Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΑΣ



Οπωσδήποτε και χθες το βράδυ, στον εσπερινό και την παράκληση που ακολούθησε η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα κατανυκτική ενώ σήμερα το πρωί περισσότερο εορταστική, καθώς δεκάδες αμοργιανοί και πιστοί από άλλα μέρη κατέκλυσαν το λιγοστό χώρο (ο οποίος τελικά αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεγάλος τέτοιες μέρες) και παρακολούθησαν τη λειτουργία με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτεί αυτή η μεγάλη μέρα στο Μοναστήρι.


Όλοι πέρασαν και άναψαν κερί στην μικρή εκκλησία και μετά κάθησαν είτε στις δροσερές στοές, είτε στους εξώστες που βλέπουν το πέλαγος να ακούν τη λειτουργία που συμμετείχαν όλοι οι ιερείς του νησιού χοροστατούντος του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Επιφανίου ο οποίος κατά τα προηγούμενα χρόνια διετέλεσε ηγούμενος στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισας.


Μετά το πέρας της λειτουργίας μοιράστηκαν στους προσκυνητές γλυκά καθώς και φαγητό, μπακαλιάρος τηγανητός και μπακαλιάρος πατατάτο που μαγείρευαν εκεί όλη τη νύχτα καθότι η περίοδος αυτή υπαγορεύει νηστεία και όλοι κάθησαν, είτε στους εξώστες, είτε στον χώρο μπροστά από την πύλη του μοναστηριού να φάνε κάτω από έναν ιδιαίτερα ζεστό νοεμβριάτικο ήλιο και αγναντεύοντας το πέλαγος που έλαμπε απ’ άκρη σε άκρη.


Φέτος πρέπει να πούμε δεν είχε το πανηγύρι της Παναγίας τον περσινό και τον προπέρσινο κόσμο, γιατί έπεφτε εργάσιμη ημέρα και επειδή βεβαίως δεν βόλεψαν τα δρομολόγια των πλοίων πολλούς από την Αστυπάλαια που συνηθίζουν να έρχονται στην Αμοργό κάθε τέτοια μέρα. Αντιθέτως σημαντική ήταν η παρουσία φέτος πολλών Παριανών και φυσικά κατοίκων από τα διπλανά μικρά νησιά που θεωρούν τη Χοζοβιώτισα και δική τους Παναγία.


Τούτο δεν εμπόδισε βεβαίως να γίνει το πανηγύρι με τη δέουσα λαμπρότητα και να το απολαύσουν όλοι, ντόπιοι και ξένοι και να ευχηθούν όλοι μαζί και του χρόνου με υγεία και περισσότεροι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου