Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ…


 
Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα να έχουμε. Την κουφή όπως λένε και προηγείται εκείνης των Παθών που έρχεται και μας θέλει κάπως πιο ταπεινούς και συνεσταλμένους για να φτάσουμε εν πλήρει συνειδήσει στο Πάσχα και την Ανάσταση. Και τούτο νομίζω δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς, αλλά και τα άλλα δόγματα, καθώς και τους άθεους, γιατί κι εκεί φαντάζομαι δεν υπολείπεται η ανθρωπιά και έχει το ίδιο βάρος όπως και στους ένθεους.
Πέρα όμως από αυτά τα συναισθηματικά, ας σταθούμε σε μια άλλη πτυχή των επίγειων δραμάτων και δη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τους πάντες και ας μιλήσουμε για το μαρτύριο που υφιστάμεθα όσοι ακούμε ραδιόφωνο με τις πανάθλιες διαφημήσεις γνωστών καταστημάτων που πουλάνε λαμπάδες, ταξίδια και τζόγο και δημιουργούν άγχος τόσο στα βαφτιστήρια όσο και στους νονούς. Τα πιο αγαπημένα δηλαδή καταναλωτικά σύνολα  της πασχαλιάτικης αγοράς, πιο αγαπημένα μάλιστα και από το αρνί και τα αυγά, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των κατασκευαστών των ψεύτικων αναγκών με ένα δόλιο, υποχθόνιο τρόπο επιστρατεύοντας και αναμειγνύνοντας στοιχεία από διάφορες εποχές, όπως τα λαϊκά της δεκαετίας του ’60, την καψούρα της μεταπολιτευτικής περιόδου, την αισθητική της βιντεοταινίας της πρώϊμης πασοκοκρατίας και άλλα πολλά άλλα της ρηχής εποχής που ζούμε και πλασσάρει εν τέλει, ένα κατασκεύασμα που κατά τη γνώμη μου ενοχλεί ακόμα και τους πλέον αδιάφορους.

Τέλος πάντων, αυτή είναι η γνώμη μου για τις πασχαλιάτικες διαφημήσεις για παιχνίδια και λαμπάδες που πλημμυρίζουν τα ραδιόφωνα. Επιστρέψτε μου δε να πιστεύω πως άκρες  μέσες κι άλλοι έχουν την ίδια άποψη και ενοχλούνται. Επειδή όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εκτός από το να κλείναμε τα ραδιόφωνα αλλά είμαι βέβαιος ότι από κάπου αλλού θα μας την πέσουν, να μην ενδώσουμε με κανένα τρόπο στα κελεύσματά τους και να προσπαθήσουμε να πείσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν θα πάθει τίποτα κανένα βαφτιστήρι αν δεν έχει λαμπάδα από το κάθε θηριώδες κινεζομάγαζο και πιάσει στα χέρια του μια από τον πάγκο της Αθηνάς ή ακόμη και από ένα κανονικό μαγαζί που ο ιδιοκτήτης του έχει περισσότερο ανάγκη από την τάδε ή την δείνα υπεράκτια εταιρεία.


Γι’ αυτό λοιπόν, κλείστε τα αυτιά σας στις χυδαίες σειρήνες της διαφήμησης των πασχαλινών δώρων και ρίχτε τον οβολό σας για λαμπάδες και άλλα πασχαλινά στο μικρομάγαζο της γειτονιάς σας ή στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, όπως καλή ώρα αυτό της Αθήνας απ’ όπου και η φωτογραφία γιατί κι αυτά πρέπει να ζήσουν. Όσο για ταξίδι, στη γενέτειρα φέτος έχει άλλη χάρη και μπορεί να είναι και μια καινούργια αφετηρία για τους καιρούς που έρχονται και δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολοι.

ΑΘΗΝΑ, 22042013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου