Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


Η συκιά έχει σκεπάσει όλη την αυλή του ερειπωμένου σπιτιού
Απόλαυσα σήμερα ένα ωραίο διάλογο στη σελίδα του φίλου Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για τις συκιές του Μεταξουργείου, αυτούς που απολαμβάνουν τα σύκα τους κι εκείνους που τα λυμαίνοντα και θυμήθηκα πως ήξερα μια στα Εξάρχεια, στην οδό Πλαπούτα συγκεκριμένα και πήγα σήμερα να την επισκεφθώ και με την ευκαιρία να τρυγήσω κανένα σύκο.
 
Εμφανή τα σημάδια του εμπρησμού στο παρατημένο σπιτάκι
Όντως η συκιά εκεί ήταν, πιο θαλλερή από πέρσι αλλά με πολύ λίγο καρπό, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στον ακατάστατο καιρό ή και στην έλλειψη των επικονιαστών, της μύγας δηλαδή που αφού περάσει από τον αρσενικό καρπό, τον ορνό, περνάει στο θηλυκό και έτσι δημιουργείται ο καρπός. Δεν είχε λοιπόν πολλά σύκα αλλά ήταν και αδύνατον να την πλησιάσω από τη βρώμα και τα επικίνδυνα σκουπίδια που είναι γεμάτο το ερείπιο στην αυλή του οποίου έχει φυτρώσει. Ούτε πάλι ήθελα να πατήσω το χώρο που έχει κάποιος άστεγος της πόλης και έχει απλώσει την οικοσκευή του κι έτσι αποχώρησα με άδεια χέρια.

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω την περίπτωση, καθώς θα μπορούσε αυτή η κρυμμένη συκιά στα Εξάρχεια να είναι ένας τόπος επίσκεψης σε ένα μνημείο της πόλης, ένα στοιχείο της κυριολεκτικά αν οι αρχές (ποιες άραγε;) θα υποχρέωναν τον ιδιοκτήτη του ερειπίου το οποίο δείχνει και σημάδια εμπρησμού, να απομακρύνει τα μπάζα, να φανεί το δέντρο και να αποτελέσει μια γωνιά με σκιά στη γειτονιά. Τα λέω αυτά χωρίς να λάβω υπ’ όψιν την διεδομένη στη γειτονιά άποψη της αυθαιρεσίας και της κακής χρήσης των ελεύθερων χώρων από οριεμένους συμπολίτες μας αλλά πιστεύω πως είναι μια καλή ιδέα.
 
Και μια φυτεία μπανανιάς στα Εξάρχεια που δεν καρπίζει ποτέ...
Ως συμπλήρωμα πάνω σε αυτό το σημείωμα για τα οπωροφόρα των Εξαρχείων, σας πληροφορώ ότι στο απέναντι ακριβώς ερείπιο με την συκιά στην αυλή, υπάρχει και η μοναδική φυτεία μπανανιάς στα Εξάρχεια, συγκεκριμένα στο χορταριασμένο οικόπεδο της γωνίας Πλαπούτα και Αγγέλων Αυτοκρατόρων την οποία παρακολουθώ κάθε καλοκαίρι να προσπαθεί να κάνει μπανάνες αλλά εις μάτην. Κάτι θέλου αυτά τα δέντρα να προκόψουν και να απολαύσουμε μπανάνες Εξαρχείων έστω και μικροτσούτσουνες όπως της Κρήτης...
ΑΘΗΝΑ, 20082014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου