Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»





Εγκαινίασε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια βιομηχανική εγκατάσταση αιολικής ενέργειας (ήτοι μια συστάδα από πανύψηλες, τερατώδεις ανεμογεννήτριες που φυτεύτηκαν εκεί που ήταν κάποτε δάσος και βοσκοτόπια) στην Καρυστία. Όσα είπε επί τόπου, έκαναν τους εργολάβους να τρίβουν τα χέρια τους και την τοπική κοινωνία να περιμένει δυστυχώς το χειρότερο: Το ξερίζωμά της αφού η Καρυστία θα καταστραφεί απ’ άκρη σε άκρη για να εγκατασταθεί η… «πράσινη ανάπτυξη» στην μεταμοντέρνα, ελληνική εκδοχή της που αδιαφορεί παντελώς για τη φύση.  

Δεν είναι της στιγμής να αναφερθώ στο πόσο κακό κάνουν οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά βιομηχανικά πάρκα σε κάθε περιοχή, έχουμε καιρό γι’ αυτά μπροστά μας και θα επιμείνουμε μέχρι να σταματήσουν να καταστρέφουν κάθε ομορφιά της πατρίδας μας αλλά και να προκαλούν το κοινό αίσθημα με την πρακτική των εργολάβων.

Θα σταθώ στη φωτογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό να κοιτάει πως ο εργάτης με την ολοκαίνουργη φόρμα κρατάει το έρημο το δεντράκι από το λαιμό πριν το βάλουν στη ρηχή τρύπα που άνοιξαν. Σε άλλη φωτογραφία τον δείχνουν να φτυαρίζει με το κατακαίνουργο φτυάρι το χώμα και πιθανόν να υπάρχει και άλλη να το ποτίζει με το απαστράπτων ντενεκεδένιο ποτιστήρι. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην ήξερε τίποτα για το ρόλο που παίζουν αυτά τα εργαλεία αλλά έτσι του είπαν οι επικοινωνιολόγοι να κάνει, έτσι έκανε και έτσι προέκυψε η ιστορική φωτογραφία για την προπαγάνδα. 

Το δεντράκι, όπως φαίνεται είναι μια βελανιδιά προερχόμενη μάλλον από φυτώριο – απ’ αυτές που βάζουν στις αυλές και σαφώς ταλαιπωρημένη αφού τα φύλλα της είναι ήδη κίτρινα. Από την φωτογραφία βλέπουμε πως η γύρω βλάστηση, ότι απόμεινε απ’ αυτή μετά την επέλαση των μηχανημάτων είναι άλλη, πεύκα, σχοίνα, ρείκια που δείχνουν πόσο υποφέρουν από τη λειψυδρία. Η βελανιδιά όμως είναι τυχερή, άμα μπει στο λάκκο της θα την ποτίσουν μια φορά και από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει ο θεός και ο καιρός.

Το γεγονός εκθέτει πολύ τον πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί να μην γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες της δασοπονικής αλλά κάποιους από τους συμβούλους του θα έπρεπε να τον προφυλάξει ενημερώνοντάς τον από την παγίδα που του έστησαν οι εργολάβοι μαζί μα τους θιασώτες της "πράσινης ανάπτυξης". Αυτοί τον έσυραν εκεί στις κορυφές του Καφηρέα και η φωτογραφία που τον δείχνει να φυτεύει το δεντράκι είναι το καλύτερο χαρτί που έχουν για την προπαγάνδα τους. Ουδόλως τους νοιάζει αν την άνοιξη η βελανιδιά βγάλει ένα φυλλαράκι, προκόψει και γίνει δέντρο να προσφέρει τη σκιά του. Τη δουλειά τους ήθελαν να κάνουν και την κάνουν με τον πιο προκλητικό τρόπο.



Έτσι με τη φωτογραφία μιας άμοιρης  βελανιδιάς που φυτεύτηκε σε ένα κρανίου τόπο που έχουν μεταβάλει τις κορυφές του Καφηρέα οι προπαγανδιστές της «πράσινης ανάπτυξης» η οποία παρά τις εξαγγελίες της δεν σέβεται τίποτα από την φύση και παραβλέπει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αφού στόχο έχει μόνο το κέρδος κάνουν μια χαρά την δουλειά τους. Με αυτή τη φωτογραφία, εντέχνως θα πλημμυρίσουν τον κόσμο με τις αντιλήψεις που τους βολεύουν και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που τις υιοθετούν και τις προτάσσουν ως πανάκεια για ένα θέμα που θέλει περισσότερη προσοχή και συζήτηση τόσο για τις συνέπειες στο παρών αλλά περισσότερο για το μέλλον που προβλέπεται ιδιαίτερα άνυδρο όχι μόνο για την βελανιδιά αλλά για όλους μας...

ΥΓ. Οι φωτογραφίές δανεικές από το διαδίκτυο. Ευχαριστώ τον φωτογράφο.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 19102019  

- Μετά από 100 ημέρες απόστασης από την δικτυακή ενημέρωση, εγκαινιάζω την επιστροφή μου με το θέμα των Αγράφων που απειλούνται από την παράνομη εγκατάσταση ανεμογεννητριών  και με το σημερινό σημείωμα, επισημαίνω μια πτυχή της απάτης… Έπεται συνέχεια στο θέμα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου