Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ


 
 
Αν και τα Χανιά είναι ένας τόπος πολυφωτογραφημένος και κατά συνέπεια γνωστός μέσα από χιλιάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δημοσιεύσεις στα συμβατικά ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ, εντούτοις πάντα υπάρχει και για όποιον φυσικά βλέπει, το καινούργιο και το απρόοπτο που με τον τρόπο του δημιουργεί μια άλλη πρόταση και προσθέτει νέα στοιχεία στην εικόνα του παλιού λιμανιού. Κάτι τέτοιο προκάλεσε η άφιξη προχθές και η παραμονή της κατόπιν στην προκυμαία μπροστά Νεώρια «Μόρο» μιας σχεδίας με καλάμια που ξεκίνησε από τα Κύθηρα και μετά από 48 ώρες ταξίδι με τα κουπιά έδεσε στα Χανιά.

Ο πλούς αυτής της σχεδίας η οποία κατασκευάστηκε από την ομάδα «The First Mariners» σε συνεργασία με αρχαιολόγους, με ντόπια υλικά, όπως καλάμια και ξύλα από κυπαρίσσι επί τόπου στα Κύθηρα, είναι ένα ακόμη εγχείρημα στη μελέτη της διάδρασης του ανθρώπου με τη θάλασσα και τις προσπάθειές του να κατασκευάσει τα πλεούμενα των πρώτων ταξιδιών του. Την ομάδα των κωπηλατών αποτελούσαν οι Bob Hobman και ο γιός του Kadek, Γιάννης Καλλίγερος, Rose Ridgeway, Robin Davy, Finn Davy, Dylan Bennet, Ιάκωβος Κουβαράς, Φίλιππος Πιερράκος και Αλέξ Σούγιαννης.

Γι’ αυτή τη σχεδία και το ταξίδι της από τα Κύθηρα στα Χανιά, μίλησαν χθες το βράδυ στην αίθουσα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στα Νεώρια Μόρο ο Μανώλης Μπαρμπόπουλος, πρόεδρος του ΙΟΧ, ο Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας , ιστορικός, η Κατερίνα Κόπακα καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης και ο Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος, από τους Κυθήριους που υποστήριξαν θερμά την αποστολή. Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε επίσης η ταινία «Το ταξίδι της Μελίδας» και έπαιξαν οι μουσικοί Μιχάλης Χόϊπερ και Μανώλης Αναστασάκης.
ΧΑΝΙΑ, 22072014

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου