνα, μέχρι τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία είναι ακόμη γεμάτη σκαλωσιές και πρόλαβα το εκκλησίασμα που έφευγε για τα σπίτια τους ενώ όπως παρατήρησα αρκετοί ήταν αυτοί που ξαναμπήκαν στην εκκλησία για να μείνουν ως το τέλος. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, είδα πως εκτός από τους λίγους γείτονες οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί ορθόδοξοι χριστιανοί, Ρώσοι κυρίως και Γεωργιανοί και ανάμεσά τους πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών που φορούσαν με πολύ ωραίο τρόπο εορταστικές μαντήλες. Ούτε εκεί έμεινα όμως και αφού πέρασα από τη Ζωοδόχο Πηγή να πάρω άγιο φως γύρισα στο σπίτι απ’ όπου και σας στέλνω μαζί με αυτό το μικρό ρεπορτάζ τις ευχές μου για κάθα ανάσταση στη ζωή μας. Και του χρόνου όλοι καλύτερα…

ΑΘΗΝΑ, 05052013

1 σχόλιο: