Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΠΟΥ ΞΈΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ…



Ωραία τα λέμε για τις φράουλες που όπως και να έχει και παρά την εκστρατεία από τα social media και τους αγουροξυπνημένους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, έχουν την τιμητική τους αυτό τον καιρό στην αγορά αλλά μην ξεχνάμε πως τούτες τις μέρες στους πάγκους των λαϊκών βρίσκουμε και κάποια πράγματα, μοναδικά που μας τα προσφέρει η ελληνική γή.
Και αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, από τα αμπελόφυλλα, ήτοι φρέσκα φύλλα αμπελιού τα οποία μαζεύουν οι παραγωγοί με προσοχή να μη σκιστούν και τα διατηρούν φρέκα για να φτάσουν ακέραια στην κουζίνα προκειμένου να γίνουν ωραία ντολαμαδάκια, είτε με κιμά ή ορφανά όπως τα λένε μόνο με ρύζι και άλλα ωραία καρυκεύματα που καλύπτει υπέροχα η υπόξυνη γεύση των φύλλων.



Και δεν ήταν λίγες οι νοικοκυρές που είδα σήμερα που πήραν αμπελόφυλλα, οι περισσότερες κάποιας ηλικίας βεβαίως που σημαίνει πως ήξεραν τι αγόραζαν από τους πάγκους στη λαϊκή της Αλκαμένους. Ορισμένες μάλιστα, από τις πιο παραδοσιακές ως φαίνεται δεν αρκούνταν να τα πάρουν πακέτο αλλά τα μετρούσαν σαν χαρτονομίσματα κιόλας για να είναι σίγουρες πόσα παίρνουν για να κανονίσουν το λογαρισμό τους γιατί όπως βλέπετε, πρέπει να ήταν από τα ακριβότερα είδη που ήταν σήμερα στους πάγκους.
(Στις φωτογραφίες ο παραγωγός από την Κορινθία Αλέξης Αρχοντάκος με τον συνεργάτη του Πέτρο, στην οδό Αλκαμένους σήμερα)

ΑΘΗΝΑ, 20042013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου