Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΤΥΧΕΡΟ ΠΕΤΑΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΟΡΓΩΜΑ




Το έγραψα χθες, ότι στο χωριό που μας βρήκε η επιδημία του κορωνοϊού ειδικά αυτές τις ωραίες (αλλά στεγνές) ημέρες του Μαρτίου οι δουλειές που πρέπει να γίνουν στα χωράφια μας βγάζουν όλη την ημέρα από το σπίτι και μαζευόμαστε μόνο όταν βραδιάσει να δούμε ειδήσεις. Αν προλάβουμε βέβαια γιατί η κούραση μετά από τόσες ώρες στα χωράφια είναι μεγάλη και μάλλον λειτουργεί και ως αντίδοτο στην περίπτωση που ζούμε.

Σήμερα, μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα οργώσαμε με το τρακτέρ του γείτονα Νίκο Σαρόγλου (φωτογραφία) ένα προσήλιο τμήμα του χωραφιού, το Έξω Γιούρτι στις Καριές το οποίο είχε να καλλιεργηθεί παραπάνω από 40 χρόνια και σε αυτό θα φυτέψουμε πατάτες. Μετά από τόσα χρόνια αγρανάπαυσης και αφού έχουν λιώσει πάνω του οι φτέρες τόσων δεκαετιών πιστεύουμε πως η απόδοσή του θα είναι εκπληκτική. Το χώμα που βγήκε στην επιφάνεια ήταν αφράτο και μύριζε ζωή,  πράγμα που θα σεβαστούμε και δεν θα το αλλάξουμε με λιπάσματα και φάρμακα. Την άλλη εβδομάδα που θα ζεσταθεί και η γη, γιατί το υψόμετρο είναι περί τα 700 μέτρα και άλλες εποχές είχε ακόμη πάγο, θα φυτέψουμε τις πατάτες και στις άκρες θα βάλουμε και κολοκύθια καθώς και λίγα καλαμπόκια. Θα χουμε ένα πρόβλημα με το νερό γιατί φέτος οι πηγές είναι ήδη στεγνές αλλά ελπίζουμε πως μέχρι να ωριμάσουν οι πατάτες θα ρίξει δυο – τρία νερά ο ουρανός κι έτσι δεν θα διψάσει η καλλιέργεια.

Στη διάρκεια του οργώματος είχαμε και μια έκπληξη! Ο Νίκος είδε να βγαίνει από τη γη ένα παλιό πέταλο και με φώναξε να το μαζέψω. Είναι ένα σκουριασμένο και αρκετά φθαρμένο πέταλο από γαϊδούρι το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ πως βρέθηκε εκεί. Εμείς στο σπίτι δεν είχαμε γαϊδαρο, μουλάρια θυμάμαι δυο τρία και με αυτά όργωνε ο πατέρας μου. Έτσι αποκλείεται να ήταν από αυτά, καθώς είναι μικρό στο μέγεθος και πιθανόν να υπήρχε μέσα στη γη από παλιότερες γενιές και χάρη στο σημερινό όργωμα βγήκε στην επιφάνεια.



Την εύρεση αυτού του παλιού, μικρού πετάλου την είδαμε κι οι δυο σαν γούρι. Εξάλλου το πέταλο θεωρείται σημάδι τύχης και έτσι ερμηνεύσαμε την ύπαρξή του στο χωράφι και χάρη σε αυτό είμαστε πλέον βέβαιοι πως η φετινή παραγωγή πατάτας στο Έξω Γιούρτι στις Καριές θα είναι εξαιρετική. Το σημάδι μας το έδωσε η ίδια η γη η οποία περίμενε 40 χρόνια να νιώσει το υνί να την ανοίγει και να τις δίνει πάλι το ρόλο που έχει στη ζωή μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 14032020


2 σχόλια:

  1. Ένα παλιό, μικρό πέταλο από γαϊδούρι ήταν η πρώτη αποκάλυψη του σημερινού οργώματος. Χάρη σε αυτό είμαστε πλέον βέβαιοι πως η φετινή παραγωγή πατάτας στο Έξω Γιούρτι στις Καριές θα είναι εξαιρετική. Το σημάδι μας το έδωσε η ίδια η γη η οποία περίμενε 40 χρόνια να νιώσει το υνί να την ανοίγει και να τις δίνει πάλι το ρόλο που έχει στη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας φέρει γούρι εύχομαι
    και στέλνω την αγάπη μου στην Άρτεμη και σ' εσένα Ηλία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή