Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ



Ο Τύμπανος, όπως ονομάζεται η κορυφή αλλά και ο αυχένας που χωρίζει τα νερά των βόρειων Αγράφων στην περιοχή του Μουζακίου και άλλα κυλάνε προς τον θεσσαλικό κάμπο και άλλα προς τον Αχελώο, μόνο κακές μνήμες έχει για όλη την Αργιθέα γιατί εκεί χάθηκαν τα περασμένα χρόνια μέσα στα χιόνια δεκάδες ψυχές…

Ακόμη και σήμερα που ο δρόμος είναι πιο βατός και ανοίγει από τα χιόνια συχνότερα, το πέρασμα του Τυμπάνου τον χειμώνα προβληματίζει και είναι ένας λόγος που για πολλούς αποτρέπει την επικοινωνία της Αργιθέας με τον έξω κόσμο! Ο Τύμπανος, για να μην μακρηγορούμε είναι ένα ανοιχτό ζήτημα για την Αργιθέα και κατά καιρούς ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για σήραγγα αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα και μάλλον ούτε πρόκειται να γίνει γιατί άδειασε ο τόπος και άλλαξαν και οι άνθρωποι. Λίγοι πια τολμούν να ξεχειμωνιάσουν στην Αργιθέα και χρόνο με το χρόνο ο αριθμός τους λιγοστεύει.

Αντί λοιπόν να γίνει κάτι σοβαρό να κρατηθεί ο κόσμος στην Αργιθέα, την φτωχότερη και πλέον παραμελημένη περιοχή της Ελλάδας, η «πράσινη ανάπτυξη» όπως την ονειρεύονται και την προωθούν διάφοροι αεριτζήδες εργολάβοι (με την υποστήριξη πολλών ντόπιων και την υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών) έβαλαν μπροστά να κάνουν τον Τύμπανο ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο αιολικής ενέργειας. Είχαν ξεκινήσει προ καιρού αλλά χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των φορέων σταμάτησαν. Δεν άργησαν όμως να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους τα μηχανήματα και να προχωρούν σε επίδειξη ισχύος σε έργα που θα διαλύσουν τον τόπο. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες σταμάτησαν, προφανώς για να εκτονωθεί η κατάσταση και σίγουρα θα ξεκινήσουν πάλι.


Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να αποσυρθούν εντελώς οι εργολάβοι από τον Τύμπανο και τα Άγραφα, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των ΑΓΡΑΦΩΝ σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Καρδίτσας και άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες από την Καρδίτσα και την υπόλοιπη Ελλάδα διοργανώνει αύριο, Κυριακή 31 Μαΐου πορεία - εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Τύμπανο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και μέλη από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία Ασπροποτάμου που βλέπουν να έρχεται η σειρά τους στην καταστροφή. Θα γίνει συμβολική ανάβαση από το διάσελο Αέρας στην κορυφή Μασούρι στα 1820μ, όπου κι αυτή όπως και η γειτονική κορυφή Φούρκα, είναι υποψήφιες για αιολικές εγκαταστάσεις.

Αναχώρηση για την πεζοπορία από Καρδίτσα, από το Αθλητικό Πάρκο στις 07:00 πμ.
Ώρα εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο διάσελο Αέρας στον Τύμπανο 12:00.

Καλούνται όλοι οι φίλοι των Αγράφων για μαζική συμμετοχή. Καμία ενέργεια των εταιρειών για καταστροφή των βουνών μας δεν θα μείνει αναπάντητη.

Πληροφορίες - συμμετοχές τηλ.6934770763



(Οι φωτογραφίες από το διαδίκτυο. Ευχαριστώ αυτούς που τις τράβηξαν).

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά κανείς δεν πίστεψε πως οι αεριτζήδες εργολάβοι έμειναν όπως όλοι οι Έλληνες στο «σπίτι» τους αυτό τον καιρό χωρίς κακές σκέψεις για τα βουνά. Αντιθέτως, ετοιμάζονταν και μόλις άρθηκαν τα μέτρα, χωρίς μάσκες και ντροπή έβαλαν μπροστά τα μηχανήματα να εισβάλλουν στ’ Άγραφα και στην Πίνδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή