Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΟΥ…

Η Παλιόγουρνα και το ομώνυμο ρέμα, κυρίως αυτό στα βόρεια του χωριού ανέκαθεν ήταν σημαντικοί τόποι για το χωριό. Βασικά για το πολύτιμο νερό που άρδευε και αρδεύει ακόμη μετά από την συγκέντρωσή του στη γούρνα (Παλιόγουρνα) μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Κάτω Γειτονιά. Το ρέμα χάρη στις πολλές μικρές πηγές που αναβλύζουν εντός του και έρχονται πολύ κρύα από τα βάθη της γης, αυτές τις ημέρες είναι το πιο δροσερό μέρος στο χωριό αλλά δεν μπορεί κανένας να το χαρεί γιατί εδώ και χρόνια είναι, με ευθύνη δημοτών και δημοτικών αρχόντων ένας μεγάλος σκουπιδότοπος. 

Και παλιά θυμάμαι πετούσαν σκουπίδια και άχρηστα πράγματα εκεί, ήταν όμως όλα από οργανικά υλικά και έλιωναν αμέσως. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με την εξάπλωση των πλαστικών που επί δεκαετίες έριχναν εκεί οι χωριανοί αλλά και οι περαστικοί από τα άλλα χωριά καθώς τους βόλευε επειδή δεν χρειάζονταν να ανοίξουν ούτε την πόρτα από το αυτοκίνητό τους. Μετά ήρθαν τα μπάζα από τις επισκευές των σπιτιών και σιγά – σιγά γέμισε η πλαγιά που μάταια προσπαθούν τα πλατάνια και τα έλατα να κρύψουν την ασχήμια της. Τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί η αποκομιδή των σκουπιδιών από τον Δήμο Μακρακώμης, το φαινόμενο περιορίστηκε στην απόρριψη μπάζων και υλικών από καθαρισμούς οικοπέδων, κυρίως από τα σπίτια των παραθεριστών κι αυτό παρανόμως γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι και χώροι στο Δήμο να αποτεθούν χωρίς να ρυπαίνουν. 

Πρόσφατα ένα μηχάνημα σκέπασε με χώμα τα σκουπίδια κι έτσι βελτιώθηκε η εικόνα. Έτσι, μόνο εμείς ξέραμε πως από κάτω κοιμούνται και θα κοιμούνται για αιώνες τα πλαστικά και οι περαστικοί έβλεπαν να οργανώνεται ο χώρος και τον απολάμβαναν κι αυτοί. Δεν κράτησε όμως πολύ η χαρά καθώς από προχθές το σημείο κοσμεί μια σύνθεση από τρία στρώματα και άλλα οικιακά σκουπίδια από ένα σπίτι που άνοιξε για λίγες ημέρες του καλοκαιριού. Οι νοικοκυραίοι, αντί να καλέσουν την σχετική υπηρεσία του Δήμου με το μεγάλο αυτοκίνητο να πάρει τα στρώματα και τα άλλα σκουπίδια, τα πήραν και χωρίς ντροπή τα πέταξαν στο ρέμα. Δεν πρόσεξαν καν ότι ήταν καθαρό κι έτσι έκαναν την αρχή ενός νέου σκουπιδότοπου που φυσικά δεν θα τον βλέπουν γιατί τις 50 από τις 52 εβδομάδες του χρόνου τις περνούν μακριά από το χωριό. Τα στρώματα που δύσκολα λιώνουν θα τα βλέπουμε καθημερινά οι μόνιμοι του χωριού αλλά αυτό δεν τους νοιάζει. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να τα ξεφορτωθούν και να νιώσουν άνετα λίγες ημέρες. 

Ποιοι είναι, δεν έχει σημασία, μπορεί να είναι ο καθένας ή ο κανένας από εμάς και τους άλλους, ντόπιους, παραθεριστές, επισκέπτες. Σημασία έχει η αδιαφορία που δείχνουν για τον τόπο και η υπονόμευση που προκαλούν σε αυτόν, ειδικά σε μια περίοδο που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με τρόμο να καίγονται πόλεις, χωριά και δάση. Το να αναφερθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είναι μάταιο. Ελπίζω όμως να το καταλάβουν και να πάνε οι ίδιοι να τα απομακρύνουν από το ρέμα και να φαίνεται πάλι καθαρός ο τόπος.

 ΥΓ. Η περίπτωση της Παλιόγουρνας είναι ενδεικτική γιατί ανάλογα φαινόμενα, μικρότερης έκτασης βλέπουμε και σε άλλα ρέματα και σημεία του χωριού. Η στροφή στην Παλιόγουρνα απλά τους βολεύει περισσότερο γιατί είναι δίπλα στο δρόμο…

 ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 05062021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου