Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ




Ημέρα αφιερωμένη στα βουνά η χθεσινή 11η Δεκεμβρίου και δεν ήμασταν λίγοι όσοι θελήσαμε να την «γιορτάσουμε» με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και κατόπιν πορεία στην Αθήνα με κατάληξη στη Βουλή. Στόχος της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης ήταν να γνωστοποιηθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν όλα τα βουνά της χώρας από την σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση». Ήτοι, την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε μεγάλα υψόμετρα και περιοχές που θεωρούνταν προστατευόμενες καθώς και την αποστράγγιση όλων των νερών για τη δημιουργία φραγμάτων χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνέπειες στη φύση και κυρίως να μην νοιάζεται κανένας για το τι θα απογίνουν αυτές εγκαταστάσεις όταν για κάποιο λόγο τεθούν εκτός λειτουργίας.




Το ζήτημα απασχολεί όλη την Ελλάδα και οι επί μέρους κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων έχουν σχηματίσει πλέον ένα δίκτυο που προσπαθεί, κυρίως με την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που έχουν μπει στο στόχο για το τι ακριβώς είναι οι λεγόμενες «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας και η «πράσινη» ανάπτυξη που προωθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και της αλλοδαπής. Με δέλεαρ ένα υποτυπώδες και ισχνό κέρδος για κάθε τόπο, οι πράκτορες των συμφερόντων αλωνίζουν την Ελλάδα και επιστρατεύουν με το μέρος τους όχι μόνο απελπισμένους χωρικούς αλλά και άλλους που υποτίθεται ενδιαφέρονται για τον τόπο τους δημιουργώντας έτσι ένα μηχανισμό που τους διευκολύνει στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους. Στην περίπτωση, άλλοτε φανερά κι άλλοτε στα παρασκήνια, κινούνται αρκετοί άρχοντες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης  καιροφυλακτώντας πάντα να πάρουν τη σωστή θέση όταν χρειαστεί.


Το πλέον προκλητικό στην υπόθεση των αιολικών πάρκων είναι η σχεδιαζόμενη εγκατάστασή τους στις κορυφές των Αγράφων, πράγμα που σκόνταψε στην σθεναρή αντίσταση πολιτών και ομάδων της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που δεν θέλουν να αλωθεί ο τόπος τους. Με εμπεριστατωμένες προτάσεις αλλά έργα που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον, το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων» έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσει μακριά από τα Άγραφα τις μπουλντόζες των εργολάβων και να ενημερώσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλη την περιοχή και να αλλάξει την γνώμη πολλών πάνω στην χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των αιολικών πάρκων που οι αεριτζήδες σχεδιάζουν να γεμίσουν όλες τις κορυφές.


Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεν εμπόδισε την πραγματοποίησή της, αντιθέτως ενίσχυσε τη θέληση των διαδηλωτών από τους οποίους οι περισσότεροι ξέρουν τι θα πει βουνό χειμώνα και καλοκαίρι να προβάλλουν όπως πρέπει το ζήτημα. Ως φάνηκε, η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων στην Αθήνα και σε κάθε μέρος της Ελλάδας που απειλείται από την «πράσινη ανάπτυξη» και δεν θα σταματήσουν αν δεν περιοριστεί η αρπακτική διάθεση των επενδυτών δεν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η φύση και το ανθρωπογενές περιβάλλον σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για την ενέργεια τόσο σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.


ΥΓ 1. Αναφέρομαι ειδικά στη συμμετοχή του «Δικτύου» στην χθεσινή συγκέντρωση γιατί με το πανό για την σωτηρία των Αγράφων στην κεφαλή της πορείας έδωσε το στίγμα όλης της διαμαρτυρίας που συμμετείχαν πολίτες, οργανώσεις και φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. Όλοι από τους συμμετέχοντες αλλά και πολλοί άλλοι που θα ήθελαν να είναι μαζί μας αλλά δεν μπορούσαν, αναγνωρίζουν τη δράση του «Δικτύου» και η δράση του αποτελεί παράδειγμα.   


ΥΓ 2. Επειδή ο χρόνος τρέχει και τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς απρόοπτα, ο Ακτήμων στο εξής δεν θα περιορίζεται μόνο στο ρεπορτάζ αλλά αναλαμβάνει δράση σε όλο το ζήτημα και ότι βλέπει, ακούει και μαθαίνει θα το διαβάζετε τακτικά στη σελίδα του.

ΑΘΗΝΑ, 12122019

Περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.facebook.com/johnmoscho/media_set?set=a.10215815714809932&type=3




2 σχόλια:

  1. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεν εμπόδισε την πραγματοποίησή της, αντιθέτως ενίσχυσε τη θέληση των διαδηλωτών από τους οποίους οι περισσότεροι ξέρουν τι θα πει βουνό χειμώνα και καλοκαίρι να προβάλλουν όπως πρέπει το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σας μέσα από τη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην κάθετη δεξιά μπάρα του ιστολογίου μας (είναι αυτή με το εικονίδιο με τον πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες!). Εκεί αναδημοσιεύουμε, ανά καιρούς, αξιοσημείωτα θέματα από άλλα ιστολόγια.
    Με ένα "κλικ" επάνω στο εικονίδιο ο αναγνώστης μπαίνει απευθείας στο δικό σας ιστότοπο και στο θέμα που επιλέξαμε αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή