Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

135.000 ΝΕΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΗΛΕΙΑ

 


Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.


Ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα χθες για την Αρχαία Ολυμπία καθώς με μια ωραία τελετή ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του σπουδαίο έργου «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» που είχε  ως στόχο την αναγέννηση των ελαιώνων που καταστράφηκαν πέρσι από την μεγάλη πυρκαγιά.  Στην τελετή που έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας βραβεύτηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη οι χορηγοί και ο ίδιος έκανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης σε ανάμνηση του έργου.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης


Η μεγάλη δωρεά κατέστη εφικτή ύστερα από πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το ζεύγος Steve και Dianne de Laet, επικεφαλής του «Arete Fund» και την  Ζωζώ Λιδωρίκη από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού». Έτσι χάρη στο δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα και στις ενέργειές που ακολούθησαν παραδόθηκαν 135.000 νέα δεντρύλλια στους καλλιεργητές ελιάς που έχασαν το εισόδημά τους καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς.

Η Dianne de Laet, επικεφαλής του οργανισμού «Arete Fund»

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Γιάννος Γραμματίδης στην ομιλία του, «πίστεψα πως με αυτόν τον τρόπο βοηθώ στην αποκατάσταση μέρους της περιβαλλοντικής ζημιάς που υπέστη η περιοχή αισθανόμενος ως πολίτης αυτής της χώρας την στοιχειώδη υποχρέωση να συμβάλλω τόσο στην ενίσχυση της εμβληματικής σημασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτού του απαράμιλλου κάλλους και πολιτιστικής αξίας παγκόσμιου μνημείου όσο και για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Μιας περιοχής που παραμένει παραμελημένη αν και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητά μας, λόγω και της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης. Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δεντρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν καλύψαμε το σύνολο της ζημιάς, αλλά ένα σημαντικό μέρος της.



Η Ζωζώ Λιδωρίκη, επικεφαλής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής

 Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού»

Ο Γιάννος Γραμματίδης επισήμανε επίσης ότι η πρωτοβουλίας «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από φυσική καταστροφή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, προκειμένου να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας.

Ο Γιάννος Γραμματίδης ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Ανδριόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας  Σταύρο Βέρρα και Γεώργιο Μικέογλου, το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως και τους προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν. Τέλος ευχαρίστησε τον μεγάλο χορηγό, τη ΔΕΗ και τον πρόεδρό της Γιώργο Στάσση, την Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

 


Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη πραγματοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας υπό την διεύθυνση της Σοφίας Ψαρά τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Την εκδήλωση συντόνισε η Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος – κλασσική φιλόλογος.

ΑΘΗΝΑ, 13072022

1 σχόλιο:

  1. Στην Αρχαία Ολυμπία χθες, για ένα εξαιρετικό έργο που ξαναδίνει ζωή στους ελαιώνες της Ηλείας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή