Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΤΑΜΑΡΙΑ


Εδώ που συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν η κορυφή Αέρας – Αφεντικό. Τώρα είναι νταμάρι και σαν αυτό πρόκειται να γίνουν όλες οι κορυφές και οι αυχένες της μικρής Καραβούλας στην πρώτη επίθεση και σε λίγο σε κάθε σημείο των Αγράφων, της Πίνδου και της Ηπείρου και των νησιών μη εξαιρουμένων…

Πατήσαμε σήμερα το πρωί τον Τύμπανο της Αργιθέας, συγκεκριμένα τη θέση Αέρας – Αφεντικό όπου οι εταιρείες που έχουν βάλει στόχο να ξεθεμελιώσουν τ’ Άγραφα ξεκίνησαν χωρίς άδεια να υψώσουν κτίριο 11 μέτρων και 800 τ.μ. το οποίο θα λειτουργήσει ως σταθμός υψηλής τάσης και συγκεντρώνει το ρεύμα όλων των αιολικών της Αργιθέας.

Η πορεία – διαμαρτυρία από φορείς και συλλογικότητες της Καρδίτσας έγινε με αφορμή την παράτυπη προσπάθεια της εταιρείας για έναρξη χωματουργικών εργασιών για το ΚΥΤ Μουζακίου του αιολικού «Αέρας – Αφεντικό» η οποία καταγγέλθηκε αρμοδίως από το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων» σε όλες τις υπηρεσίες (Δασαρχείο Μουζακίου, Αστυνομία, Δικαιοσύνη) με αποτέλεσμα το σταμάτημά της.

Που πήγε η κορυφή Αέρας – Αφεντικό; Μετά την επίθεση της μπουλντόζας έγινε μπάζα ρίχτηκαν στην πλαγιά καταστρέφοντας το ορεινό λιβάδι που σχηματίστηκε στον φλοιό των Αγράφων χάρη στην επιμονή που έχει ο χρόνος και με τη βοήθεια του καιρού…


Η εικόνα που αντικρίσαμε τρομάζει και ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια ενός γνωστού, παθιασμένου με τα Άγραφα ορειβάτη. «Εκεί ήταν μια καταπράσινη, ήμερη κορυφή» μας  είπε «και τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ένα νταμάρι που χάσκει σαν μεγάλη πληγή και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει ο τόπος όπως ήταν πριν». Όντως, η κορυφή ξεκοιλιάστηκε με τόση μανία που δεν μπορεί να καταλάβει ανθρώπινος νους. Η τραγική εικόνα ασφαλώς και προϊδεάζει για τη συνέχεια των έργων σε όλες τις κορυφές γύρω από τον Τύμπανο και τ’ Άγραφα και προκαλεί αγανάκτηση σε περισσότερο κόσμο για την πρακτική των εργολάβων αλλά και την αδράνεια της Πολιτείας ως προς την διαφύλαξη και προστασία της φύσης. Αν δεν σταματήσουν τώρα, όλες οι κορυφές των Αγράφων, της Αργιθέας και της Πίνδου σε λίγα χρόνια θα ταπεινωθούν από τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες και τα ακόλουθα έργα.

Η καταστροφή έμεινε στη μέση χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των μελών του «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων» αλλά οι εργολάβοι καιροφυλακτούν και κάποια στιγμή θα επανέλθουν να αποτελειώσουν την κορυφή…
Η ισοπέδωση της κορυφής Αέρας – Αφεντικό στον Τύμπανο ήταν η αρχή 
και σιγά – σιγά τα μηχανήματα προχώρησαν στον αυχένα και όπου 
τους είχαν υποδείξει, συνέχισαν την καταστροφή.

Αγναντεύοντας τον χορό των κορυφών της Αργιθέας από την θέση Αέρας – Αφεντικό προσπαθείς να διώξεις από την σκέψη σου την εικόνα με τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που ετοιμάζονται να φυτέψουν σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

Ο κόσμος που ανέβηκε σήμερα στον Τύμπανο έδειξε την αγωνία του για την ισοπέδωση των κορυφών (πράγμα που ετοιμάζεται να γίνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε πρόκειται για βουνά είτε για νησιά) και έστειλε ακόμη μια φορά το μήνυμά του στους τοπικούς άρχοντες που φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης αλλά και στην Πολιτεία που πρέπει επιτέλους να πάρει μια σαφή θέση και να σταματήσει το κερδοσκοπικό όργιο που γίνεται με τις… «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και να προστατεύσει την ελληνική φύση σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η σημερινή πικρή εμπειρία στον Τύμπανο έδειξε πως ο αγώνας είναι μακρύς και γι’ αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι αν θέλουμε να κοιτάμε ψηλά…  

Το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων» πρωτοστατεί
εδώ και πολλά χρόνια στην σωτηρία των Αγράφων

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 31052020

3 σχόλια:

  1. Με μια πορεία διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στη θέση Αέρας – Αφεντικό στον Τύμπανο της Αργιθέας, κόσμος πολύς και από διάφορα μέρη έστειλε μήνυμα προς όλους τους φορείς και τους πολίτες για την επικείμενη ισοπέδωση όλων των κορυφών της Ελλάδας από τους κερδοσκόπους εργολάβους και την συνενοχή της Πολιτείας απέναντι στο φοβερό έγκλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας αυτή την τόσο σημαντική ανάρτηση μέσα από τη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην κάθετη δεξιά μπάρα του ιστολογίου μας (είναι αυτή με το εικονίδιο με τον πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες!).Με ένα "κλικ" επάνω στο εικονίδιο ο αναγνώστης μπαίνει απευθείας στο δικό σας ιστότοπο και στο παρόν θέμα.
    Καλή δύναμη! Ελεύθερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή