Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΝΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ



Ήταν διαφορετικό, το χθεσινό απόγευμα στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια όπου πλήθος από γείτονες αλλά και φίλους από άλλα μέρη της Αθήνας που αγαπάνε τα Εξάρχεια και φροντίζουμε όλοι μαζί το πάρκο, καθώς είχε φθάσει η μεγάλη στιγμή που θα έρχονταν το κοντέινερ…



Το πολυπόθητο κοντένειρ ήρθε πάνω σε ένα ειδικό φορτηγό της εταιρείας «Γερανοί – Οι δυο φίλοι» με οδηγό τον Άρη Κουροκεχαγιά τον οποίο όλοι όσοι ήταν εκεί χθες το απόγευμα θαύμασαν και χειροκρότησαν γιατί κατάφερε να βάλει το βαρύ όχημα από το στενό δρόμο μέσα στο Πάρκο χωρίς να χαλάσει κανένα δέντρο. Ο ίδιος πάλι χειρίστηκε με εξαιρετικό τρόπο το «παπαγαλάκι» (έτσι λένε τους γερανούς που έχουν αυτά τα οχήματα) και τοποθέτησε το πολύχρωμο κοντέινερ ακριβώς στο σημείο που είχαν προετοιμάσει οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Πάνος Λιανός και Χάρης Γριβοκωστόπουλος μαζί με τους καθηγητές τους Τάση Παπαϊωάννου και Σταύρο Σταυρίδη. Σημειώνουμε πως όλη η υπόθεση του κοντέινερ αποτελεί και την διπλωματική εργασία των δυο φοιτητών οι οποίοι επέβλεψαν και βοήθησαν την τοποθέτησή του από την αρχή ως το τέλος.

Τι είναι όμως αυτό το κοντέινερ και τι σκοπό έχει μέσα στο πάρκο Ναυαρίνου, το διαβάζουμε στην ανακοίνωση των μελών του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου.


«Δυο χρόνια τώρα, η Ανοιχτή Συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου σε συνεργασία με φοιτητές της αρχιτεκτονικής έχει αφιερώσει χρόνο και δυνάμεις στο συλλογικό σχεδιασμό, μεταποίηση και εγκατάσταση ενός κοντέινερ μέσα στο Πάρκο.

Ένα επαναχρησιμοποιημένο εμπορευματοκιβώτιο με κινούμενους τοίχους και επιφάνειες που μετασχηματίζονται, ώστε να συμπεριλάβει την πολυπλοκότητα των αναγκών μιας άστεγης συλλογικότητας. Ενός κατειλημμένου parking/πάρκου που θέλει να είναι ο κήπος της γειτονιάς αλλά και χώρος πολιτικής συζήτησης και ζύμωσης, παιδική χαρά αλλά και τόπος διεξαγωγής μαθημάτων, εργαστηρίων, πολιτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Όχι, αυτή τη φορά το κοντέινερ δεν είναι μέσο διακίνησης και χώρος συσσώρευσης εμπορευμάτων. Ούτε και σκοτεινή τρύπα που μεταφέρει «λαθραίους» ανθρώπους χωρίς ταυτότητα και διαβατήριο, ώστε να συντηρείται το καθεστώς εκμετάλλευσης και κυριαρχίας ανάμεσα σε εθνικά σύνορα και διεθνή κεφάλαια. Δεν είναι η τετράγωνη λογική της «καλής ζωής» τακτοποιημένης στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Δεν είναι η μοναξιά μας εγκιβωτισμένη στα κελιά της ατομικής ιδιοκτησίας, ούτε κουτί παραπόνων για τη χαμένη ανθρωπιά της μεγαλούπολης.

Δωμάτιο με θέα


Εμείς συνεχίζουμε να δημιουργούμε ρωγμές και να ανθίζουμε μέσα τους. Το κοντέινερ που σχεδιάστηκε να εγκατασταθεί στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, θα φιλοξενήσει συλλογικές αντιστάσεις στη γκετοποίηση, τον κοινωνικό απομονωτισμό, τις περιφράξεις, τη συνειδητή υποβάθμιση των Εξαρχείων και την κυριαρχία της μαφίας στους δημόσιους χώρους». 

Ακολουθεί πλήρες φωτορεπορτάζ από την εγκατάσταση του κοντέινερ στο Πάρκο.






























































ΑΘΗΝΑ, 02032015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου