Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟ




Όπως λένε, και μετά βεβαιότητας μάλιστα γιατί έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα φανερών ή κρυφών μετρήσεων οι ειδικοί περί τα κοινωνικά δίκτυα,  οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας είναι μέλη στο Facebook. Στους υπόλοιπους συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι πολύ ηλικιωμένοι, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που πεισματικά αρνείται να μπει σε αυτά δίκτυα γιατί ο καθένας έχει τους λόγους του.

Κατά συνέπεια λειτουργούν παραπάνω από πέντε εκατομμύρια συσκευές που εξυπηρετούν την διαδικτυακή επικοινωνία των Συνελλήνων και των αμέτρητων αλλοδαπών βεβαίως καθώς και  οι πιο δημοφιλείς απ’ αυτές είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα smartphone τα οποία δεν λείπουν από τα χέρια κανενός και αυτό το βλέπουμε παντού, ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου όλοι οι επιβάτες, όρθιοι ή καθισμένοι με αυτά ασχολούνται. Τούτο πάλι δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν το νου τους στα κοινωνικά δίκτυα αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλευόμενοι τον χαμένο χρόνο της μετακίνησης διεκπεραιώνουν την αλληλογραφία τους, διαβάζουν εφημερίδες και περιοδικά, ακούνε ειδήσεις ή μουσική.

 Εξαίρεση στην πάνδημο πλέον συνήθεια της χρήσης των κινητών σε δημόσιους χώρους αποτελούν λίγες στιγμές της καθημερινότητας και κυρίως αυτές που δεν επιτρέπουν σε κάποιον άνθρωπο να χάσει από τα μάτια του τις κινήσεις του άλλου ή όταν ο διάλογος άπτεται πραγμάτων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα στους παίκτες των επιτραπέζιων παιχνιδιών που συχνάζουν σε ορισμένα πάρκα της πόλης γιατί στα περισσότερα η εγκατάλειψη και η παραβατικότητα τα κάνει αφιλόξενα για όλους.
Έτσι παρατηρούμε ομάδες ανδρών, αλβανικής καταγωγής κυρίως που μένουν για δεκαετίες στην Ελλάδα οι περισσότεροι, να μαζεύονται κάτω από τα δέντρα σε πλατείες, όπως αυτή της Αργεντινής Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο λόφο Φινόπουλου, στο Πάρκο Κλωναρίδου στα Πατήσια, ακόμα και σε ορισμένες ασφαλείς γωνιές του Πεδίου Άρεως. Εκεί παίζουν με τις ώρες επιτραπέζια παιχνίδια, ντάμα, ντόμινο και άλλα που όπως φαίνεται συνήθιζαν να παίζουν και στις πατρίδες τους ενώ όλο το σκηνικό μοιάζει με τις παρτίδες τάβλι που βλέπαμε να διεξάγονται παλιότερα στα καφενεία και σε άλλους χώρους.

Είναι δεν τέτοια η προσήλωσή τους στο παιχνίδι που ούτε καν ενδιαφέρονται τι γίνεται γύρω τους και αν κάτσει κάποιος να τους παρακολουθήσει, θα διαπιστώσει πως σχεδόν κανένας τους δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο κι αν κάποιου κουδουνίσει, αυτό είναι από τα παλιά που δεν πιάνει ιντερνέτ. Το γεγονός δεν σημαίνει απαραίτητα οικονομική στενότητα για τους χρήστες τους, αλλά από όλο τον αέρα που έχουν στις κινήσεις τους φαίνεται πως είναι μια επιλογή, όχι μόνο για την ώρα του παιχνιδιού αλλά και για όλη την ημέρα και δείχνουν να το απολαμβάνουν και χαίρονται που το φανερώνουν! 

ΑΘΗΝΑ, 29092018. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 16102018, σελ.37


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου