Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ

 


Το αν υπάρχουν ή όχι καλικάντζαροι δεν με απασχολούσε και πολύ μέχρι σήμερα. Είχα αποδεχθεί, όπως όλοι οι συγχωριανοί εξάλλου πως αόρατες στρατιές απ’ αυτούς επέδραμαν τέτοιες ημέρες στο χωριό και έκαναν τον κόσμο άνω – κάτω και τους περιμέναμε να έρθουν μαζί με τα Χριστούγεννα. Αυτό μας βόλευε όλους καθώς δικαιολογούσαμε ένα σωρό πράγματα που συνέβαιναν γύρω μας, θεμιτά και αθέμιτα και δεν χρειάζονταν να ψάχνουμε πως και γιατί γίνονταν.

Φέτος όμως αποφάσισα να ψάξω περισσότερο τα πράγματα και με την βοήθεια της τεχνολογίας να δω τελικά πως και ποιοι είναι οι καλικάντζαροι. Για να τους πιάσω μάλιστα εν δράσει, έβαλα σε μια πόρτα στην αποθήκη μου στο χωριό μια αλυσίδα την οποία κλείδωσα και σε κρυφό σημείο τοποθέτησα μια κάμερα να γράψει ότι θα έβλεπε σαν έρχονταν και με την απληστία που τους κατέχει να αρπάξουν ή να μαγαρίσουν ότι βρουν μπροστά τους θα επιχειρούσαν να μπουν στην αποθήκη.

Και να που ο πειρασμός τους αποκάλυψε. Έσπασαν την αλυσίδα με ένα τροχό, που είχαν αρπάξει υποθέτω σε άγνωστη στιγμή, μπήκαν στην αποθήκη και φεύγοντας η κάμερα τους κατέγραψε να παίρνουν μαζί τους μια σούβλα για κοκορέτσι, ένα τσουβαλάκι κάρβουνα, μια σχάρα για μπριζόλες, μια μικρή αξίνα, μια τσουγκράνα και την μακριά σιδερένια σκάλα του σπιτιού που έχουμε να ανεβαίνουμε στα δέντρα και να κλαδεύουμε τις κληματαριές ή να μαζεύουμε κεράσια. Από την αποθήκη επίσης βγήκαν με μια σακούλα που περιείχε μάλλον ότι τους γυάλιζε.  

Καλά για τις σούβλες και τη σχάρα καταλαβαίνω, ήθελαν να ψήσουν τα βατράχια που τρώνε αφού τους αρέσουν όπως και το κάρβουνο γιατί είναι τεμπέληδες και δεν πάνε να κόψουν ξύλα αλλά τη σκάλα γιατί την πήραν; Έσπασα το κεφάλι μου να καταλάβω γιατί πήραν τη σκάλα. Υποθέτω πως την ήθελαν να ανέβουν στο τζάκι να κατέβουν μέσα στο σπίτι να ψάξουν ποιος ξέρει τι άλλο αλλά το θεωρώ απίθανο γιατί δεν χωράνε με τίποτα μέσα στην καμινάδα. Ειδικά η καλικατζαρίνες έχουν τέτοιο όγκο που αν φρακάρουν εκεί μέσα θα χρειαστεί να γκρεμιστεί τοίχος για να βγούνε. Για τους καλικάντζαρους ούτε λόγος, αυτούς που είδα πρέπει να ήταν τρίτης κατηγορίας και επειδή ήθελαν να δηλώσουν το κατόρθωμά τους, πήραν και την αλυσίδα με την κλειδαριά μαζί τους κι άφησαν την αποθήκη ανοιχτή.  

Έτσι μέσω της κάμερας που συνεχίζει να γράφει ότι συμβεί στην αυλή είδα επιτέλους τους καλικάντζαρους που μαγάρισαν την αποθήκη και άρπαξαν κάποια πράγματα και αύριο – μεθαύριο θα δημοσιεύσω και τις φωτογραφίες για να τους γνωρίσετε κι εσείς αλλά είμαι βέβαιος πως θα χάσετε κάθε ιδέα γι’ αυτούς…

Στη φωτογραφία: Πως ήταν η πόρτα της αποθήκης με την αλυσίδα με την κλειδαριά και πως την άφησαν, πιθανώς για να ρίξουν το βάρος όποιας απώλειας σε άλλους ή ακόμη και να την πουλήσουν γιατί κάτι τέτοια τα συνηθίζουν…   

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 30122023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου