Ωραία τα λουλουδάκια και οι πρασινάδες που συνοδεύουν κάθε πρωί τις καλημέρες μας αλλά σήμερα λέω να βάλω και κάτι πρωτότυπο και ιδιαίτερα γευστικό στην σχετική ανάρτηση.
Πρόκειται για τις άγριες φράουλες όπως γράφουν κάτι κοπέλες στα περιοδικά ή φρούτα του δάσους όπως τα φαντάζονται διάφοροι οικόπληκτοι αλλά λίγοι γνωρίζουν πως για να τα πιάσεις στα χέρια σου πρέπει οπωσδήποτε να σκύψεις και δεν αποκλείεται εκεί που θα απλώσεις το χέρι σου αντί για τα χαμοκέρασα που είναι η σωστή ονομασία του ωραίου αυτού καρπού να πιάσεις και το κεφάλι μιας σαύρας, ακόμα και ενός φιδιού
Τα χαμοκέρασα λοιπόν είναι ένα φυτό που μοιάζει με τις φράουλες αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος και φυτρώνει σε μαλακά, γόνιμα χώματα στο δάσος συνήθως και απαντάται σε μεγάλες αποικίες κάτω από τη σκιά των ελατιών.
Ο λίγος καρπός τους ωριμάζει διαδοχικά αυτές περίπου τις ημέρες και κρατάει περίπου δέκα μέρες πάνω στο φυτό. Το μέγεθός του δεν ξεπερνάει συνήθως αυτό του στραγαλιού και είναι κατακόκκινος με μικρά σπόρια στο δέρμα του και είναι μεγάλος μπελάς στη συλλογή του καθώς είναι γερά προσκολλημένος στο μίσχο. Έτσι ένας άνθρωπος με υπομονή και αντοχή μπορεί να μαζέψει μέσα σε μισή ώρα περί τα 100 χαμοκέρασα και αν τα απλώσει σε ένα πιάτο να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Τα χαμοκέρασα τα χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στα ορεινά να αρωματίζουν αλλά και να δίνουν χρώμα στα λικέρ που φτιάχνουν ενώ τα αγαπούν ιδιαίτερα τα πουλιά που τρελλαίνονται
!!!! Αν τα δοκιμάσεις μια φορά τα χαμοκέρασα, το άρωμα και η γεύση τους θα χαραχτουν στο μυαλό σου!!! Έχω μια μικρή φυτεία στο κτήμα του σπιτιού μου, στο χωριό και κάθε Ιούνη, την απολαμβάνω! Εγω, μαζί και τα πουλιά. Βέβαια, δεν ξεχνώ όταν μικρός ειχα γεμάτα δυό "πλόχερα" με χαμοκέρασα όταν ξαφνικά το βλέμμα μου συνάντησε αυτο ενός τεράστιου (για τα παιδικά μου μάτια) φιδιού. Για πότε τα πέταξα τα χαμοκέρασα κι έτρεξα στην ασφάλεια της μάνας μου... Καλημέρα Ηλία! Κι ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφή