Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΚΑΡΕ - ΚΑΡΕ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ MARFIN



Στο FB δεν κάνω ρεπορτάζ και δεν γράφω πράγματα όπως τα βλέπουν οι εφημερίδες και τα υπογράφουν οι διάφοροι συντάκτες που εργάζονται σε αυτές αλλά ότι τυχαίνει να βλέπω στην πόλη και στα ταξίδια μου, προσέχοντας πρώτα την αλήθεια ως προς τα γεγονότα και σχολιάζοντάς τα βεβαίως με ένα δικό μου, προσωπικό τρόπο….

Για τα προχθεσινά γεγονότα επί του προκειμένου, έχω δει και ζήσει μόνο όσα έγιναν στην οδό Σταδίου, πρώτα στον Ιανό και κατόπιν μπροστά στη φλεγόμενη τράπεζα. Ούτε μπροστά στη Βουλή πήγα, ούτε στα Προπύλαια καν είδα τι γίνονταν, ούτε στα Εξάρχεια και άρα δεν μπορώ να γράψω τίποτα γι’ αυτά. Επί πλέον, όπως και χθες, πάντα φωτογραφίζω μόνο πράγματα που με ενδιαφέρουν σαν πρώτη ύλη για μια σειρά κειμένων τώρα ή κάποια άλλη στιγμή και σπάνια οι φωτογραφίες αυτές βρίσκονται και σε σελίδες εφημερίδων. Θα έλεγα λοιπόν πως κατά κάποιο τρόπο –αν αυτό μπορεί να γίνει στο δίκτυο- είναι αποκλειστικές.

Τα γράφω αυτά γιατί προκλήθηκα από κάποιους διαλόγους στο Facebook πάνω σε μια φωτογραφία σχετικά με τους εγκλωβισμένους στο μπαλκόνι της φλεγόμενης τράπεζας και την εντύπωση πως κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Για να φανεί λοιπόν πως αυτό είναι μεγάλο ψέμα καθώς και για να συμβάλλω σε μια πιο σωστή πληροφόρηση σχετικά με όσα έγιναν εκεί πέρα το μεσημέρι της 5ης Μαίου 2010 δημοσιεύω καρέ – καρέ που λένε και οι φωτογράφοι κάποιες φωτογραφίες με την σειρά όπως αυτές καταγράφηκαν στο ψηφιακό ρολόι της μηχανής μου.

Θα μπορούσα να τις συνοδέψω με ένα σωρό λέξεις αλλά περιορίζομαι σε μικρές επεξηγηματικές λεζάντες υπακούοντας αυτή τη φορά στην άποψη, πως μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τούτο βοηθάει επίσης και όσους βαριούνται να διαβάσουν μεγάλα κείμενα ή απλά δεν ξέρουν να διαβάζουν, μεταφορικά και πραγματικά...


13.54 Tο μπλοκ των διαδηλωτών (ΣΕΚ) έχει προχωρήσει συνοδεία ΜΑΤ και από τις δυο πλεύρές της Σταδίου που επενέβησαν στην πρώτη επίθεση των μπαχαλάκηδων στο ΖΑΡΑ, ΙΑΝΟ κλπ. και μετά το κενό που δημιουργείται αρχίζει να μπαίνει ένα άλλο μπλοκ διαδηλωτών.


13.54 Τα ΜΑΤ ακολουθούν στενά το μπλοκ του ΣΕΚ και από τα πεζοδρόμια και στις δυο πλευρές της Σταδίου.


13.55 Τα ΜΑΤ ακολουθούν το μπλοκ που πορεύεται μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από δακρυγόνα


13.55 Οι διαδηλωτές προχωρούν με σκυμμένα κεφάλια για να αναπνέουν όσο γίνεται λιγότερα δακρυγόνα


13.55 Τα ΜΑΤ έκαναν μια στάση στο πεζοδρόμιο και έβλεπαν την πορεία να προχωρά μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα.


Από τις 13.55 και μπροστά από αυτό το σημείο της Σταδίου που ήμουν για να αναπνέω λιγότερα δακρυγόνα πέρασαν αρκετά μπλοκ και ομάδες διαδηλωτών χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα κουκουλοφόρων που εμφανίστηκε ξαφνικά από την πλευρά της Κοραή, επιτέθηκε με διάφορα αντικείμενα στον Ιανό. Σε χρόνο μηδέν, ένας από αυτούς έσπασε με μια βαριοπούλα τη τζαμαρία και οι άλλοι έριξαν μέσα δυο μολότωφ τις οποίες έσβησαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης και της απώθησης (όσο μπορούσαμε βέβαια) των κουκουλοφόρων δεν τράβηξα καμμία φωτογραφία μέχρι που είδα πως αποσοβήθηκε ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ξαναπήρα τη θέση μου στο πεζοδόμιο άπ' όπου έβλεπα τα μπλοκ των διαδηλωτών να περνάνε τραβώντας συνέχεια προς τα μπροστά που με εμπόδιζαν να βλέπω τι γίνεται στο απέναντι πεζοδρόμιο...


14.09 Από το πατάρι του Ιανού, που ανεβήκαμε για ένα ποτήρι νερό, βλέπω τη μολότωφ να ανάβει στο εσωτερικό της τράπεζας και τους διαδηλωτές να προχωρούν σαν να μην είχαν πάρει είδηση. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της Ελευθεροτυπίας, 06/05/2010).


14.17 Κατεβαίνω αμέσως στο πεζοδρόμιο να δω τι γίνεται και οι διαδηλωτές που κατάλαβαν την φωτιά, αρχίζουν να κοιτάζουν προς το μέρος της τράπεζας οι υπάλληλοι της οποίας είχα ήδη ανεβεί στο μπαλκόνι για να γλυτώσουν από τον καπνό...


14.17 Η φωτιά επεκτείνεται, ο καπνός φουντώνει και ήδη κάποιοι διαδηλωτές έχουν πάρει κάπως είδηση τι γίνεται μέσα στην τράπεζα και τους ανθρώπους στο μπαλκόνι.


14.17 Ο καπνός φουντώνει και ένας από τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της MARFIN μετράει το ύψος να πηδήξει στο δρόμο αλλά προτίμησε το διπλανό μπαλκόνι όπου τελικά πήδηξε και τραυματίστηκε. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 06/05/2010)


14.17 Ο άνθρωπος μετράει το ύψος για να πηδήξει και οι διαδηλωτές περνάνε μπροστά στην φλεγόμενη τράπεζα όπου κανένας δεν έχει ακόμη πλησιάσει να δει τι γίνεται...


14.17 Οι διαδηλωτές έχουν πάρει είδηση τους εγκλωβισμένους στο μπαλκόνι της τράπεζας και στρέφουν τα κεφάλια τους προς τα πάνω.


14.18 Ο διευθυντής του Ιανού, Βασίλης Χατζηιακώβου είναι ο πρώτος που πλησιάζει τη φλεγόμενη τράπεζα με ένα πυροσβεστήρα να κάνει ότι μπορεί με αυτό το εργαλείο και δυο διαδηλωτές βγαίνουν από το μπλοκ και προσπαθούν να ανοίξουν την ασφαλισμένη πόρτα.


14.18 Κι άλλοι διαδηλωτές βγαίνουν από το μπλοκ και πλησιάζουν την τράπεζα και προσπαθούν μάταια να ανοίξουν την σφαλισμένη πόρτα....


14.19 Οι φλόγες έχουν φουντώσει για τα καλά μέσα στην τράπεζα και κάθε προσπάθεια εκ μέρους των διαδηλωτών να σπάσουν την πόρτα έχει εγκαταληφθεί...


14.20 Φθάνουν τα πυροσβεστικά οχήματα και αμέσως μπαίνουν στη μάχη με τη φωτιά και καταφέρνουν πολύ σύντομα να τη θέσουν υπό έλεγχο.



14.22 Έρχονται τα ΜΑΤ και κλείνουν την είσοδο της καμένης τράπεζας και το θέαμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον για τους διερχόμενους διαδηλωτές.





14.25 Ανάλογα με ότι τρώει η φωτιά αυξάνεται και μειώνεται ο καπνός που βγαίνει μέσα από την τράπεζα και οι γυναίκες στο μπαλκόνι περιμένουν τη σκάλα.


14.32 Μπροστά από την φλεγόμενη τράπεζα περνάει το μπλοκ της ΕΣΗΕΑ...


14.35 Η μια από τις δυο εγκλωβισμένες γυναίκες αρχίζει να κατεβαίνει τη σκάλα που κατάφεραν να ανεβάσουν ανάμεσα στα δέντρα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια οι πυροσβέστες.


14.37 Η άλλη γυναίκα διστάζει να πατήσει τη σκάλα και ο πυροσβέστης προσπαθεί να τη βοηθήσει,


14.37 Η γυναίκα πείθεται μια στιγμή πως μπορεί να κατέβει τη σκάλα αλλά...


14.39 ...αλλάζει γνώμη και επιστρέφει στην ασφάλεια του μπαλκονιού.


14.41 Η φωτιά έχει σβήσει, οι καπνοί έχουν ελλατωθεί και γυναίκα στο μπαλκόνι δεν μπορεί να κατέβει από τη σκάλα που έβαλαν στα μπαλκόνια οι πυροσβέστες.


14.41 Με πολλή δυσκολία λόγω της στενότητας του χώρου αρχίζει να ανεβαίνει το "καλάθι" της Πυροσβεστικής να κατεβάσει τη γυναίκα.


14.43 Η γυναίκα φαίνεται πως δεν μπορεί να μπεί στο "καλάθι" και οι πυροσβέστες της φοράνε μάσκα για να κατέβει από το εσωτερικό του κτιρίου.


14.44 Τελικά η γυναίκα κατεβαίνει από τις σκάλες και το "καλάθι" της Πυροσβεστικής απομακρύνεται από το μπαλκόνι.


14.52 Η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των υπαλλήλων της τράπεζας έχει τελειώσει και τα ΜΑΤ αναπτύσσονται μπροστά στο καμμένο κτίριο.



13.10 Οι επιζώντες έχουν αποκρυνθεί, η φωτιά έχει σβήσει, οι καπνοί έχουν διαλυθεί, τα ΜΑΤ ανέλαβαν τη φρούρηση, οι περίεργοι αλλά και οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη Σταδίου και η είδηση πως μπορεί να υπάρχουν νεκροί μέσα στην καμένη τράπεζα έχει αρχίσει να περπατάει.


Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά καθώς κόπασαν οι "μάχες" στο Σύνταγμα και άρχισαν να καταφθάνουν οι κάμερες, οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι. Τα όσα συνέβησαν μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατος των τριών ανθρώπων τα είδατε και τα διαβάσατε.

5 σχόλια:

  1. Bravo,Ηλία, βέβαια τι μπράβο,όταν μετράμε 4 χαμένες ζωές, και οταν η μία απο αυτές δεν πρόλαβε καν να δεί αυτήν την πανάθλια κοινωνία στην οποία ζούμε....
    Αλλά, κάποιος κάποια στιγμή, πρέπει να τα πεί οπως έγιναν και χωρίς τα κροκοδείλια δάκρυα των τηλεαστέρων... και όσο φιλότιμο μας έχει μέινει, ακόμα, να γίνει κερί στην μνήμη τους και μάθημα στις ζωές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς Ηλία ακούμε και ανεχόμαστε πολλούς δράκους και πολλά φίδια..Κάποιοι ή μάλλον οι περισσότεροι τους μεταδίδουν κιόλας...Είμαστε κεντρικός πυλώνας του προβλήματος...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικά ανθρώπινο ρεπορτάζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι διαδηλωτες δε μπορουσαμε να κανουμε κατι.Με τι να σβηστει η φωτια?ΜΕ ΣΑΛΙΟ?Δεν υπηρχαν πυροσβεστηρες για να σβυστει η φωτια.Η τραπεζα ηταν μια παγιδα θανατου ,γιατι φωτια μπορει να μπει και απο τσιγαρο και αλλοιώς.Δεν επρεπε να υπαρχουν πυροσβεστηρες στην τραπεζα?Αλλα και να υπηρχαν φουντωσε γρηγορα και δυσκολα οι υπαλληλοι και τα θυματα θα μπορουσαν να κανουν κατι.Η ευθυνη πεφτει στους τραπεζιτες που κλειδωσανε τους εργατες μεσα που δεν υπηρχαν πυροσβεστηρες αλλα και στους αναρχικους και στο μαυρο μπλοκ και στην ακροαριστερα που υποθαλπουν τα φιδια με τις βαριοπούλες και τα μπιτονια και τους κασμαδες.Τα σωματεια πρεπει να κανουν αστυνομικες ομαδες περιφρουρησης και καταστολής προληπτικης.Αλλοιώς κινδυνευουν ολοι σε καθε πορεια.Αυτοι με τα μπιτονια πρεπει να δερνονται με το που εμφανιζονται ή ας τους αφηνουμε να καινε ανενοχλητοι με τις ευλογιες του κρατους

    ΑπάντησηΔιαγραφή