Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ




Από τις πιο ωραίες στιγμές που ζει η πόλη και σε αυτές πρωταγωνιστούν οι νέοι, είναι εκείνες της απονομής των πτυχίων στους αποφοίτους του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό κτίριο, τα λεγόμενα Προπύλαια τα οποία είναι γνωστά και ως χώρος  συγκέντρωσης πάσης φύσεως διαμαρτυριών και το σημείο εκκίνησης των περισσότερων διαδηλώσεων που ταλαιπωρούν συχνά – πυκνά την Αθήνα.

Το γεγονός αυτό από μια απλή τελετή, όπως την καθιέρωσαν και την έζησαν οι παλαιότεροι, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πολυθέαμα με πολλά στοιχεία από ανάλογες τελετές στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια ενώ δείχνουν και επιρροές  και από τα τηλεοπτικά σώου της ημεδαπής show biz σε αυτό το χώρο. Εκτός από τους φοιτητές, τους γονείς τους και τους οικείους τους και τους καθηγητές που κλασσικά συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, εμπλέκεται και μια σειρά επαγγελματιών που εν ονόματι της ιδιαίτερης στιγμής επιβάλλουν συμπεριφορές όπως φωτογράφοι, κομμωτές, μόδιστροι, ονυχοπλάστες, μακιγιέρ, δερματοστίκτες και άλλοι που η στιγμή τους προσφέρει ένα καλό μεροκάματο. Τελευταία έχει επικρατήσει να ραίνονται όλοι από πολύχρωμο, λαμπερό κομφετί και κορδέλες τις οποίες παίρνει ο αέρας μετά και  στολίζει για μέρες τα δέντρα και το άγαλμα του Κοραή.

Έτσι μετά την απονομή, με τη λαμπρότητα και την συγκίνηση που προκαλεί μια τέτοια στιγμή στη ζωή ενός φοιτητή στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΠΑ, ακολουθεί η φωτογράφιση γιατί όσο και από κανενός τα χέρια δεν λείπει το τηλέφωνο, η ματιά του επαγγελματία φωτογράφου είναι απαραίτητη και ο χώρος μετατρέπεται σε μια πασαρέλα γεμάτη από νεαρά κορίτσια που φωτογραφίζονται κρατώντας στα χέρια τους τα πτυχία και μεγάλες ανθοδέσμες. Οι νέοι ακαδημαϊκοί πολίτες, ειδικά οι γυναίκες αμιλλώνται στο ντύσιμο που ισορροπεί ανάμεσα στην πρόκληση και στο αταίριαστο πολλές φορές με την ηλικία τους αλλά και την ώρα που γίνεται η εκδήλωση, ενώ τα αγόρια προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο να περάσουν τον Ρουβίκωνα από τη φοιτητική ζωή σε αυτή του ενεργού πολίτη και των υποχρεώσεων.

Από κοντά και οι γονείς που καμαρώνουν φανερά ενώ μέσα τους νιώθουν μια βαθιά ανακούφιση καθώς φτάνουν κοντά στο τέλος του χρέους των σπουδών των βλαστών τους και την αρχή μιας νέας αγωνίας  που έχει να κάνει με την ανεργία των νέων επιστημόνων. Εννοείται ότι στον αέρα της γιορτής πλανάται και ένα άλλο νέφος, των κλασσικών υποσχέσεων για το μεγάλο δώρο για το πτυχίο που είναι συνήθως ένα αυτοκίνητο, αλλά τελευταία  και κάποιο μεταπτυχιακό που θα δώσει τη δυνατότητα στον απόφοιτο να συνεχίσει για ένα χρονικό διάστημα τις σπουδές, αναβάλλοντας έτσι την στιγμή που θα βουτήξει στην πραγματικότητα που λέγεται ζωή και δεν είναι καθόλου εύκολη στη χώρα μας και δεν αποκλείεται να αναζητήσουν μια καλύτερη στα ξένα...

Παρόλα αυτά και με όλα αυτά είναι πάντα μια ωραία γιορτή!



ΑΘΗΝΑ, 15102018. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 01102018, σελ. 37.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου