Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ




Δεν είναι δα και σπάνιο φαινόμενο οι βροχές και τις καταιγίδες τον Μάιο αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος και εκδηλώθηκε έντονα το Πάσχα και συνέχισε την Πρωτομαγιά και όλη την εβδομάδα της Διακαινησίμου και μάλιστα συνοδεύεται με πολύ κρύο, είναι κάπως τραβηγμένο. Το γεγονός επισημαίνουν οι ειδήσεις και σχολιάζουν τα μετεωρολογικά δελτία εστιάζοντας στην έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα αλλά ελάχιστα δίνουν προσοχή στις παράμετρες συνέπειες στην ζωή της υπαίθρου και δη των ορεινών περιοχών που έζησαν μια ασυνήθιστα θερμή άνοιξη κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο και όλα τα κλαριά και τα πλάσματα του κόσμου ξεγελάστηκαν και φούντωσαν.





Ένας παρατηρητικός άνθρωπος θα μπορούσε να πει χωρίς να κάνει λάθος, ότι οι ασχολίες των ανθρώπων με τους κήπους και τα χωράφια έγιναν κατά 15 ημέρες νωρίτερα και τούτο αποδεικνύει πως η ανθοφορία έχει τελειώσει ακόμη και στα μεγάλα υψόμετρα και στα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, όσοι έκαναν, έβαλαν λουλούδια του κήπου. Όσο για κήπια, το τσουχτερό κρύο βρήκε στην πρώτη και ιδιαίτερα ευαίσθητη ανάπτυξη όλα τα είδη και δεν αποκλείεται να τα κάψει οπότε όσοι έχουν δυνάμεις θα αρχίσουν πάλι από την αρχή το φύτεμα και αναλόγως, η παραγωγή θα καθυστερήσει κάνα – δυο εβδομάδες.






Το πρόβλημα θα ήταν ιδιαίτερα έντονο πριν από δυο τρεις δεκαετίες όταν όλων των κατοίκων της υπαίθρου η επιβίωση εξαρτιόνταν από τη δική τους παραγωγή στα κήπια και στα χωράφια καθώς και από τα κοπάδια, τα οποία επηρεάζονται από την διαρκή βλάστηση των χορταριών. Τέτοιο πράγμα όμως σήμερα δεν συμβαίνει γιατί όπως παρατήρησα και στη μικρή πατρίδα αλλά και σε άλλα χωριά που πέρασα πηγαίνοντας στην Ευρυτανία, οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί τραγικά και τούτο δεν σημαίνει παρά την απόσυρση, εκούσια ή ακούσια και των τελευταίων καλλιεργητών που ζωντάνευαν με τον τρόπο τους τον Τόπο. 





Έτσι, η έξαρση και η βελτίωση των καιρικών φαινομένων αφορά τελικά την κίνηση των ταξιδιωτών του Πάσχα και μόνο. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι μάλλον περιττά…








ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 04052016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου