Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ



Η Αργιθέα* είναι το κομμμάτι εκείνο των Αγράφων  που στη ουσία ξεκίνησαν το μακρύ τους ταξίδι στη Ελλάδα οι «Μικρές Πατρίδες» πριν από είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα από το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο του 1993 στα Βραγκιανά. Από τότε ως τα σήμερα έχω πάει εκεί πολλές φορές σε διάφορες εποχές του χρόνου και φυσικά έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με τους οποίους γίναμε και καλοί φίλοι και μοιραζόμαστε μαζί τους προβληματισούς και την αγωνία για τον τόπο χώρια που στις σημειώσεις μου μπορούμε να δούμε και την εξέλιξη μέσα σε 20 χρόνια του χωματόδρομου σε άσφαλτο!!!

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσα συστηματικά και παρέμβαινα όσο μπορούσα από τις στήλες των εφημερίδων αλλά και προσωπικά, στα πράγματα και στην πορεία αυτού του ωραίου, μοναχικού τόπου. Δεκάδες είναι τα κείμενα και εκατοντάδες οι φωτογραφίες από την περιοχή που όσο την περπατάει κάποιος τόσο περισσότερο την αγαπάει και την πονάει, ειδικά τα τελευταία χρόνια που για ένα σωρό γνωστούς σε όλους λόγους αποψιλώθηκε από ανθρώπους και υποχώρησε δραματικά οποιαδήποτε οικονομική τοπική δραστηριότητα, γεωργία δηλαδή και κυρίως κτηνοτροφία στα απέραντα και ονομαστά ορεινά λιβάδια.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως έφτασε το τέλος όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας; Όχι βέβαια γιατί κάποιοι επιμένουν ακόμη να συντηρούν κάποια μεγάλα κοπάδια και να ανεβαίνουν τα καλοκαίρια στις κορφές και τις πλαγιές των Αγράφων ακολουθώντας την παράδοση, αλλά και δίνοντας το παράδειγμα σε όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Δρόμο που στην εποχή της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε και εφ΄όσον ληφθεί σοβαρά και νοικοκυρεμένα δίνει και μια αξιοπρεπή λύση σε ζητήματα απασχόλησης και επιβίωσης.

Αυτούς τους λίγους κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους ανθρώπους που κατοικούν μόνιμα στην Αργιθέα επιχειρεί να υποστηρίξει και να εμπνεύσει ο Δήμος Αργιθέας. Γι’ αυτό και  οργανώνει αύριο, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12 το μεσημέρι  στην Ταβέρνα «ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ» στην Τοπική Κοινότητα Φουντωτού, εκδήλωση στήριξης της κτηνοτροφίας και των ανθρώπων της και καλεσμένοι είναι όλοι οι Αργιθεάτες και οι φίλοι της Αργιθέας και των Αγράφων. 




* Η Αργιθέα και τ΄ Άγραφα αποτέλεσαν πάνω από 10 αιώνες τη μήτρα της νομαδικής κτηνοτροφίας. Με βάση αυτή άκμασε, έζησε τους κατοίκους και παρήγαγε πολιτισμό και ονομαστά μνημεία. Ο Leake στο ταξίδι του στην Ελλάδα τον 18ο αιώνα κατέγραψε μια ορεινή οικονομία των Αγράφων με τα προϊόντα της (αλλείματα) να ταξιδεύουν στις Παραδουνάβιες και στην Κωνσταντινούπολη και τον πλούτο που έφερε να κτίζει μοναδικές εκκλησίες και μοναστήρια, που και αυτά κοντεύουν να καταρρεύσουν από την αδιαφορία.

Η μεταπολεμική πολιτική των "καταδιωκόμενων", έφερε την ερήμωση της περιοχής και την απαξία της κτηνοτροφικής - γεωργικής παραγωγής. Στις μέρες μας κάποιοι επιχειρούν να αφανίσουν ό,τι απόμεινε απ΄ την κτηνοτροφία. Άλλοι επιχειρούν να καταγράψουν ότι "ο τόπος υποφέρει από την υπερβόσκηση", όταν ο ίδιος τόπος έζησε τα τσελιγκάτα των Σαρακατσαναίων και τους Αρματολάρχες να εξοπλίζονται από τα "προβατιάτικα". Τώρα περιορίζουν και εξαφανίζουν τους βοσκότοπους και αποκλείουν τις επιδοτήσεις από τα "επιλέξιμα" και τη νομαδική κτηνοτροφία. Επιχειρούν να αποκλείσουν και την αλπική ζώνη από τη βόσκηση, για να την «χαρίσουν» στις ανεμογεννήτριες. Καταγράφουν ως "δασικές εκτάσεις" τα εγκαταλειμμένα δασωμένα χωράφια για να μην αφήσουν ζωτικό χώρο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.


«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ» 

Σε μια εποχή που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, ο δήμος Αργιθέας* στηρίζει και παρουσιάζει τον κόπο και το μόχθο της μετακίνησης των κοπαδιών προς τα χειμαδιά και από τα χειμαδιά στο βουνίσια βοσκοτόπια. Σε μια εποχή  που η κτηνοτροφία δέχεται απανωτά χτυπήματα είτε από αντικτηνοτροφικές πολιτικές είτε από τον καταρροϊκό πυρετό, που έχει αποδεκατίσει κοπάδια, ο δήμος Αργιθέας αγωνίζεται για το παρόν της κτηνοτροφίας και μαζί με τους κτηνοτρόφους διεκδικεί μέτρα από την πολιτεία και αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Σε μια εποχή που εντείνονται τα μέτρα συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας ο δήμος Αργιθέας συζητά τρόπους και λύσεις για το μέλλον της και την επέκτασή της. Οργανώνει τις προσπάθειες των δημοτών για καλλίτερες μέρες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου