Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ




Ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος μεγάλωσε μέσα στο οικογενειακό κατάστημα στο Καρπενήσι κι εκεί γνώρισε το εμπόριο της μικρής του πατρίδας αλλά κυρίως τους ανθρώπους που ασχολούνταν με αυτό, τους εμπόρους που με τον τρόπο τους προσπαθούσαν να δώσουν ζωή στην καθημαγμένη από την Κατοχή και τον Εμφύλιο αγορά του τόπου τους και τους πελάτες που με τον δικό τους τρόπο ο καθένας συμμετείχαν σε αυτήν μικρή εποποιία. 

Ο Δημήτρης θα μπορούσε αν ήθελε να γίνει κι αυτός έμπορος στο Καρπενήσι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του και τον παππού του αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και μάλιστα αυτή που είχε σχέση με την οικονομία και την υπηρέτησε υποδειγματικά παραπάνω από τρεις δεκαετίες εργαζόμενος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Ελεύθερος πια από τις καθημερινές υποχρεώσεις έσκυψε πάνω στην ιστορία της πατρίδας του και χάρη στην εμπειρία, την μεθοδικότητά του και την αγάπη για τον τόπο του και τους ανθρώπους του αφιέρωσε ένα σπουδαίο βιβλίο στην πατρίδα του και τους Καρπενησιώτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εργάστηκαν για την οικονομική ανάπτυξή του. 

Από αριστερά: Μαρία Παπαϊωάννου, Κλεομένης Κουτσούκης,
Ελένη Βουλτσίδου, Γιώργος Ζαννιάς, Δημήτρης Ευαγγελοδήμος.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος του βιβλίου «Ο κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι» και στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέθεταν την οικονομία  μιας απομονωμένης γωνιάς της ορεινής Ελλάδας στην διάρκεια ενάμιση αιώνα αλλά πιο πολύ θα σταθεί στα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία με θαρραλέες κινήσεις αλλά και με την ευαισθησία που υπαγόρευε καμιά φορά η στενότητα του χώρου και των ανθρωπίνων σχέσεων που δημιουργούνταν στην φτωχή Ευρυτανία και τις γειτονικές περιοχές της.

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει εκατοντάδες ονόματα εμπόρων, βιοτεχνών, κτηματιών, αγωγιατών, ραπτών, μαγείρων, τραπεζιτών, γραφέων, δικηγόρων και δικολάβων, γιατρών, φαρμακοποιών και μαιών, καφεψών, τεκτόνων και αγροτών που από τον 19ο αιώνα ως τις ημέρες μας δραστηριοποιήθηκαν στο Καρπενήσι. Και ακόμη άγνωστες στιγμές, περιπέτειες, καταστροφές και επιτυχίες της καρπενησιώτικης αγοράς μέσα από επίσημα έγγραφα, απόρρητα ντοκουμέντα και οικογενειακά αρχεία.

Ο Δημήτρης όμως δεν στέκεται στα ονόματα και στις πράξεις των ανθρώπων, ως πρωταγωνιστές ή απλά συμμετέχοντες στην ιστορία του Καρπενησίου και  της ευρύτερης περιοχής, αλλά ανακαλώντας τη μνήμη τους περιγράφει και παραθέτει σκηνές από την καθημερινότητα στην πόλη και το ύπαιθρο οι οποίες έδιναν τον ιδιαίτερο τόνο στην μικρή κοινωνία και έχουν μείνει αξέχαστες. Έτσι εμμέσως συμβάλει στην συμπλήρωση της ιστοριογραφίας αλλά και της λαογραφίας του Καρπενησίου και προκαλεί τον ίδιο αλλά τους νεότερους που θα συνεχίσουν το έργο του για συμπληρωματική έρευνα.



Το βιβλίο τολμώ να πω είναι ένας μεγάλος άθλος τον οποίο έκανε ο Δημήτρης καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε ασχοληθεί με αυτή την πλευρά της ιστορίας του Καρπενησίου ενώ τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ήταν ελάχιστα γιατί κακά τα ψέματα, τα τεφτέρια των μπακάληδων ήταν χωμένα στα συρτάρια. Ούτε η εμπορική αλληλογραφία πάλι ήταν και κάτι που γνώριζαν εκτός των ενδιαφερόμενων πλευρών άλλοι Καρπενησιώτες. Ούτε και στις φωτογραφίες, οι οποίες δίνουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία έδιναν ιδιαίτερη προσοχή ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τις δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και στις αθηναϊκές εφημερίδες. Όλα αυτά μαζί με τις προσωπικές του μνήμες και μετά από πολλές συζητήσεις με Καρπενησιώτες ο Δημήτρης τα έπιασε και με μεθοδικότητα που τον διακρίνει τα έβαλε στη σειρά και έγραψε ένα πολύτιμο βιβλίο για την πατρίδα του αλλά και όποιον άλλο θέλει να γνωρίσει τον αγώνα που έκανε μια φτωχή και δύσκολη περιοχή της Ελλάδας να προκόψει και όπως όλοι γνωρίζουμε, τα κατάφερε και σήμερα το Καρπενήσι μπορεί να μην έχει βιομηχανίες αλλά είναι ένας σπουδαίος τόπος για τον τουρισμό.

Για το βιβλίο του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου «Ο κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος» μίλησαν προχθές σε μια εκδήλωση με πρωτοφανή την προσέλευση του κόσμου που έγινε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ»: ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Ζανιάς, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» Ελένη Βουλτσίδου και η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος. Μπορείτε να το προμηθευτείτε  από το Βιβλιοπωλείο Ζαχαρόπουλου (Σταδίου 5) είτε από το e-shop www.sizacharopoulos.gr είτε παραγγέλλοντάς το σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Στο Καρπενήσι, το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία του Γεωργίου Σώκου και του Φώτη Γεωργίου.

ΑΘΗΝΑ 21032019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 35

1 σχόλιο:

  1. Τα όσα έγραψα για το βιβλίο του συναδέλφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου «Ο κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι» και δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή